Падналият крипто крал Сам Банкман-Фрийд, който чака присъда за седем престъпления в Центъра за задържане в Бруклин, вече е научил основите на затворническата икономика, докато споделя общо пространство с бивш президент на Хондурас, чакащ наказателен процес, и висш полицай от Мексико, също чакащ присъда, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати с условията.

Пакетираната скумрия измести цигарите като предпочитана валута в американските затвори, след като властите забраниха пушенето. Банкман-Фрийд вече е разменял риба за различни услуги, една от които прическа преди процеса срещу него, според източниците на WSJ.

Основателят на FTX е в задържан, откакто федерален съдия отмени гаранцията му през август, след като установи, че Банкман-Фрийд се е опитал да сплаши свидетели.

В началото на ноември съдебните заседатели решиха, че той е виновен по всички повдигнати обвинения, включващи кражба на милиарди долари от клиенти на FTX. Присъдата му трябва да бъде произнесена на 28 март, след което ще бъде преместен във федерален затвор, за да я излежи.

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседателиПрокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ

Центърът за задържане в Бруклин е далеч от пентхауса за 30 милиона долара на Бахамските острови, който Банкман-Фрийд някога обитаваше, като беше критикуван от адвокатите на защитата и синдиката, представляващ надзирателите в затвора, за лоши условия и сериозен недостиг на персонал, посочва WSJ.

Веднъж седмично Банкман-Фрийд получава посещения без адвокати и има достъп до специален лаптоп, който му позволява да преглежда правни материали, казват още източниците на изданието. Той и други затворници имат право да използват компютри в стая с бюра, разделени с пластмасови панели. Въпреки че времето, в което инвестира милиарди долари в стартиращи компании и търгува с дигитални токени, е зад гърба му, Банкман-Фрийд дава крипто съвети на надзирателите, твърдят още запознати с живота му зад решетките пред WSJ.

Говорител на Федералното бюро на затворите казва пред медията, че не може да коментира условията за което и да е лице в ареста от съображения за поверителност и сигурност. Бюрото полага всички усилия да гарантира безопасността на лишените от свобода, като същевременно осигурява сигурна и хуманна среда, добавя говорителят.

Банкрути, измами, бъркотиите на Мъск: Най-мразените компании в САЩ за 2023Сред най-разочароващите фактори са противоречиви маркетингови стратегии, производствени практики и вредни услуги и продукти, довели до смъртни случаи

„Сам прави най-доброто, на което е способен, при тези обстоятелства“, казва говорителят на Банкман-Фрийд Марк Ботник.

По време на процеса основателят на FTX свидетелства, че макар да съжалява, че не е ималo по-добро управление на риска на крипто борсата, той не е извършил измама. Адвокатите му заявиха, че той планира да обжалва присъдата, която може да бъде десетилетия затвор.

След като бъде преместен във федерален затвор, за да излежи присъдата си, Банкман-Фрийд вероятно ще има повече свобода на движение, в допълнение към по-добър достъп до образователни програми и развлечения, казва пред WSJ затворническият консултант Бил Барони, адвокат, осъден за ролята си в скандалa Бриджгейт в Ню Джърси, в който сътрудници на бившия губернатор Крис Кристи бяха обвинени в блокиране на пътища за политическо възмездие. Присъдата му за измама впоследствие беше отхвърлена от Върховния съд.

„Когато бъде осъден, животът му ще се подобри“, казва още Барони. „Той ще бъде извън съоръжението с най-агресивните затворници.“

Младите бизнес герои, чийто „успешен“ път ги отведе към затвора31-годишната Чарли Джейвис е поредният предприемач от списъка на Forbes 30 Under 30, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения

Според източниците на WSJ компанията на Банкман-Фрийд в Центъра за задържане в Бруклин включва Хенаро Гарсия Луна, бивш секретар по обществената сигурност на Мексико, осъден по-рано тази година за подпомагане на могъщия картел Синалоа да пренесе повече от 50 тона кокаин в САЩ. Гарсия Луна чака присъда.

В обкръжението на Банкман-Фрийд е и бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес, който очаква съдебен процес по федерални обвинения в трафик на наркотици и огнестрелни оръжия. Ернандес не се призна за виновен, след като беше екстрадиран в САЩ през 2022 г.

Адвокатът на Ернандес Реймънд Колон казва, че неговият клиент и Банкман-Фрийд са имали сърдечни разговори помежду си в затвора, посочва WSJ. Той добавя, че недостигът на персонал води до отмяна на часовете за посещения, но Ернандес като цяло не се оплаква от условията, въпреки че „със сигурност не са като в хотел“, по думите му.

Банкман-Фрийд първоначално се е хранил с фъстъчено масло, хляб и вода, тъй като затворът не е бил съобразен с веганската му диета, каза един от адвокатите му при явяване в съда в края на август. Освен това е имал проблеми с получаването на правилната доза предписан Adderall, каза още адвокатът.

Достъпът му до храна и лекарства - които той приема за хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието - оттогава е решен. Той получава и веган ястия в затвора, казва източник на WSJ.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

Затворените в центровете за задържане обикновено стоят в своето отделение и не се движат свободно из съоръжението. Вместо да се яде в общо помещение, храната се доставя до отделните звена, пише изданието.

Много затворници предпочитат да купуват храна, както и дрехи и тоалетни принадлежности, от магазина на затвора в Бруклин. Списък с артикули за поръчка показва, че фъстъченото масло струва $4,15, чифт маратонки са $79,95, а MP3 плейърът е $88,40. Филето от скумрия струва 1,30 долара, с 30% повече от 1 долар през 2020 г.

Затворническият консултант Бил Барони коментира още, че когато Банкман-Фрийд се премести във федерален затвор, той вероятно ще продължи да разчита на пакетираната скумрия. Барони споделя, че е и той самият е платил с четири пакета риба за подстригване, докато е бил в затвора.

„Валутната система Скумрия е много по-стабилна от крипто“, допълва консултантът.