Мрежата на Ethereum се е превърнала в по-централизирана платформа след последните ъпгрейди, което внася по-големи рискове в системата, които в крайна сметка могат да доведат до контрол от страна на олигопол или малък брой физически или юридически лица, ограничаващи външната конкуренция и доминиращи в нея, се казва в нов доклад на JPMorgan, цитиран от The Street.

Компанията за финансови услуги изтъква, че „по-концентриран брой доставчици на ликвидност или оператори на възли може да действа като единна точка на срив или да се превърне в мишена за атаки, или да се сговори, за да създаде олигопол, който да приоритизира собствените си интереси за сметка на интересите на общността". Това, разбира се, би застрашило финансовото здраве на мрежата Ethereum, която захранва много NFT-токени и едноименната криптовалута, втората по големина в света. Пазарната капитализация на Ethereum възлиза на повече от 198 млрд. долара.

Как етерът тласна копаенето на криптовалути към екоустойчивост В момента отгатването на печелившо число изисква над над сто секстилиона опита


Всъщност този олигопол може би вече е тук: Неотдавнашните подобрения на мрежата на Ethereum дават възможност на пет доставчика на ликвидни залози да доминират на пазара, посочват от JPMorgan - Lido, Coinbase, Figment, Binance и Kraken. Тези доставчици сега съставляват 50% от залозите в мрежата на Ethereum, а само Lido представлява приблизително 1/3, сочат данните на JPMorgan.

Ликвидното залагане позволява на потребителите да печелят, докато залагат криптовалута на даден протокол, като по този начин получават възможност да приемат заложени токени като обезпечение за други цели - по същество давайки им ликвидност.

Идва ли краят на крипто доминацията на биткойна?Втората по големина криптовалута - етерът, постепенно отнема пазарен дял от биткойна


"Дори децентрализираните платформи за ликвидно залагане включват висока степен на централизация", предупреждава JPMorgan в доклада.

Lido заема първото място отчасти защото рекламира своята децентрализирана платформа значително повече в сравнение с централизирани конкуренти като Binance или Kraken.

Активизирането на дейността по залагане води и до значителен спад на доходността в мрежата на Ethereum. Докато някога доходността от залози е била 7,3%, сега тя спаднала до 5,5%, казват от JPMorgan.