Криптовалутите от "ниво 2" - проекти, изградени върху блокчейн от "ниво 1" като Bitcoin и Ethereum, възкръсват след една година в застой, подкрепени от нарастващата криптовълна, пише в свой анализ Reuters.

Очакването за облекчаване на разходите по заемите в САЩ и евентуалното създаване на американски борсово търгувани фондове (ETF) за спот Bitcoin повишава цените на криптовалутите от лятото насам, като криптовалута №1 поскъпна с около 50% от края на август.

Токените, свързани с проекти от второ ниво - които обикновено имат за цел да ускорят трансакциите и да намалят разходите - имат обща пазарна капитализация от около 14,3 млрд. долара, което е около 1/10 от общия криптопазар, според данни на CoinMaketCap.com.

JPMorgan: Децентрализираната мрежа на Ethereum става все по-централизиранаТова може да доведе до контрол от страна на олигопол или малък брой физически или юридически лица


Matic, най-големият токен от „ниво 2“ с пазарна капитализация от 6,90 млрд. долара, скача с 20% до 0,74 долара през последните 30 дни, според CoinGecko. Той се използва в Polygon - платформа, която намалява претоварването в мрежата на Ethereum.

Следващите четири най-големи монети в този сегмент - immutable, mantle, arbitrum и optimism - са скочили с между 9% и 105% през последния месец и се търгуват между 0,5 и малко под 2 долара за брой. И петте токена обаче са се понижили с между 16% и 86% от най-високите си стойности, достигнати през последните две години.

В същото време Ethereum, токен от първо ниво, базиран на блокчейна, на който са изградени и повечето токени от „ниво 2“, е скочил с 13,8% до 2 028,80 долара през последния месец.

Токените от този порядък, които се разпространяват през последните години, могат да бъдат рискован бизнес. Те са малки и слабо търгувани, което означава, че могат да бъдат силно волатилни и непредсказуеми.

"Средният ръст на тези токени не е устойчив и от 100 опита един печели", казва Матео Греко, анализатор в компанията за дигитални активи и финтех инвестиции Fineqia International.

Забравете за Bitcoin, токенизацията вдъхва нов живот на традиционни активиИнвеститорите поглеждат към блокчейн като инструмент за цифров живот на акции и облигации


Представянето на техните цени също е непостоянно. Matic, например, е поевтинял с около 3% през 2023 г., докато гейминг токенът immutable е поскъпнал повече от три пъти, в сравнение с ръст от 123% на Bitcoin и 69% на Ethereum.

Спекулативен характер

Токените от „ниво 2“ са измерител на настроенията към проектите, с които са свързани, но изключителната им волатилност им придава и спекулативен характер. Те често са сред последните, които повишават цената си, когато по-широкият криптопазар се расте, и сред първите, които се разпродават, когато настроенията са разклатени. Въпреки че са миниатюрни в сравнение с големите криптовалути, тяхната волатилност ги прави предпочитани сред активните търговци, които се опитват да се възползват от пазарната динамика.

"Те могат да бъдат много атрактивна инвестиция, въпреки че могат да бъдат и много спекулативни", казва Джошуа Пек, главен инвестиционен директор в хедж фонда TrueCode Capital, който инвестира в Matic. "За токен, който е спаднал с 97%, не е необходим голям приток на капитал, за да се повиши цената му три, четири, пет пъти. Активната търговия е правилният подход за тези токени, защото пазарът се движи много бързо“.

Японските стартъпи ще набират рисков капитал и срещу цифрови активиПо този начин Токио създава нови възможности за финансиране на перспективни блокчейн компании


Затова и бъдещето на токените от „ниво 2“ е неясно.

Някои анализатори смятат, че проектите са жизненоважни за увеличаване на практическите приложения на блокчейн мрежи като Ethereum в области като финансите и игрите. От друга страна обаче, пазарът е пренаселен, след като многобройни проекти и техните токени бяха стартирани по време на бума на криптопазара през 2020 г.

"В момента това пространството се усеща като несериозно от гледна точка на управление на бизнес или личните финанси", казва Алис Килин, управляващ партньор в компанията за рисков капитал Stillmark.

Много инвеститори са съгласни, че само проекти с полезни практически приложения ще оцелеят.