Криптовалутата Bitcoin трябваше да направи революция във финансите и да освободи всички от централизирания контрол в банковото дело.

Но сега се оказва, че може да унижощи планетата, пишe FastCompany.

Това сочат резултатите от ново проучване на Алекс де Врис, изследовател от Vrije Universiteit Amsterdam, който представя оценка колко вода се консумира всеки път, когато някой купува, продава или добива биткойн в блокчейн.

В списанието Cell Reports Sustainability де Врис изчислява, че през 2021 г. за добив на Bitcoin са изразходвани повече от 1 600 гигалитра вода в световен мащаб, като за всяка отделна трансакция в блокчейн са използвани 16 000 литра вода – 6,2 милиона пъти повече, отколкото се използва, когато плащаме нещо с кредитна карта.

Водата се използва при тези трансакции за охлаждане на компютърното оборудване, използвано за добив на Bitcoin, както и за охлаждане на електроцентралите, които доставят електроенергия за тези компютри.

Като злато: Може ли Bitcoin да е цифров еквивалент на благородния метал?Инвеститорите залагат, че американските регулатори ще дадат зелена светлина за спот Bitcoin ETF

"За да генерирате електричество, се нуждаете и от много вода, за да охлаждате електроцентралите, работещи с изкопаеми горива", обяснява ученият.

Само между 10% и 20% от потреблението на вода, свързано с всяка трансакция с Bitcoin, е пряко - т.е. използва се за охлаждане на оборудването, което действително добива валутата, обяснява де Врис. Останалата част е непряк отпечатък от трансакцията, при който водата се използва на други места по веригата на доставки.

"Водният отпечатък е много важна, но често пренебрегвана екологична цена на компютърните системи, включително изкуствения интелект и Bitcoin", потвърждава Шаолей Рен, доцент по електротехника и компютърно инженерство в Калифорнийския университет, Ривърсайд, който се опитва да проследи въздействието на различните технологии върху водата.

Рен не е участвал в проучването на Cell Reports Sustainability.

Bitcoin доближи $35 000 и надхвърли най-високата си цена от 18 месеца Цената на Bitcoin достигна исторически връх през ноември 2021 г., като стойностите надхвърлиха над 65 000 долара

Той приветства статията, в която е представена конкретна оценка на общия отпечатък на Bitcoin върху водата.

"Оперативният воден отпечатък за охлаждане на сървъри и електроцентрали вече е огромен. Ако допълнително включим въплътения воден отпечатък за производството на сървърите на Bitcoin, общият воден отпечатък може лесно да се удвои. Но до този момент има малко, ако изобщо има такива, данни.", допълва доцентът.

ChatGPT За обучението на GPT-3 Microsoft може да е консумирал невероятните 700 000 литра вода

Де Врис смята, че криптоиндустрията е длъжна да се справя по-добре.

"Самите криптоминьори могат да намалят собственото си потребление на вода, като разчитат на методи за охлаждане, които не използват толкова много вода", казва той, посочвайки потапящото охлаждане, при което компютърното оборудване се охлажда със специална течност, а не с вода.

Начинът на захранване също е важен: Вятърните, слънчевите и други възобновяеми източници са за предпочитане пред инсталациите за изкопаеми горива, които често се охлаждат с вода.

Но най-добрият начин, смята ученият, е да се промени начинът на добиване на Bitcoin.

Той посочва Ethereum, който наскоро промени начина на производство на криптовалута."Като направиха промяна, те се отърваха изцяло от нуждата от изчислителна мощност. В техния случай, намалиха потреблението на енергия с 99,85% в резултат само на промяна на софтуера. Това може да се случи и с Bitcoin, ако наистина го искат."