Новината, че изпълнителният директор на Binance Чангпенг Джао се признава за виновен по обвиненията в пране на пари разтърси и света на криптовалутите, и финансовите пазари. Това е разбираемо – преди компанията да се споразумее с американските власти, тя владееше около 60% от пазара, а редица финансови издания наричаха Джао „кралят на криптото“.

Е, това приключи. Кралят не е мъртъв, но го няма, а пазарът е променен, може би завинаги, пише CNN.

Binance бе ударена от американските власти с искове за над 4 млрд. долара и сега рискът от нея да не остане нищо е огромен. А Джао се присъедини към отбора от криптовеличия, получили шамар от регулаторите.

Основателят на Binance Чанпенг Джао няма право да напуска САЩ Той трябва да остане в рамките на страната поне до произнасянето на присъдата

Как се стигна до тук?

Binance е основана през 2017 г. Само две години по-късно компанията е сред най-бързо развиващите се в сектора, а в следващите години стана и първенец. Джао пък се превърна един от най-богатите хора в света с активи, които към ноември 2023 г. се оценяваха на около 23 млрд. долара.

Случващото се в Binance обаче не убягва на американските власти. Разследването твърди, че незаконните практики са започнали още през 2017 г. и са продължили до есента на 2022 г., т.е. по времето, когато искът е официално предявен. По разследването работят няколко институции, сред които правосъдното и финансовото министерства в САЩ, както и агенции, специализирани в надзора на финансовите пазари.

Какви са обвиненията?

Властите твърдят, че компанията е нарушавала санкционни режими като тези, наложени от САЩ на Иран, Сирия и Куба. Засечени са над 100 хил. трансакции на крипто към тези страни. Освен това през Binance са минавали преводи за финансиране на терористични групировки, средства, генерирани от престъпна дейност като измами, детска порнография, отвличания и др.

Coinbase: Споразумението на Binance отваря нова страница за индустриятаМоже ли криптоиндустрията най-накрая да затвори главата с множеството скандали и проблеми?

След като се споразумя с американските власти, Джао призна, че е сгрешил. Добрата новина за него е, че най-вероятно няма да влезе в затвора, но пък бе принуден да си подаде оставката от ръководната позиция в компанията и да плати 200 млн. долара глоби. Криптоборсата пък се задължи за 4 млрд. долара.

„Binance не е перфектна, но ние полагаме големи усилия да защитим нашите клиенти от първия ден. Разраснахме се с изключителна скорост в световен мащаб. Днес е време да поемем отговорността си за стореното през това време“, се казваше в изявление на компанията, когато се разбра, че има сделка с американските власти.

До какво ще доведе това и какви ще са последствията за пазара? Експертите не са единодушни по отношение на бъдещото възстанояване от толкова много скандали. Да не забравяме и Сам Банкман-Фрийд, който вече бе признат за виновен и очаква определяне на наказанието в ареста.

Скумрията като затворническа валута: Животът на Банкман-Фрийд зад решеткитеОснователят на FTX споделя общо пространство с други високопоставени обвиняеми

Според CNN обаче споразумението с Binance може да се тълкува и като добра новина. Действията на американските власти са ясен знак, че те вече смятат международното пране на пари чрез крипто за сериозен проблем. Готови са да действат, а това значи, че се насочват срещу един от любимите за олигарси и диктатори метод за „изпиране“ на средствата, добити от престъпления.

Детайлите около обвиненията към Binance са шокиращи. Разследващите говорят за финансиране на групировки като Хамас, Ал Кайда и ИДИЛ, пари от наркотрафик и от престъпления срещу деца.

Запознатите с модерните методи за пране на пари обаче едва ли са изненадани. Binance са последният попаднал под ударите на държавата, но всъщност са просто едно име в дълъг списък от компании. Свързва ги това, че си затварят очите за незаконни практики и в замяна на това привличат огромни количества мръсни пари от криминални групировки и диктаторски режими.

Директорът на JPMorgan Джейми Даймън иска забрана на криптовалутите

Всъщност това, което правят криптофирмите, не е ново. То се случва от десетилетия, просто „перачите“ се сменят. И тази история за пореден път потвърждава, че когато един сектор бъде оставен без контрол, той се обръща към незаконните практики, а накрая всичко завършва със скандал.

Спомнете си американския банков сектор от края на миналия век. Подобно на криптоиндустрията днес, банките не бяха задължени да въвеждат специални механизми срещу прането на пари. Тогава и терористи, и диктатори, и наркотрафиканти искаха да скрият парите си в САЩ. Ситуацията се промени след ударите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Уплашени от факта, че отговорните за атентата бяха използвали свободно американски банки, властите въведоха драконовски мерки, принуждавайки сектора да е далеч по-внимателен в отношенията си с подозрителни хора и организации.

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседателиПрокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ

Сходна бе ситуацията и на пазара на недвижими имоти. Още през 2002 г. секторът бе определен като рисков по отношение на прането и бе заявено, че трябва да въведе допълнителни мерки за произхода на парите на инвеститори и купувачи. Същевременно обаче тогава бе заявено, че се дава „временно“ изключение докато всички се подготвят за новите мерки.

„Временното“ се оказаха цели 20 години. През това време секторът се превърна в удобен параван за всякакви хора. Така се оказа, че луксозни имоти в Ню Йорк и Малибу и фабрики в Средния Запад са купени със съмнителни средства. Истинските им собственици се криеха зад подставени лица. Едва преди няколко месеца американското финансово министерство обяви, че предстои въвеждането на мерки.

Съдят Кристиано Роналдо за 1 млрд. долара заради реклами в BinanceИщците твърдят, че подкрепата на футболната звезда за компанията ги е подтикнала към губещи инвестиции

Други сектори – например хеджфондовете, аукционните къщи и пазарът на произведения на изкуството – също започнаха да завишават критериите си по отношение на прането на пари. Изглежда подобно нещо предстои и за криптовалутите. В известен смисъл то беше просто въпрос на време. Все пак криптото предлага анонимност, която е силно желана. От нея могат да се възползват и хора, заплашени от репресии, но и престъпници. Както един служител на Binance беше написал: „Имате ли проблеми с прането на пари от наркотици? Елате при нас“. Сега изглежда, че всичко това е към края си.