Новосъздадените работни места в САЩ през февруари надхвърлят очакванията на анализаторите.

Нивото на безработица обаче се повишава.

Ръстът на заетостта от предходните два месеца освен това не е толкова сериозен, колкото беше съобщено първоначално.

Смесените данни продължават да очертават твърде неясна картина за фондовите пазари.

Американските работодателите са добавили сезонно коригирани 275 000 работни места миналия месец, според Министерството на труда. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 198 000 след ревизирания надолу напредък от 229 000 през януари, обобщават CNBC и The Wall Street Journal.

Увеличението през декември също е преразгледано до 290 000 от 333 000, което води до общо 167 000 по-малко работни места за два месеца от първоначално отчетените.

Коефициентът на безработица в САЩ се е повишил до 3,9%, но пък този на участие в работната сила се запазва стабилен на 62,5%.

Средните почасови доходи, наблюдавани отблизо като индикатор за инфлация, показват малко по-малко от очакваното увеличение за месеца и забавяне спрямо преди година. Заплатите са се повишили само с 0,1% на месечна база, една десета от процентния пункт под прогнозата, и отбелязват ръст от 4,3% спрямо предходната година - спад от 4,5% през януари и малко под прогнозата от 4,4%.

Създаването на работни места е насочено към позиции на непълно работно време. Заетостта на пълен работен ден е намаляла със 187 000, докато заетостта на непълно работно време се е увеличила с 51 000, отбелязва CNBC.

Алтернативна мярка, понякога наричана „реално“ ниво на безработица, която включва т. нар. обезкуражени работници и тези, които работят на непълен работен ден по икономически причини, се е повишила леко до 7,3%.

По отношение на секторите, здравеопазването води с 67 000 нови работни места. Държавната администрация отново има голям принос с 52 000. Ресторантите и баровете добавят 42 000, а социалното подпомагане се увеличава с 24 000. В строителството са добавени 23 000 позиции, в транспорта и складирането - 20 000, а в търговията на дребно - 19 000).

През последната година икономиката на САЩ е добавяла средно 230 000 работни места на месец, според Министерството на труда.

Последните данни показват, че създаването на работни места остава стабилно въпреки поредица от масови съкращения, особено в технологичната индустрия.

Съвсем наскоро компании като Cisco, Microsoft и SAP обявиха значителни съкращения на работната си сила. Компанията за аутплейсмънт Challenger, Gray & Christmas заяви, че това е най-лошият февруари относно съкращенията от 2009 г. насам - последните дни на световната финансова криза.

Изглежда обаче, че американците все още могат да си намерят работа. Това е сигнал, че икономиката на САЩ остава стабилна, докато инфлацията намалява, коментира WSJ.

Фондовите пазари в САЩ отбелязват лек ръст в сутрешната търговия (17:00 ч. българско време), а доходността на държавните облигации пада.

Някои трейдъри и експерти сега са по-сигурни в първото понижение на лихвените проценти от Федералния резерв през юни, но други остават скептични относно тази убеденост.

„Няма нищо ново под слънцето между този доклад и доклада от миналия месец. Той всъщност не ни дава много информация, освен че САЩ все още увеличават работните места с добро темпо, а заплатите все още малко по-високо, отколкото бихме искали“, коментира за CNBC Дан Норт, старши икономист в Allianz Trade Americas. Той добавя, че докладът вероятно „не променя наратива“ за Фед.

През последните дни централните банкери изпращат смесени сигнали, показващи, че инфлацията се охлажда, но не достатъчно, за да оправдае първите намаления на лихвените проценти.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, който беше изслушан тази седмица от американските законодатели, описа пазара на труда в САЩ като „сравнително стегнат“, но движещ се към по-добър баланс от дните, когато свободните работни места превишаваха наличните работници с марж 2 към 1.

Наред с това той каза, че инфлацията „е намаляла значително“, но все още не показва достатъчен напредък към целта от 2%, за да започне Фед облекчаване на паричната си политика.

Председателят на Фед вече поля със студена вода надеждите за намаляване на лихвите на срещата на централната банка на 19-20 март.

Европейската централна банка в четвъртък също остави основния си лихвен процент непроменен.

Все пак новият доклад предлага свежа снимка на американската икономика, която успя да премине през най-високите лихвени проценти от над 20 години с постоянен растеж на работните места и едни от най-ниските нива на безработица от половин век.

Президентът Байдън разгласи тези резултати в своята реч за състоянието на Съюза в четвъртък, като посочи инвестициите, обхващащи възобновяемата енергия и производството.

На фондовия пазар основните индекси наскоро достигнаха рекордни стойности, тъй като иновациите в областта на изкуствения интелект подхранват печалбите на производителността в индустриите.

Ключовият въпрос, който касае финансовите пазари сега, е времето

Ако Федералният резерв поддържа твърде високи разходите по заеми за твърде дълго време, това може да задуши икономическия растеж и има риск от рецесия.

Твърде ранното намаляване на лихвите пък може да подтикне повторно разпалване на инфлацията чрез намаляване на разходите по заеми за компании, които правят капиталови подобрения, както и за потребители, които купуват нови домове или коли.

Докладът от петък освен това идва след като любимият измерител на инфлацията на Фед се покачи по-бързо през януари, отколкото централната банка би искала.

Това предполага, че последните етапи в борбата на Вашингтон срещу ценовия натиск може да се окажат трудни.

Обсебеният от данни Фед и инвеститорите

Топ икономистът и съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан посочва в публикация на Bloomberg, че Фед, който е „заложник“ на данни, може да предизвика финансова нестабилност.

„Не ме разбирайте погрешно: актуалните данни са важни при всяка оценка на икономическите условия и реакции относно паричната политика“, казва Ел-Ериан.

„В днешната икономика прекомерният фокус върху числата накланя баланса на рисковете към поддържане на лихвените проценти твърде рестриктивни за твърде дълго време, увеличавайки неоправдано вероятността от загуба на производителност, по-висока безработица и финансова нестабилност“, добавя експертът.

Ел-Ериан отдавна е критичен към Фед, обвинявайки го, че неправилно характеризира инфлацията като преходен проблем, както и че е закъснял твърде много в битката си срещу натиска на потребителските цени.

Пред CNBC Ел-Ериан посочва, че ако Фед не намали лихвите тази година, „пазарът има основания да се тревожи за икономическия растеж и печалбите“.