Фючърсите върху златото се установиха на най-високото ниво в историята в понеделник, тъй като търговците залагат, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти през втората половина на годината.

Договорът за злато за април поскъпна с 30,60 долара, или 1,46%, и достигна цена от 2 126,30 долара за тройунция, което е най-високото ниво от създаването на договора през 1974 г. Това е втората поредна търговска сесия, в която златото се установява на рекордно ниво, като в петък договорът за април затвори отново на исторически най-високата си позиция от 2 095,70 USD.

Според Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Financial Group, обаче, когато е коригирано спрямо инфлацията, златото е поставило историческия си връх от около 3200 долара през 1980 г.

"Все още сме далеч от него, което означава, че тенденцията за ръст може да продължи", казва той пред CNBC. По думите му златото ще постави на натиск и коригирания спрямо инфлацията рекорд.

Според него жълтият метал се представя добре въпреки високите лихвени проценти и силния долар. Това до голяма степен се дължи на факта, че световните централни банки купуват огромно количество злато, след като САЩ и Европейският съюз конфискуваха 300 млрд. долара от валутните резерви на Русия след нахлуването в Украйна.

"Можете да си представите манталитета на Китай, Саудитска Арабия и други държави, които си казват: "Наистина ли искаме всичките ни активи да са в американски съкровищни облигации?", посочва още Буквар.

Златото върви нагоре в момента заради очакванията, че Фед ще започне да намалява лихвените проценти през тази година, тъй като инфлацията се понижава. А когато лихвените проценти падат, цените на златото обикновено растат, тъй като инвеститорите търсят сигурно убежище. В подобна среда активи като облигациите стават по-малко привлекателни, защото вече не осигуряват атрактивна доходност.

Барт Мелек, глобален ръководител на отдела за стокови стратегии в TD Securities, посочва, че златото поскъпва допълнително, тъй като миналата седмица икономическите данни за САЩ, особено в производствения сектор, бяха по-слаби от очакваното.

"Очакванията тук са, че инфлацията вероятно ще се забави с течение на времето, тъй като икономиката отслабва, и това ще даде свобода на действие на Фед да се заеме сериозно с намаляването на лихвените проценти", смята той.

Трейдърите залагат, че Фед ще намали лихвите през юни, според инструмента CME Fed Watch Tool. Но цените на златото могат да се сблъскат с насрещни ветрове, ако икономическите данни, особено за заетостта, се окажат горещи.

"Да речем, че данните за заплатите се окажат по-силни, отколкото хората мислят - всички залози ще се променят и всичко, което сме спечелили, ще изчезне. Това е голямото предизвикателство за мен", казва Мелек.

От началото на годината досега златото е нараснало с 2,63%.

Bitcoin също гони рекорди

Във вторник Bitcoin достигна двугодишен връх, пробивайки над нивото от 68 600 долара и поставяйки под напрежение историческия рекорд, тъй като най-голямата криптовалута продължава да държи интереса на инвеститорите.

Bitcoin е нарасналa с 50% тази година, като по-голямата част от покачването идва през последните няколко седмици, след като паричните потоци към одобрените от САЩ борсово търгувани фондове продължават да растат.

По време на азиатската търговия във вторник Bitcoin достигна 68 500 долара, след като преди това се изкачи до връх от 68 828 долара, на косъм от рекорда си за всички времена от 68 999,99 долара, поставен през ноември 2021 г.

„Това е крипто мания 4.0 и мисля, че ако продължим да виждаме сравнително ниска волатилност на облигациите и лихвите, това може да продължи. Определено има нещо като ирационално поведение, което се прокрадва на пазара“, казва Кайл Рода, старши пазарен анализатор в Capital.com, пред Reuters.

Bitcoin ETF привличат пари с рекордно темпо

Нетните потоци в 10-те най-големи спот Bitcoin ETF-и в САЩ достигнаха 2,17 милиарда долара през седмицата до 1 март, като повече от половината от тях отиват в iShares Bitcoin Trust на BlackRock, според данни на LSEG.

ETF, свързани с Bitcoin, са хит, и са основен катализатор на новата мания по криптовалутите. От стартирането им на 11 януари инвеститорите наливат средства в тях с исторически темп, като общите активи в 10-те спот фонда в САЩ са набъбнали до близо 50 млрд. долара.

Миналият четвъртък активите на BLK на BlackRock достигнаха 10 млрд. долара, което е най-бързото достигане до тази кота от нов ETF в историята. Фондът на Fidelity, чиито активи вече надхвърлят 6 млрд. долара, е третият по големина.

"Това е една постоянна вълна на търсене. Тези продукти излязоха на пазара със силни позиции и останаха силни", казва Тод Розенблут, ръководител на изследователския отдел на VettaFi, пред WSJ.

Фондовете позволяват на обикновените инвеститори да купуват цифровия актив чрез брокерските си сметки, без да се налага да отиват на криптоборса.

Някои анализатори прогнозираха, че големият първоначален взрив на фондовете ще бъде последван от забавяне, но вместо това темпът на потоците се ускори през последните седмици, когато цените на Bitcoin започнаха да се доближават до рекордни нива.

На практика ETF-ите задвижиха ръста на криптовалута №1 още преди да бъдат одобрени. Много анализатори отдават повишаването на цената на Bitcoin през втората половина на миналата година именно на очакването, че този тип продукти ще бъдат узаконени.

"Това е един от редките случаи, когато цената на базовия актив е обвързана с фонда", добавя Розенблут. "Трудно е да се определи количествено, но представянето на Bitcoin е свързано с надеждата, че ще има по-голяма наличност. Тук има полза за всички заинтересовани страни."