Фалиралата криптоборса FTX иска да си върне над 240 млн. долара, които е платила за платформата за търговия с акции Embed.

От FTX твърдят, че бивши вътрешни специалисти не са направили необходимото проучване преди да купят „безполезната софтуерна платформа, пълна с грешки“.

Тази седмица FTX внесе три иска по несъстоятелност в съда на щата Делауеър, насочени срещу бивши вътрешни лица, включително обвиняемия основател Сам Банкман-Фрайд, ръководителите на Embed, основателят й Майкъл Джайлс, както и акционерите, съобщава Reuters.

FTX твърди, че Банкман-Фрайд и други служители са присвоили средства на компанията, за да придобият дялове в Embed като част от сделката.

FTX приключи придобиването на Embed само шест седмици преди да изпадне в несъстоятелност през ноември 2022 г. Криптоборсата изгуби милиарди в средства на клиенти, докато подкрепяше собствените си рискови инвестиции, действия, които настоящият ѝ главен изпълнителен директор Джон Рей нарече "старомодно присвояване".

От момента на обявяването на несъстоятелност новото ръководство на FTX се опитва да възстанови активите си, за да се разплати с клиентите.

Законодателството на САЩ позволява на длъжниците да възстановяват плащания, извършени при определени обстоятелства малко преди обявяването на фалит, както и да използват тези средства за погасяване на задължения към други кредитори.

FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви Компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси

FTX наскоро се опита да продаде Embed, но най-високата цена дойде от Джайлс, който предложи само 1 млн. Търгът на FTX "не оставя никакво съмнение", че 220-те милиона долара, които е похарчила за придобиването на Embed, са били "силно завишени спрямо справедливата стойност на компанията, което Джайлс добре е знаел", пише FTX в своя иск.

FTX възнамеряваше да използва софтуера на Embed, за да добави търговия с акции към своята платформа за криптообмен, но продуктът беше "по същество безполезен", се казва още в исковете.

FTX не е извършила почти никакво разследване на Embed и "е дала приоритет на скоростта пред всичко останало", добавят те. Сега FTX отчаяно се стреми да възстанови 236,8 млн. долара по сделката, както и 6,9 млн. долара от миноритарните акционери на Embed, допълва Reuters.