Биткойнът поскъпна до 50 000 долара в понеделник за първи път от две години насам, подхранван от прилив на ентусиазъм от страна на нови инвеститори и нарастващо очакване за събитие, известно като "халвинг".

Във вторник най-популярната криптовалута в света се върна към горния край на 40-те хиляди, прекъсвайки седем поредни дни на ръст и оставайки далеч от историческия си връх от 69 000 долара.

Биткойнът обаче направи забележително завръщане през последната година и половина, като се покачи с повече от 200% от най-ниското си ниво през 2022 г. от 16 000 долара.

Има няколко ключови сили, които задвижват последната биткойн еуфория.

Те са приток на пари от инвеститори в борсово търгувани фондове и вълнението около halving, когато се намалява темпът на производство на валутата.

"Сега, след като 50 000 долара бяха достигнати, 69 000 долара, последвани от 100 000 долара, изглеждат постижими през 2024 г., тъй като разказът се пренасочва от ETF-ите към предстоящия халвинг", казва пред CNN Антони Тренчев, съосновател на Nexo Capital.

"Това е вълнуващо, защото ако историята се повтаря, следващите 12-18 месеца ще бъдат изпепеляващи за крипто", добавя Тренчев. (Точната дума на английски, която използва, е scorched).

Bitcoin достигна пазарна капитализация над $1 трлн. за първи път от 2021 Едновременно с това криптовалутата също така проби нивото от 51 000 долара

Халвингът е основополагаща концепция във философията на биткойн.

Казано по-просто, това е функция в инфраструктурата на криптото, която автоматично намалява броя на новите монети, влизащи в обращение.

То се извършва приблизително на всеки четири години и на теория повишава цената.

За да разберете как работи, трябва да се запознаете с основната идея за биткойна като децентрализиран актив.

Тоест актив, чиято стойност не се контролира от централна банка или друга институция, а от огромна партньорска мрежа от мощни компютри, които одитират всички транзакции с биткойни в процес, наречен добив.

На всеки четири години обаче броят на биткойните, които получава един миньор (или одитор), се намалява наполовина.

Дигиталните валути не са за хора със слаби сърцаСкокът на биткойна не решава най-големите притеснения за криптовалутите

Има няколко причини за това.

Биткойнът по своята същност е ограничен ресурс - в обръщение ще има само 21 милиона монети, а според защитниците този недостиг е ключов за неговата стойност.

Намаляването на възнаграждението наполовина на всеки няколко години помага за борба с инфлацията, като същевременно стимулира миньорите.

На теория, когато инфлацията намалее и биткойните станат по-оскъдни, цената ще се повиши.

"Всяко намаляване наполовина в исторически план е довеждало до някакъв вид бичи ценови действия", казва Гарет Роудс управляващ директор в Pacific Street.

"Което е логично, защото очаквате при повече ограничения в търсенето цените да се увеличат."

Като феникс: Децентрализираните финанси в блокчейн заживяват нов животОбщата стойност на токените, депозирани DeFi, е нараснала с около 40% от ноември насам

Бичи поход

Инвеститорите имат основателна причина да са разгорещени, "ако имат стомаха" да се справят с краткосрочната волатилност, която идва с криптовалутите, пише CNN.

В двугодишния период преди и след първото намаляване на биткойна наполовина, през 2012 г., е имало около 30 000% увеличение на цената, казва Роудс.

За двугодишният диапозон след халвинга през 2020 г. инвеститорите са видели 700% печалба.

Предстоящото намаляване на биткойн наполовина подготвя грандиозна шахматна игра на пазарите, казва Хенри Робинсън, съосновател на Decimal Digital Currency.

"Настроенията са бичи, особено в дългосрочен план, но психологията около такова значимо събитие може да създаде голяма нестабилност."

"Възможно е да станем свидетели на бурни бичи действия, на драматични разпродажби или и на двете преди и след халвинга, тъй като пазарните участници ще влязат и ще излязат от залозите си", добавя Робинсън.

Докато Банкман-Фрийд чака присъда, жертвите му чакат да си върнат загубитеЧаст от изчезналите пари на клиенти на FTX са вложени в предишния охолен начин на живот на Банкман-Фрийд, но друг голям пай са отишли в инвестиции, които напоследък драстично поскъпват

Тазгодишното разделяне наполовина също е важно, тъй като идва само няколко месеца след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ одобри първите спот биткойн ETF.

"Общо взето последният месец беше крипто ", казва Тренчев и добавя:

"Онези инвеститори, които купиха биткойн ETF на последното дъно от 38 500 долара, седят на 30% печалба, докато тези, които купиха на 49 000 долара на 11 януари, трябваше да изтърпят 20% спад. Добре дошли в криптовалутата, тя не е за хора със слаби сърца."