Компания, управлявана от бившия президент на Нюйоркската фондова борса Том Фарли, е сред тримата кандидати, които се борят за остатъците от FTX, докато търгът за рухналата криптоборса, основана от Сам Банкман-Фрийд, достига финалната си фаза.

Bullish, крипто борсата, управлявана от Фарли, финтех стартъпът Figure Technologies и компанията за крипто рисков капитал Proof Group се конкурират за купуване на FTX, според източници на The Wall Street Journal. Победителят може да рестартира борсата след планираното излизане от фалит през следващата година.

Банкерът, съветващ FTX относно процеса, каза на изслушване миналия месец, че компанията е получила интерес от над 70 страни, който е стеснила до три, без да ги назовава.

Победителят може да бъде избран през декември, но няма гаранции, че сделката ще се осъществи и все още има възможност да се появи друг ухажор, посочва WSJ.

Миналата есен FTX се класира като една от най-големите крипто борси в света, боравейки с милиарди долари обеми в търговия за индивидуални инвеститори извън САЩ и професионални трейдъри. Рисковите капиталисти оцениха FTX на 32 милиарда долара през януари 2022 г., което направи Сам Банкман Фрийд милиардер.

Борсата внезапно се срина през ноември 2022 г., а прокурорите обвиниха Банкман-Фрийд в измама, позволила му да заграби милиарди долари клиентски средства и да ги изразходва за луксозни недвижими имоти, лични инвестиции и политически дарения. Миналата седмица федерално жури в Ню Йорк го обяви за виновен по всички седем обвинения. Очаква се той да бъде осъден през март, като го грози присъда до 110 години затвор.

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседателиПрокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ

Ако нов собственик поеме контрола върху FTX, клиентите биха могли да получат дялове в рестартиралата борса или нови търгуеми криптотокени, за да компенсират частично това, което им се дължи, казват източниците на WSJ. Близо $9 милиарда клиентски депозити във FTX остават неустановени.

Портфолиото от недвижими имоти на FTX на Бахамските острови и други активи не са част от процеса на продажба на борсата.

Някои наблюдатели на крипто предупреждават, че при повторното стартиране на FTX ще ѝ трудно да се наложи сред професионалните трейдъри, чиито спомени за измами и злоупотреби няма как да избледнеят като с магическа пръчка. Някои кандидати са обсъдили ребрандиране, т.е. премахване на марката FTX след рестарта на борсата, посочва още WSJ.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

Кои са компаниите, борещи се за FTX?

Оглавяваната от Фарли Bullish е подкрепена от известни инвеститори, сред които са фондът на Питър Тийл и мениджърът на хедж фондове Луис Бейкън. Фарли беше президент на NYSE от 2014 до 2018 г. През декември 2022 г. компанията отмени сделка за 9 милиарда долара, за да стане публична чрез сливане с компания от типа „празни чекове“.

Стартиращата компания Figure, съоснована от бившия главен изпълнителен директор на SoFi Майк Кагни, беше част от група, която неуспешно се опита да купи фалиралия крипто кредитор Celsius по-рано тази година. Figure използва блокчейн технология за кредитиране и капиталови пазари.

Proof Group беше част от консорциума, който спечели търга за Celsius. Групата се съгласи да купи 50 милиона долара капитал в реорганизираната компания.