Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън редовно чува въпроса кои според него са най-големите заплахи за световната икономика и за човечеството като цяло.

По време на дискусия в Рияд, Саудитска Арабия, финансистът-ветеран, наричан Кралят на Уолстрийт, подчерта сериозността на заплахата от разпространението на ядрени оръжия и я постави пред изменението на климата и други коментирани рискове за бъдещето ни.

"Постоянно чувам хората да говорят за ESG", обясни Даймън, визирайки екологичните, социалните и управленските проблеми за правителствата и компаниите.

"Аз бих поставил на масата най-сериозното нещо, пред което е изправено човечеството, което според мен е разпространението на ядрени оръжия. Ако ни няма след 100 години, това ще бъде заради разпространението на ядрени оръжия, не заради климата.", смята финансистът, цитиран от CNBC.

Готов ли е Путин да играе на ядрена рулетка със ЗападаДжо Байдън не изключва отговорът да е

В допълнение към войните в Украйна и Близкия изток като предизвикателства към света, той посочи нарастващия държавен дълг и "най-големия бюджетен дефицит в мирно време".

"Като цяло съм оптимист", каза Даймън по време на дискусията в Рияд, но добави:

"Мисля, че би било глупаво да не погледнете на нещата, които се случват днес в Украйна, Близкия изток - очевидно сърцето ми е за Украйна, но също така това засяга петрола, цените на храните, цените на газа, миграцията, потенциалния глад – това вероятно е най-сериозното нещо, с което сме се сблъсквали."

По-рано този месец, представяйки отчета за приходите на JPMorgan, Джейми Даймън заяви, че "това може би е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия", припомня CNBC.

Нов доклад: Китай може да преобърне ядрения баланс до края на десетилетиетоРеалните амбиции на Китай се разминават с декларираните цели за минимални ядрени сили с оглед на националната сигурност

На този фон, Международни организации и експерти по разпространението на ядрени оръжия предупреждават, че опасността от използване на ядрени оръжия е по-висока от десетилетия насам на фона на войните, в които участват ядрени сили като Русия и отслабването на спазването на международните ядрени договори.

"Рискът от използване на ядрено оръжие в момента е по-висок, отколкото когато и да било от Студената война насам", съобщи ООН през март 2023 г.

Според световната организация, войната между Русия и Украйна представлява "най-острият пример за този риск" и "липсата на диалог и ерозията на архитектурата за разоръжаване и контрол на въоръженията, съчетани с опасна реторика и завоалирани заплахи, са основните фактори, които водят до този потенциално екзистенциален риск".

Русия отменя ратификацията на Договора за забрана на ядрени опити Досега през този век нито една държава, с изключение на Северна Корея, не е провеждала изпитание с ядрен взрив

Междувременно, преди дни Русия отмени ратификацията си на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, който Фондацията за международен мир "Карнеги" нарича "едно от най-значимите международни споразумения за глобалната сигурност", припомня CNBC.

Договорът, който беше отворен за подписване през 1996 г., забранява "всяка пробна експлозия на ядрено оръжие или всяка друга ядрена експлозия" навсякъде по света.

Той е подписан от 187 държави и ратифициран от 178, но не може да влезе официално в сила, докато не бъде ратифициран от 44 държави, включително Китай, САЩ, Северна Корея, Индия, Израел и Иран.

Игри на дипломация: Ще запази ли Европа крехкото ядрено споразумение с ИранВъпреки развалянето на официалната сделка през 2018 г., от април 2021 г. ЕС поднови официалните преговори с Иран във Виена

Въпреки това нито една държава не е извършила ядрени опити, откакто документът отворен за подписване, с изключение на Северна Корея.

През последните години Иран увеличи обогатяването на уран до ниво, което според Международната агенция за атомна енергия е "тревожно", а престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обеща да разработи ядрени оръжия за страната си, ако Иран го направи, предизвиквайки опасения за надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изток.