Почти половината от анкетираните потребители на Binance инвестират в криптовалути за осигуряване на допълнителен доход, а 36% отбелязват постигането на финансова сигурност и независимост като основна мотивация за използване на криптовалути за спестявания.

Това сочат данни от проучване на Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света.

В проучването са участвалинад 1100 респонденти.

45% от анкетираните посочват желанието си за осигуряване на допълнителни доходи като основен мотив за употребата на криптовалути, следвано от спестяването на пари (19%) и компенсирането нивото на инфлацията (9%).

Впечатление прави отговорът на един от респондентите, който споделя как нарастващата инфлация в страната му (Азия) оказва все по-голям натиск върху способността му да плаща университетските си такси, поради което използва криптоспестовни продукти, за да увеличи капитала си и запази стойността на спестяванията си.

Революция и децентрализация – как криптовалутите променят банковия секторТе революционизираха начина, по който хората извършват трансакции и съхраняват стойност

Повече от една трета от анкетираните споделят, че високите такси (19%) и бавното обработване на трансакции (14%) са най-големите предизвикателства при работата с традиционните финансови системи и услуги, и предпочитат работата с цифрови активи, която им осигурява навременен обмен на суми, без почти никакви такси.

76% от респондентите посочват, че криптовалутите могат да играят роля за намаляване неравенството в доходите или финансовите различия в обществото. 19% отбелязват като основно предимство намалената зависимост от традиционните финансови институции, а за 18% от тях тази система е прозрачна и сигурна.

Осигуряването на финансов достъп до хора, които не използват традиционно банкиране, е предимство за 17% от анкетираните. За 16% от тях водеща е възможността за трансгранични трансакции без посредници, а за други 16% – по-големият контрол върху техните активи и инвестиции.

Криптопазар 2024: Всички гледат към лихвените проценти и Bitcoin ETFПрез 2021 г. Bitcoin достигна рекордно високо ниво от 69 000 долара благодарение на инвеститорите на дребно

Крипто за осигуряване на допълнителни доходи:

За респондентите, чиято основна употреба на криптовалути е за получаване на допълнителен доход: 23% от тях посочват, че целта им е да допълнят основния си доход, други 23% я използват, за да спестят за жилище, а 21% – за инвестиция в други цифрови активи.

Крипто Natives:

Мнозинството от участниците в проучването не са начинаещи в света на криптовалутите – 59% от тях притежават криптовалути и боравят с криптоактиви между 1 и 5 години, 14% – от над пет години, а едва 12% са начинаещите, които използват крипто от по-малко от 6 месеца.

Крипто за спестяване:

36% използват криптовалути с цел спестяване, тъй като в тях откриват финансова сигурност и независимост, 16% – за натрупване на по-добра лихва върху спестяванията си, а 14% – като пенсионен фонд.

Съдят Кристиано Роналдо за 1 млрд. долара заради реклами в BinanceИщците твърдят, че подкрепата на футболната звезда за компанията ги е подтикнала към губещи инвестиции

Въздействие на крипто върху потребителите:

Потребителите на Binance споделят как инвестицията в криптовалути е повлияла положително на живота им: 20% съобщават, че тя е увеличила стойността на инвестиционния им портфейл, 18% заявяват, че им е предоставила възможности за получаване на допълнителни доходи чрез търговия, 15% имат достъп до повече финансови услуги, 14% повишават финансовия си контрол, а 12% се възползват от по-бързи и по-евтини трансгранични трансакции.

Резултатите от проучването се основават на обща извадка от 1 172 лица. Проучването е проведено в периода 15 ноември 2023 г. – 6 декември 2023 г. в платформата Binance Survey и е отворено за потребители, регистрирани в Азия и Тихоокеанския регион, Близкия изток, Европа, Африка и Латинска Америка.