Още през октомври публикации в X (преди Twitter) предполагаха, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) най-накрая е одобрила листването на спот биткойн борсово търгуван фонд на BlackRock.

Бързо стана ясно, че това не е вярно и че SEC ще забави решението си за одобрение.

Но в година на куп предизвикателства за криптовалутата – от процеса срещу основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд до действията на правителството срещу няколко големи играчи – импулсът, натрупан около очакванията за регулаторното одобрение на спот биткойн ETF, подготвя пазара за това в крайна сметка слуховете да се окажат истина, коментира The Wall Street Journal.

До средата на октомври цената на биткойн вече беше скочила от над $16 000 в началото на 2023 г. до около $28 000. Сега е над $43 000.

„Видяхме каква ще е пазарната цена при сценарий на одобрен ETF предварително“, казва Клара Медали, директор на изследванията в доставчика на данни за крипто пазари Kaiko.

Сега въпросът е дали биткойнът ще следва старата поговорка на Уолстрийт: Ако пазарът купува слухове тази година, може ли да продава по-добре на фона на новините през следващата?

Криптоиндустрията отива на Капитолийския хълм с надежди за законодателствоТя е похарчила близо 13 млн. долара за федерално лобиране през първата половина на 2023

Въпреки че компаниите, подали заявления за спот биткойн ETF, наскоро се срещнаха с регулаторите, одобрението на такъв фонд не гарантира непременно увеличение на цената на криптовалутата, посочва WSJ.

Предишни пускания на продукти, които разшириха инвестиционния потенциал на биткойн в САЩ, показаха класическия модел „купувай слуховете, продавай новините“. Това включва стартирането през 2017 г. на биткойн фючърси и първото стартиране на биткойн-фючърсен ETF през 2021 г.

Разбира се, миналото не винаги е пролог за предстоящата ситуация, особено за една развиваща се технология.

Пикът на биткойн през 2017 г., доближаващ $20 000, в крайна сметка беше засенчен от пика през 2021 г. - близо $70 000.

Бичият поход на Bitcoin – може ли криптовалута №1 да надхвърли $100 хил.Редица фактори обнадеждават индустрията, че това наистина може да се случи

Какво може да помогне за поддържане на цената на биткойн през 2024 г.?

Например, очаквано „намаляване наполовина“ на възнаграждението, което копачите получават за обработка на транзакции и създаване на нов биткойн, което може да помогне за ограничаване на наличното предлагане, посочва WSJ. А появата на познатите спот ETF, подобни на тези, използвани от инвеститорите за купуване на злато или други физически стоки, може да бъде много по-значима от пускането на фючърси.

Все още обаче има някои пазарни фактори, които трябва да се вземат предвид. Единият е ролята на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) - публично търгувано дружество с приблизително 27 милиарда долара активи под управление. Тръстът притежаваше 3,2% от всички биткойни в обращение към края на септември, според регулаторна документация.

Прогноза: Bitcoin ще струва 120 000 долара до края на 2024 г.Това прогнозират от Standard Chartered, като допълват, че скокът в цената може да насърчи

Тъй като SEC преди това е отхвърлила заявленията на GBTC за листване на борса като ETF, нейните акции не могат да бъдат непрекъснато изкупувани за биткойн или създадени в замяна на биткойн. В резултат цената на акциите на GBTC може да се отклони от стойността на основния биткойн.

По-рано тази година акциите на GBTC се търгуваха с над 45% отстъпка от стойността на биткойн. Тази разлика се стесни, докато очакванията за евентуален преход към ETF нарастваха, и напоследък е под 10%. Цените на акциите на GBTC са се учетворили тази година, изпреварвайки значително самия биткойн.

Сега ключов дебат за следващата година е степента, до която още повече инвеститори ще искат да купуват от GBTC, ако той стане ETF и затвори още повече от тази отстъпка. Достатъчното търсене на GBTC може да доведе до създаването на нови акции и търсенето на самия биткойн. Но достатъчните разпродажби също може да окажат натиск върху биткойна, посочва WSJ.

Активният пазар за ETF не налага стриктно обратно изкупуване или създаване на първични акции и на свой ред купуване или продажба на основния биткойн. Търговските компании, които биха помогнали в подкрепата и създаването на пазар за GBTC ETF, също могат да търгуват на вторичния пазар на акции. Така че дори да има скок в обема на GBTC, това не означава непременно, че ще има съответните движения на основния биткойн пазар.