Докато Сам Банкман-Фрийд чака присъдата си следващия месец за престъпна измама, свързана с епичния срив на FTX през 2022 г., бившите клиенти на крипто борсата имат причини да вярват, че наистина могат да възстановят парите си.

Основателят на FTX, който може да прекара остатъка от живота си зад решетките, беше признат за виновен през ноември по седем обвинения, след като около 10 милиарда долара клиентски средства от неговата компания изчезнаха. Част от тези пари са вложени в предишния охолен начин на живот на Банкман-Фрийд, но друг голям пай са отишли в инвестиции, които напоследък драстично поскъпват, пише CNBC.

Адвокатите, представляващи масата на несъстоятелността на FTX, са казали на съдия в Делауеър миналата седмица, че се очаква пълно изплащане на клиенти и кредитори със законни искове, посочва изданието.

Адвокатът по несъстоятелността Андрю Дитдерих, който работи с новия ръководен екип на FTX, е заявил, че „все още има много работа и риск“ за връщането на всички пари на клиентите, но екипът има „стратегия да го постигне“.

Скумрията като затворническа валута: Животът на Банкман-Фрийд зад решеткитеОснователят на FTX споделя общо пространство с други високопоставени обвиняеми

Това е добре дошло за хиляди клиенти, които колективно загубиха милиарди долари при колапса на FTX преди 15 месеца, когато крипто борсата фалира за броени дни.

Предвид слабо регулирания и необезпечен характер на FTX - и на крипто индустрията като цяло - тези клиенти са изправени пред реалната възможност по-голямата част от парите им да са се изпарили. Много фалирали хедж фондове и кредитори загубиха почти всичко по време на крипто зимата на 2022 г.

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседателиПрокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ

Банкман-Фрийд никога не е вярвал, че ситуацията на компанията му е толкова ужасна, допълва CNBC.

Дори когато регулаторите и федералните прокурори откриха доказателства, според които 31-годишният предприемач и висши мениджъри в неговата компания са крали милиарди долари от портфейлите на клиентите в продължение на години, той настояваше, че „всички пари все още са някак си достъпни“.

„FTX US остава напълно платежоспособна“, написа той в публикация в Substack на 12 януари 2023 г., докато беше под домашен арест в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния. Той каза, че борсата „трябва да може да върне средствата на всички клиенти“.

В някои отношения неговият разказ изглежда се оказва верен.

Фалиралата FTX отчаяно иска да си върне над 240 млн. долара от EmbedОт момента на несъстоятелност новото ръководство се опитва да възстанови активи, за да се разплати с клиентите

В продължение на месеци новият главен изпълнителен директор на FTX, Джон Рей III, и неговият екип от съветници по преструктурирането извличат обратно пари, луксозни имоти и крипто, проследяват липсващи активи. Те вече са събрали повече от 7 милиарда долара, които обаче не включват едни 26 милиона долара в подаръци и имущество на родителите на Банкман-Фрийд, както и 700 милиона долара, предадени на K5 Global и основателя Майкъл Кивес, инвестирал пари от FTX в компании като SpaceX. Някои от тези инвестиции отбелязаха рязко покачване на стойността напоследък, отбелязва CNBC.

FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви Компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси

Брейдън Пери, който преди е бил старши съдебен адвокат за Комисията за търговия със стокови фючърси, единственият официален регулатор на FTX в САЩ, казва пред CNBC, че решението да се изплати всичко на клиентите е дошло след „прекратяване на усилията за рестартиране на крипто борсата FTX“ в полза на „фокус върху ликвидиране на активи, за да се оздравят клиентите.“

Връщането на пари в ръцете на клиентите обаче все още остава предизвикателство.

Въпреки че голяма част от стойността е възстановена и предстои още, разделянето на големи суми пари е сложен процес при фалити, особено когато голяма част от тях са в нетрадиционни и неликвидни активи.

Binance: 88% от потребителите в България са оптимисти за криптопазараВсе повече потребители придобиват цифрови активи като мярка за защита от инфлацията

Дори Рей се съмняваше в началото на процеса, отбелязвайки в края на 2022 г., че „в крайна сметка няма да можем да възстановим всички загуби“.

Това, на което Рей не разчиташе обаче, беше огромно възстановяване на крипто пазара. Когато той направи тези забележки, той беше затънал в меча територия, в която биткойн се търгуваше на около $16 000. Сега се търгува над $47 000.

През септември масата по несъстоятелността публикува доклад, показващ, че FTX има цифрови активи на стойност 3,4 милиарда долара, като над 1,1 милиарда долара идват от нейните залози в Solana.

Solana се вписва в категорията на така наречените „Сам монети“ - група, която включва също токена Serum, създаден и рекламиран от FTX и дъщерния хедж фонд Alameda Research. След като скандалът около фалита на FTX утихна, Solana се радва на огромно покачване на цената си, включително след септемврийския доклад.

Как Сам Алтман засенчи ефективния алтруизъм, разделящ Силициевата долинаУволнението на Сам Алтман показа влиянието на „религията“ ефективен алтруизъм и нейното виждане, че развитието на AI трябва да се забави. Завръщането му маркира нейните граници

Инвестициите на Банкман-Фрийд не са били ограничени само до крипто.

Той също така използва пари от клиенти, за да подкрепи стартиращи компании като Anthropic, компанията за изкуствен интелект, основана от бивши служители на OpenAI. FTX инвестира 500 милиона долара в Anthropic през 2021 г., преди бума на генеративния AI. Оценката на Anthropic достигна 18 милиарда долара през декември 2023 г., което би оценило дела на FTX от близо 8% на около 1,4 милиарда долара.

По време на наказателния процес срещу Банкман-Фрийд в Ню Йорк обаче съдия Люис Каплан отхвърли искането на защитата да му бъде разрешено да каже, че инвестицията на FTX в Anthropic е умен залог.

FTX се опитва да продаде своя дял в Anthropic, според съдебна информация от този месец, посочва още CNBC.

В нов доклад за бъдещето на Биткойн експерти прогнозират исторически връхПовече от половината от анкетираните експерти на Finder очакват цената да се повиши след така нареченото

Да бъдат оздравени за клиентите на FTX означава да получат паричния еквивалент на стойността на тяхната криптовалута през ноември 2022 г., според съдебно решение. С други думи, те не виждат никаква полза от инвестициите на FTX или да им бъдат дадени виртуални монети, което би им позволило да осребрят при по-високи оценки.

Все пак някои инвеститори са намерили начин да участват в продължаващата одисея на FTX. Пазарът на IOU на FTX светна миналата година, когато стана ясно, че масата по несъстоятелността сглобява доходоносно портфолио. Финансова компания, загубила около $100 милиона, първоначално продаде дълга си във FTX за 6 цента за долар на нов вторичен пазар от опасения, че може никога да не получи по-добра сделка. Към декември тези искове струваха повече от 70 цента за долар, пише още CNBC.

Крипто откупите са нараснали със 76% през 2023 г. През миналата година плащанията на откупи в криптовалута са достигнали рекордните 1,1 милиарда долара

Ако клиентите в крайна сметка бъдат оздравени, това може да изиграе голяма роля при обжалването от страна на Банкман-Фрийд след произнасянето на присъдата му, насрочено за 28 март.

Банкман-Фрийд обаче е изправен пред минимум 70 месеца затвор въз основа на основното си престъпление.

Ренато Мариоти, бивш прокурор в отдела за измами с ценни книжа и стоки на Министерството на правосъдието на САЩ, казва пред CNBC, че съдиите обикновено вземат предвид размера на обезщетението, изплатено на жертвите при произнасяне на присъдата.

„Ако жертвата бъде оздравена, това е голям плюс за обвиняемия“, посочва Мариоти, но допълва, че степента на измамата, съчетана с фалшивите показания на Банкман-Фрийд и други нарушения, може да ограничи намалението на присъдата.