Светкавичният удар на Хамас срещу Израел миналия уикенд повдигна въпроса как групата е финансирала изненадващата операция. Един от отговорите: криптовалута.

Тази година Хамас, Палестинският ислямски джихад и техният ливански съюзник Хизбула са получили големи суми средства в криптовалута, според анализ на заповедите за изземване, направен от израелското правителство, както и на блокчейн доклади, пише The Wall Street Journal.

Портфейлите с цифрова валута, които израелските власти свързват с Палестинския ислямски джихад, са получили 93 милиона долара в крипто между август 2021 г. и юни тази година, показва анализ на водещия крипто изследовател Elliptic.

Портфейлите, свързани с Хамас, са получили около 41 милиона долара за подобен период от време, според изследване на друга компания за крипто анализи и софтуер - базираната в Тел Авив BitOK.

Бойци от Палестинския ислямски джихад се присъединиха към Хамас в събота, като нахлуха в Израел от ивицата Газа, убивайки около 900 цивилни и отвличайки още поне сто. Най-малко 700 палестинци са загинали, откакто Израел отвърна с вълна от атаки срещу Газа.

И трите въоръжени групировки са определени от правителството на САЩ за чуждестранни терористични организации и са обект на санкции от Министерството на финансите, ограничаващи достъпа им до международната банкова система. Всеки, за когото бъде установено, че извършва транзакции с тези субекти, рискува наказателно преследване, както и на самия него да му бъдат наложени санкции.

Не може да се определи дали крипто транзакциите са използвани директно за финансиране на нападението срещу Израел, както и колко крипто израелските власти са иззели от портфейлите на групировките. Анализаторите казват, че това вероятно е бил малък процент от общата сума на средствата, които са преминали през тях.

WSJ: Израелските отбранителни сили бяха подготвени за различна войнаКак фокусът на израелската армия върху разузнаването, въздушната мощ и технологиите я направи уязвима за нискотехнологично наземно нападение

Израелската полиция заяви във вторник, че е замразила допълнителни крипто сметки, използвани от Хамас за привличане на дарения в социалните мрежи, част от продължаващите усилия за локализиране на „финансова инфраструктура в криптовалути, използвана от терористични организации за финансиране на техните дейности“.

Крипто позволява на потребителите да заобикалят банките чрез незабавно прехвърляне на токени между цифрови портфейли, които обикновено се държат на борса за криптовалута. Министерството на финансите на САЩ зави в доклад миналата година, че пропуските в контрола върху финансовите престъпления на такива крипто борси могат да позволят злоупотреба от страна на терористичните групи, отбелязвайки, че Ислямска държава и Ал Кайда също са получили дарения в крипто.

След операция през юни за изземване на крипто, принадлежащо на Хизбула, израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че използването на цифрови валути прави задачата по спирането на финансирането на тероризма още по-сложна.

Месец след това Националното бюро на Израел за финансиране на борбата с тероризма поиска конфискуване на всяка криптовалута, съхранявана в 67 клиентски сметки на Палестинския ислямски джихад в Binance, най-голямата крипто борса в света. По-рано тази година бюрото издаде заповеди и срещу Хамас и Хизбула в опит да конфискува техни средства в Binance. Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ провежда широко разследване на контрола на компанията срещу прането на пари, съобщава WSJ.

Говорител на Binance заяви, че борсата си партнира активно с правоприлагащите органи, включително тези в Израел, за борба с финансирането на тероризма.

Израелската полиция потвърди във вторник, че новите замразявания на сметки са извършени с помощта на Binance.

Войната в Израел се превръща във вътрешнополитическо оръжие срещу Байдън Политическите процеси в големите демокрации няма как да останат незасегнато от случващото се в Израел

Анализатори, които изучават финансирането на Хамас, коментират, че крипто остава един от многото инструменти, които групата използва за набиране на средства, включително внасяне на пари в Газа от Египет.

Използването на крипто е „много по-лесно от контрабандата на пари през границата на Египет“, казва Матю Прайс, бивш следовател от Федерална данъчна служба на САЩ, който сега ръководи бизнеса на Elliptic, работещ с правоприлагащите органи.

САЩ казват, че Иран отдавна е основният благодетел на групировките, които получават редовно финансиране от Техеран на стойност около 100 милиона долара годишно.

„Крипто е друга струна в техния лък“, казва Джоби Карпентър, специалист по незаконни финанси в ACAMS, индустриална група за борба с финансовите престъпления.

Крипто мистерия: Кой контролира бързо растящия стейбълкойн TrueUSD?Пазарната капитализация на TrueUSD се е удвоила от март насам

Хамас набира публично средства в криптовалута най-малко от 2019 г., когато Бригадите на ал-Касам започнаха да молят поддръжници в своя канал в Telegram да даряват биткойни. „Реалността на джихада е свързана с изразходване на усилия и енергия, а парите са гръбнакът на войната“, пише групата в публикация, прикачвайки адрес на портфейл, който е получил около 30 000 долара в биткойн през тази година.

Групата е един от най-усъвършенстваните потребители на крипто в областта на финансирането на тероризма, според Ари Редборд, бивш високопоставен служител на Министерството на финансите, който сега ръководи глобалната политика в TRM Labs, компания за блокчейн разузнаване, която проследява групата.

Хамас спря да публикува своите адреси за дарения, за да защити анонимността на донорите, след като израелски и американски следователи проследиха транзакциите в блокчейна - публичните регистри, които събират данни за всички транзакции с цифрова валута.

Оттогава Хамас използва платежни процесори, които генерират крипто адреси и помагат прикриването на истинския портфейл за криптовалута, вграждайки връзки към тези процесори в страниците за набиране на средства на техните уебсайтове, казва Редборд.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC

Бригадите на Ал-Касам заявиха този април, че ще спрат да получават дарения чрез биткойни, призовавайки поддръжниците си да дадат своя принос по други начини. Това е „от загриженост за безопасността на донорите“, посочи групата в Telegram, предупреждавайки за „удвояване на враждебните усилия срещу всеки, който се опитва да подкрепи съпротивата чрез тази валута“.

Хамас и Палестинският ислямски джихад обаче вече са натрупали милиони долари в крипто, показват заповедите за изземване, посочва WSJ.

Анализът на Elliptic показа, че групите не само набират средства чрез крипто, но също така използват крипто за прехвърляне на средства в рамките на своите организации. Базираната в Лондон изследователска компания установява, че отделните групи също така прехвърлят средства между портфейлите си, като Палестински ислямски джихад е изпратил над 12 милиона долара в криптовалута на Хизбула от 2021 г. насам.