Robinhood стартира услуга за търговия с криптовалути в Европейския съюз.

По този начин компанията излиза извън пределите на САЩ, тъй като се стреми да постигне растеж на международните пазари, отбелязва CNBC.

Според официалното съобщение на Robinhood, новият ѝ криптопродукт ще позволи на клиентите да купуват, продават и държат набор от 25 токена, включително биткойн и етер.

Компанията се надява през 2024 г. да предложи още токени, както и възможност за прехвърляне и "залагане" или получаване на бонуси от криптовалути.

Този ход бележи втората голяма експанзия на Robinhood извън САЩ, след като в края на миналия месец обяви, че планира да стартира търговия с акции за клиенти от Обединеното кралство до началото на 2024 г.

Миналата седмица компанията отвори списък с чакащи във Великобритания за услугата, която ще предлага доходност до 5% върху депозитите на клиентите.

Robinhood придобива британското крипто приложение ZigluСделката е част от усилията на американската компания за разширяване на глобалната ѝ експанзия

Целта на Robinhood е да привлече потребители от ЕС да използват услугата ѝ с възможността да печелят безплатни биткойни за потребители, които търгуват много и препоръчват приложението на свои приятели.

Компанията ще предложи на потребителите до един биткойн, въз основа на процент от месечния им обем на търговия и броя на потребителите, които са препоръчали при регистрацията си.

Това се случва в момент, когато няколко големи американски криптокомпании се обръщат към Европейския съюз за растеж, след като се сблъскаха с трудности заради регулаторните органи зад Океана. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ се е насочила към няколко криптокомпании, включително Coinbase и Binance, с искове, в които се твърди, че са нарушили законите за ценните книжа.

Междувременно ЕС предложи цялостен набор от регулации, наречен Регламент за пазарите на криптоактиви, който ще въведе по-строги правила за платформите за криптотърговия и емитентите на т.нар. стабилни монети - токени, обвързани с реални активи като щатски долар или евро.

Coinbase: Споразумението на Binance отваря нова страница за индустриятаМоже ли криптоиндустрията най-накрая да затвори главата с множеството скандали и проблеми?

Йохан Кербрат, генерален мениджър на Robinhood Crypto, заяви, че компанията е избрала ЕС за първия международен целеви пазар за своя криптопродукт поради факта, че в региона е разработен първият в света цялостен набор от закони, специално за криптоиндустрията.

"ЕС е разработил една от най-всеобхватните политики в света за регулиране на криптоактивите, поради което избрахме региона, за да осъществим плановете за международна експанзия на Robinhood Crypto", заяви Кербрат.

Robinhood също така изтъква характеристиките за прозрачност и сигурност в европейското си криптопредложение, за да убеди потребителите да търгуват с нейната услуга.

Coinbase избра Ирландия за основен оперативен и регулаторен хъб в ЕСАко бъде одобрена, Coinbase ще има лиценз да

Robinhood заяви, че никога не смесва монетите на клиентите със средства на бизнеса, освен за оперативни цели, като например плащане на такси за блокчейн мрежата и съхранява всички монети на клиентите си в студени портфейли, изключени от интернет. Разполага и със застрахователна полица, за да гарантира, че част от активите, съхранявани в нейните системи, са защитени срещу загуби от кражба, включително нарушения на киберсигурността. Полицата е от застрахователите Lloyd's.

През последните години кражбата на криптовалути е голям проблем за индустрията, като големи хакове на блокчейн мрежи доведоха до източване на цифрови монети на стойност милиони от портфейлите на потребителите, допълва CNBC.