Сривът на Silicon Valley Bank нанесе удар на криптофирмите и винените компании зад Океана, голяма част от които са поверили парите си на кредитора и са разчитали на него, за да останат на повърхността, пише в анализ по темата CNN.

Същевременно, банковият колапс даде тласък на индустрията за производство на качествено вино и добив на криптовалути, тъй като паникьосаните инвеститори се втурнаха от финансовия сектор към алтернативни финансови активи.

От 1994 г. SVB е отпуснала над 4 млрд. долара на клиенти от винената индустрия, като според уебсайта на банката над 400 клиенти (включително винарски изби, лозя и доставчици) работят с подразделението за първокласни вина на банката. Според последните документи на Комисията по ценни книжа и фондовите борси (SEC) SVB е имала около 1,2 млрд. долара неизплатени заеми на клиенти от висок клас в областта на виното, когато е фалирала.

Тези винарски изби ще могат да възстановят парите си, но какво ще се случи с техните кредитни линии все още не е ясно, тъй като се уточняват подробностите по продажбата на банката на First Citizens BancShares.

Кутия на SVB за $200, FTX късмет за $20: 7 спомена от сринали се компанииЧаши за кафе, одеяла и дъски за сирене, брандирани с логото на Silicon Valley Bank стигнаха до eBay само няколко дни след колапса на банката

SVB имаше и дълбоки връзки с криптоиндустрията. Circle, компанията, която стои зад популярния стабилен Bitcoin USDC, заяви, че има около 3,3 млрд. долара от своите 40 млрд. долара резерви в SVB. Монетата USDC на фирмата рязко понижи стойността си при новината, че банката е фалирала, въпреки че вече започна да се възстановява.

Фалитът на Signature Bank, голям криптокредитор, също имаше сериозни последици за индустрията. Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) наскоро съобщи на крипто клиентите на банката, че трябва да закрият сметките си и да преместят парите си до 5 април, тъй като депозитите не бяха включени в спасителната сделка, договорена с Flagstar Bank този месец.

Въпреки това в средата на седмицата биткойнът поскъпна с повече от 4%, отбелязвайки най-доброто си представяне за последните 7 дни. Повишението е 23% през този месец, след като една монета струва над 28 000 долара - най-високото ѝ ниво от миналата пролет. Това се дължи на факта, че инвеститорите се притесняват за сигурността на американската банкова система и търсят начин да инвестират извън нея, смятат защитниците на криптовалутата.

"Биткойнът и другите криптовалути са изградени върху блокчейн в децентрализирана структура, която не се контролира само от едно лице", каза Каран Малик, ръководител на Web3 Strategy в Legacy Suite. "Аргументът в полза на децентрализацията и приемането на криптовалутата стана по-валиден след срива на банките".

Кати Ууд, основател на Ark Investment Management смята, че скокът на криптовалутите не е изненадващ. "Техните блокчейн вериги са децентрализирани, прозрачни и подлежащи на одит. Банките не са.", казва тя.

Португалия, Испания, Чили… Къде е раят на най-евтиното вино в светаАко искате евтино вино, без цената да е за сметка на качеството, не търсете нищо друго, освен Португалия

Инвестициите във висококачествени вина също нарастват.

"Резултатите на изисканите вина при различни пазарни условия показват способността им да подобряват рисково коригираната възвръщаемост в диверсифициран портфейл поради своята стабилност и ниска корелация с пазара на акции", заяви главният изпълнителен директор и съосновател на Cult Wine Investment Том Гиъринг.

Докладът за богатството на Knight Frank, годишен анализ на консултантската компания за недвижими имоти, установява, че 39% от физическите лица с ултрависока нетна стойност имат намерения да инвестират във вино през тази година. "Интересът към алтернативите се увеличава и това ще се запази като тенденция през следващото десетилетие", се казва в доклада.

И докато Федералното правителство, FDIC и Федералната резервна банка продължават да работят денонощно, за да гарантират на инвеститорите и клиентите, че финансовата система на САЩ е сигурна, алтернативните инвестиции в криптовалути, вина и метали се развиват отделно, със собствена волатилност и рискове, обясняват анализаторите.

Кой е виновен за SVB и Signature Bank? Регулаторите отговарят пред КонгресаВисокопоставени надзорници ще дадат показания за колапса на двете банки, който предизвика сериозни загуби на финансовите пазари

Междувременно, след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите свика изслушване, за да се опита да разбере какво точно се е объркало.

Федералният резерв е останал без надзорно ръководство в продължение на девет месеца между есента на 2021 г. и лятото на 2022 г. - същият период, когато "бизнес стратегията на Silicon Valley Bank се е объркала", обясни Френч Хил, републиканец от Арканзас.

Настоящият заместник-председател на Фед по надзора Майкъл Бар положи клетва през юли 2022 г. на мястото на Рандал Куорлс, след като той напусна поста през октомври 2021 г. В сряда Бар заяви пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите, че не е сигурен какво се е случило и кой е отговарял за надзора през този деветмесечен междинен период.

"Извинявам се, не знам техническия отговор на този въпрос", отговори Бар на въпроса кой е осъществявал надзора над банките през това време.

Според Бар има множество причини за последвалата криза.

"Смятам, че при всеки подобен банков колапс ръководството на банката явно се е провалило, надзорните органи - също, както и регулаторната ни система ", заяви Бар по време на изслушването. "Затова разглеждаме всички тези въпроси.", допълни той.