Комитетът на служителите на Европейската централна банка разкритикува член на Изпълнителния съвет на институцията за "неуважителни" коментари, направени миналия месец.

Холандският юрист Франк Елдерсън предизвика острата реакция, когато на вътрешно заседание през февруари заяви: "Защо да наемаме хора, които трябва да препрограмираме, тъй като са завършили най-добрите университети, но все още не знаят как се пише думата "климат".

В писмо, за което първи съобщи Financial Times служители на ЕЦБ се оплакаха, че позицията на Елдерсън по въпросите на изменението на климата застрашава принципа на свободната мисъл.

В писмото се казва: "Идеята за "препрограмиране" на хората е в голямо противоречие с многообразието и приобщаването, по-конкретно с различията на мислите, като също е тревожна. Тя има безспорна авторитарна нотка и е в пряко противоречие с демократичните ценности, които ЕЦБ и Европейският съюз отстояват."

"Бихме искали да насърчим Изпълнителния съвет да се замисли върху стила си на ръководство и да признае, че хората в демократичните общества не трябва да бъдат "препрограмирани", а да бъдат убеждавани с аргументи и факти и да бъдат ръководени с личен пример."

В отговор на документа банката защити Елдерсън, като заяви, че той е "твърд привърженик" на многообразието.

"Неговото послание, че науката за климата трябва да бъде взета предвид в работата на ЕЦБ, пряко отразява стратегията на банката", заяви неин говорител.

Когато миналия месец председателят на ЕЦБ Кристин Лагард беше попитана за този въпрос от членовете на ЕП, тя обясни: "Макар че напълно подкрепям всички мои колеги, включително и този, когото споменахте, осъзнавам, че понякога думите могат да отидат малко отвъд страстта, която подчертава това, което изразяват."

Във връзка с коментарите на Елдерсън миналата седмица Европейският парламент поиска от ЕЦБ да започне разследване на идеологическите пристрастия.

Недоволното писмо се вписва в нарастващото чувство на неудовлетвореност по отношение на ръководството на Лагард.

В края на януари 50,6% от служителите на ЕЦБ, участвали в проучване на синдикатите, заявиха, че работата на Лагард през първата половина на мандата ѝ е била "слаба" или "много слаба".

Едва 38% подкрепиха фискалната стратегия, предприета под нейно ръководство, въпреки че мнозинството одобри решението ѝ да превърне климатичните промени в приоритет за ЕЦБ.

Банката все по-често оценява въздействието на инвестициите си върху климата, твърдейки че финансовата стабилност може да бъде запазена само ако планетата е защитена.