Американски съд e издал заповед срещу криптоборсата Binance и нейния бивш главен изпълнителен директор Чанпенг Джао, с която одобрява глоби за милиарди долари по обвиненията за пране на пари след дело, заведено от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC).

В резултат на това, пише Reuters, Джао ще плати 150 млн. долара, а Binance - 2,7 млрд. долара.

Окръжният съд на САЩ за Северния окръг на Илинойс е одобрил предварително обявеното споразумение и е издал заповед за съгласие за постоянна забрана, гражданска парична санкция и справедливо обезщетение срещу Джао и Binance, се казва в изявление на CFTC.


Какво ще стане с идеалния инструмент за пране на пари след падането на ДжаоДетайлите около обвиненията към Binance са шокиращи


Съдът налага гражданска парична санкция в размер на 150 млн. долара лично срещу Джао и задължава Binance да се откаже от неправомерно получените такси за трансакции в размер на 1,35 млрд. долара и да плати глоба в размер на още 1,35 млрд. долара на CFTC.

През ноември Джао се оттегли от поста си и се призна за виновен за нарушаване на американските закони за борба с прането на пари като част от споразумение, разрешаващо продължилото години разследване срещу най-голямата криптоборса в света.

По това време Binance заявява, че решенията признават отговорността на компанията "за исторически, криминални нарушения на съответствието и позволяват на нашата компания да обърне страницата".

Основателят на Binance Чанпенг Джао няма право да напуска САЩ Той трябва да остане в рамките на страната поне до произнасянето на присъдата


Според властите Binance е нарушила американските закони за борба с прането на пари и международните санкции срещу определени държави, като не е докладвала за повече от 100 000 подозрителни трансакции с организации, които САЩ описват като терористични групи.

Борсата също така не е докладвала за трансакции с уебсайтове, посветени на продажбата на материали, свързани със сексуално насилие над деца, и е била един от най-големите получатели на приходи от хакерски атаки, свързани с получаването на откупи.