Bitcoin надхвърли 40 000 долара за първи път през тази година, тъй като е на гребена на вълната на ентусиазма, свързан с намаляването на лихвените проценти в САЩ и тъй като търговците очакват скорошното одобрение на търгуваните на американския фондов пазар фондове (ETF).

Най-голямата криптовалута в света достигна 41 522 долара в понеделник, съобщава Reuters, което е най-високата ѝ стойност от април 2022 г. насам, и сякаш се отърсва от шока, който удари криптопазарите след срива на FTX и други фалити в криптоиндустрията през миналата година.

Ралито от 50% от средата на октомври насам "сякаш бележи решително отдалечаване от мечите настроения от 2022 г. и началото на 2023 г.", казва Джъстин д'Анетан, ръководител на бизнес развитието за Азиатско-тихоокеанския регион в Keyrock, компания за създаване на пазари на цифрови активи.

Защо поскъпва Bitcoin? През последните пет дни цената на криптовалута №1 се е повишила с 20%


По думите му новините за институционални покупки през ноември показват нов етап на интерес и че въпреки че не е изключено да има обрати занапред, достигнатата стойност от около 16 000 долара преди година "вероятно е маркирала дъното".

Миналата седмица инвеститорът в Bitcoin Microstrategy разкри, че през ноември е закупил допълнително криптовалута за 593 млн. долара.

Междувременно по-рисковите инвестиции и други чувствителни към лихвените проценти активи като златото също се повишават силно през последните няколко седмици, тъй като пазарите залагат на това, че Федералният резерв на САЩ е приключил с повишаването на лихвите и ще започне да ги намалява.

Криптоиндустрията отива на Капитолийския хълм с надежди за законодателствоТя е похарчила близо 13 млн. долара за федерално лобиране през първата половина на 2023


Съобщенията от октомври, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ няма да обжалва съдебно решение, според което агенцията е сгрешила, като е отхвърлила заявление за борсово търгуван фонд, също стимулират залозите, че евентуалното одобрение на подобни ETF е близо.

Bitcoin ETF позволява на предпазливите досега инвеститори да получат достъп до криптовалутите чрез фондовия пазар, което ще доведе до нова вълна от капитали в сектора.

Ethereum също отбелязва годишен връх в понеделник, достигайки 2 253 долара.

Все пак и Bitcoin, и Ethereum остават далеч под рекордните си стойности от 2021 г., които бяха съответно над 60 000 и 4 000 долара.