Адвокатите на Сам Банкман-Фрийд предложиха присъда от пет до шест години затвор, което е значително по-малко от 100-те години, които го грозят за кражбата на милиарди долари от клиенти на FTX.

Правният екип настоява за 63 до 78 месеца затвор, позовавайки се на медицинската му диагноза за аутизъм, както и на намеренията му да подобри света с вече фалиралата си криптоборса.

Миналата година журито в Ню Йорк призна Банкман-Фрийд за виновен по всички седем обвинения, които му бяха повдигнати. Прокурорите нарекоха случая една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Произнасянето на присъдата на Банкман-Фрид е насрочено за 28 март.

В меморандум от близо сто страници, адвокатите на крипто-измамника обрисуват картина на човек, посветил живота си на филантропия и смирение. Това е образ, който е в противоречие с описанията на прокурорите за пищния живот на Банкман-Фрийд в пентхаус на Бахамите, отбелязва The Wall Street Journal.

Адвокатите му твърдят, че той не е бил мотивиран от алчност, а от желание да подобри света чрез благотворителност. Според тях материалните неща и екстравагантността не са му донесли нищо.

"Тези, които познават Сам, са чувствителни към трагичния факт, че нищо в живота не му носи истинско щастие", пишат адвокатите му. "Сам страда от анхедония - тежко състояние, което се характеризира с почти пълна липса на удоволствие, мотивация и интерес. Той е такъв от детството си."

Адвокатите изразяват опасение, че дългосрочна присъда в затвора би представлявала риск за безопасността на Банкман-Фрийд поради аутизма му. Те пишат, че хората с това разстройство могат да изпитват трудности със социалните сигнали и норми и е по-вероятно да не реагират по очаквания от други затворници начин.

"Социалната динамика в затвора и контролът, на който е подложен, вероятно ще доведат до това той да бъде изправен пред физическо насилие."

Те също така поясняват, че клиентите на FTX ще получат обратно парите си в пълен размер от фалита, твърдейки, че Банкман-Фрийд винаги е имал готовност да възстанови тези средства.