„Не си спомням“, „Не съм сигурен“.

Тези и други неясни отговори даде бившият криптобос Сам Банкман-Фрийд по време на разпита му от прокуратурата по делото за измама и пране на пари в съда в Ню Йорк.

Говорейки в своя защита, основателят на FTX отрече да е извършил измама, но призна за грешни стъпки, които са навредили на клиентите на борсата за криптовалута, пише The New York Times.

Сривът на FTX миналата година изтри милиони криптоактиви на клиентите ѝ, превръщайки нейния основател в парий , който сега е изправен пред обвинения в криминална измама в съд Ню Йорк. Банкман-Фрийд беше арестуван през декември и обвинен в организиране на дългогодишна схема за незаконно присвояване на 10 милиарда долара от клиенти, които са депозирали спестяванията си във FTX. Прокурорите го обвиниха, че насочва парите в инвестиции на рисков капитал, политически дарения и екстравагантни покупки на недвижими имоти. Те също така казаха, че той е използвал средствата, за да подкрепи основаният от него хедж фонд Alameda Research.

След показанията през последните седмици от най-близките му приятели и колеги, които свидетелстваха срещу милиардера, дойде ред и на Банкман-Фрийд да застане на свидетелската скамейка.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

По време на втория ден от показанията му пред съдебните заседатели, които продължиха повече от пет часа и половина, Банкман-Фрийд отхвърли всякакви твърдения за измама или кражба от клиенти на FTX, като подчерта отдадеността си в миналото да гарантира успеха на борсата. Въпреки това той призна за свои грешки, като „съществени пропуски", които са се отразили „неблагоприятно“ на клиентите на FTX. Като причина за множеството пропуски в документацията на компанията Банкман-Фрийд посочи лошата си памет.

Подсъдимият използва като оправдание, че големият обем работа го е накарал да пренебрегне важни части от бизнеса. Когато стана на въпрос дали FTX има отдел за управление на риска, той каза: „Със сигурност трябваше да имаме, но не, нямахме.“.

Прокуратурата очаква още около два часа кръстосан разпит да се проведат по-късно днес. Правителството ще представи двама свидетели за опровержение на защитата: анализатор на данни от ФБР и служител на Apollo.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения срещу него, Банкман-Фрийд може да получи доживотна присъда.