Ръководителите на криптоиндустрията определят движението на цената на Bitcoin като нов „бичи поход“, а все повече от тях предвиждат нови исторически върхове за криптовалута №1 през 2024 г., пише CNBC.

Bitcoin нарасна с повече от 120% през тази година, като мнозина са оптимистично настроени за това, че ръстът ще продължи и през 2024 г.

"Имам чувството, че 2023 г. беше година, в която да се подготвим за бичия поход, който тепърва предстои. Но настроенията са много обнадеждаващи за 2024 и 25 г.", казва Паскал Готие, главен изпълнителен директор на Ledger.

Последният рекорден връх на цифровата валута от близо 69 000 долара беше достигнат през ноември 2021 г. Оттогава насам криптоиндустрията беше засегната от множество проблеми - от срив на токени и проекти до фалити и наказателни процеси. FTX например, някога една от най-големите борси в света, се срина, като нейният основател е изправен пред над 100 години затвор, след като беше признат за виновен по седем обвинения в криминална измама.

Bitcoin достигна най-високата си стойност от април 2022Криптовалута №1 надхвърли 40 000 долара, като даде заявка, че тъмните облаци над криптопазара се разпръсват


Междувременно шефът на Binance Чанпенг Джао се призна за виновен по наказателни обвинения и се оттегли от поста главен изпълнителен директор на компанията като част от споразумение за 4,3 млрд. долара с Министерството на правосъдието на САЩ.

А сега мнозина в бранша смятат, че приключването на двете дела може да сложи край на проблемите, които измъчват криптопазара.

"Смятам, че след като приключим със спекулативната фаза, с която според мен почти сме приключили, тогава ще можем да се заемем с истински проекти, които да се фокусират върху технологията и проблемите, които може тя да реши, а не просто да имаме гигантско дигитално казино, в което хората да търгуват", посочва Дейвид Маркъс, главен изпълнителен директор на Lightspark, в интервю за CNBC.

Маркъс, бивш ръководител на неуспешния проект за стейбълкойн Diem на Facebook, сега работи върху технология за подобряване на блокчейна на Bitcon като разплащателна мрежа.

Binance се призна за виновна в пране на пари, плаща 4,3 млрд. долара глобаГлавният изпълнителен директор на най-голямата световна борса за криптовалути се оттегля от поста си


След като проблемите на сектора са зад гърба му, инвеститорите се фокусират върху два аспекта, които могат да доведат до положително развитие. Първото от тях е нарастващото вълнение, че скоро може да бъде одобрен борсово търгуван фонд за Bitcoin или ETF. Това би могло да привлече по-големи традиционни инвеститори, които преди не искаха да припарват до криптовалутите.

"Мисля, че това, което ETF наистина означава, е, че Bitcoin става реална валута, а това е, което хората чакаха", казва Готие.

Второто развитие е намаляването на обема на Bitcoin наполовина, което се извършва на всеки четири години и е планирано за май 2024 г. Това е момент, в който добиващите, които са субекти, поддържащи блокчейн мрежата на криптовалута №1, получават наполовина по-ниски възнаграждения за работата си. Това ограничава предлагането (очаква се един ден да има само 21 милиона токена) и често е фактор за ново рали.

"Редица участници на пазара очакват бичи ръст известно време след намаляването, но предвид новините за ETF е много възможно да имаме ръст преди това. Това би могло да доведе до мащабен скок на цената", обяснява Виджай Аяр, вицепрезидент на международните пазари в борсата за криптовалути CoinDCX.

Като злато: Може ли Bitcoin да е цифров еквивалент на благородния метал?Инвеститорите залагат, че американските регулатори ще дадат зелена светлина за спот Bitcoin ETF


Биткойн на 100 000 долара?

Подкрепени от тези процеси, вече се появяват и някои наистина смели прогнози за 2024 г.

Началото поставя Standard Chartered миналата седмица, когато повтаря мнението си от април, че цената на Bitcoin ще достигне 100 000 долара до края на 2024 г. Банката заявява, че това ще бъде предизвикано от одобренията на множество ETF-и.

Подобна цена би означавала приблизително 160% ръст спрямо днешна дата.

Matrixport, компания за криптофинансови услуги, също прогнозира, че Bitcoin ще достигне 63 140 долара до април 2024 г. и 125 000 долара до края на следващата година.

"Въз основа на нашия инфлационен модел се очаква макросредата да остане силен попътен вятър за криптовалутите. Очаква се още един спад на инфлацията, което ще подтикне Федералния резерв вероятно да инициира намаляване на лихвените проценти", се казва в позицията на Matrixport. "В съчетание с геополитическите подводни течения тази здравословна доза парична подкрепа би трябвало да тласне Bitcoin към нови върхове през 2024 г."

Великобритания е на крачка от първия закон за регулиране на криптоактивиНовите правила ще бъдат включени в търговското право, а няма да съществуват като самостоятелен режим


Много коментатори виждат в облекчаването на паричната политика подкрепа за криптовалута №1, която се разглежда като рисков актив. В същото време някои смятат, че тя е своеобразен "сигурен пристан", в който се влагат пари по време на геополитически конфликти.

На въпроса дали Bitcoin ще достигне 100 000 долара през 2024 г., Готие отговаря "може би", но отказва да даде точна прогноза за цената.

"Това, което виждаме, са силни основи", добавя той.

Айяр на свой ред заявява, че цената на Bitcoin се "консолидира" под "ключовото ниво" от 38 000 долара, но след като това ниво бъде преодоляно, той може да се покачи до следващата граница между 45 000 и 48 000 долара.

Въпреки това експертът предупреждава, че ралито, което до голяма степен е изградено върху очакванията за одобрение на ETF, може да се провали, ако продуктът отново бъде отхвърлен от регулаторните органи.