Управителният съвет на Европейската централна банка понижи годишните си прогнози за инфлацията и растежа в еврозоната, като потвърди широко очакваното задържане на лихвените проценти на сегашното им ниво.

В новите икономически очаквания на банката е залегнала по-ниска оценка за инфлацията тази година, което отразява основно ефектите от спада при цените на енергията.

Сега ЕЦБ залага на инфлация в еврозоната от 2,3% през 2024 г., спрямо предишната прогноза от 2,7%. В перспектива централните банкери виждат инфлацията да достигне целта на ЕЦБ от 2% през 2025 г. и да се охлади допълнително до 1,9% през 2026 г.

Що се отнася до растежа, ЕЦБ сега предвижда икономически растеж от 0,6% през 2024 г. спрямо предишна прогноза от 0,8%. Банката прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт от 1,5% през 2025 г. и 1,6% през 2026 г., тъй като икономическата активност в еврозоната избягва настоящата стагнация. Германия, най-голямата икономика в Европа, вече намали прогнозата си за растеж за 2024 г. до 0,2%, спрямо предишна оценка от 1,3%.

Тъй като ЕЦБ поддържа лихвените проценти на рекордно високо ниво от срещата си през септември, участниците на пазара с нетърпение очакваха мартенските прогнози за индикация кога банката може да започне намаления.

Очакванията за спад на лихвите остават за срещата през юни, въпреки че представителите на ЕЦБ подчертаха, че искат да оценят данните за заплатите от пролетта, преди да вземат решение.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,6% през февруари от 2,8% през януари, което показва продължаващ напредък към целта на ЕЦБ от 2%. Въпреки това, основната инфлация, която изключва енергията, храната, алкохола и тютюна, се оказа по-твърда - 3,1%.