Американската компания за полупроводници Advanced Micro Devices (AMD) не е успяла да получи одобрение за износ на своя чип за изкуствен интелект, произведен специално за Китай, от американските регулаторни органи и ще трябва да кандидатства за лиценз за износ, съобщава Bloomberg.

AMD е проектирала чипа да има по-ниска производителност от първокласните ѝ продукти, за да спази ограниченията за износ, наложени от Вашингтон, но Министерството на търговията не е разрешило той да бъде доставян в Китай, тъй като все още е прекалено напреднал. Сега AMD ще трябва да получи лиценз от Бюрото за промишленост и сигурност на министерството, но не е ясно дали компанията въобще ще кандидатства за такъв.

Докато САЩ ограничават продажбите на продукти, съдържащи най-напредналите полупроводникови технологии на страната, в Китай, позовавайки се на опасения за националната сигурност, американските компании продължават да имат право да продават по-малко напреднали модели там без лицензи.

Продуктите на AMD включват чипове, които могат да се използват за разработване и обучение на модели на изкуствен интелект - нещо, за което американските власти се притесняват, че Пекин може да използва за получаване на военни предимства.

През 2022 г. администрацията на американския президент Джо Байдън представи първоначален набор от мерки за контрол на износа, за да ограничи достъпа на Китай до усъвършенствани полупроводникови технологии. Водещата компания за чипове с изкуствен интелект Nvidia впоследствие заяви, че ще продава забавени версии на своите първокласни продукти, които отговарят на ограниченията на САЩ. Тези чипове обаче също бяха забранени през октомври, когато САЩ разшириха ограниченията, за да включат повече технологии и да се насочат към организациите и моделите, за които се смята, че заобикалят контрола. Оттогава Nvidia преработи продуктите си за Китай, за да бъдат по-слаби и да отговарят на ограниченията от 2023 г.

В навечерието на ограниченията от октомври производителят предупреди, че по-нататъшни ограничения за износа на чипове за Китай от страна на САЩ биха довели до риск от "трайна загуба" на водещи позиции на американските компании за полупроводници на един от най-големите пазари в света.

По време на разговора за финансовите резултати на Nvidia през ноември главният финансов директор Колет Крес заяви, че Китай и други региони, които са обект на експортния контрол на САЩ, постоянно са допринасяли за около 20-25% от приходите от центрове за данни през последните няколко тримесечия. Въпреки че Nvidia отчете отлични резултати за четвъртото тримесечие, Крес отбеляза, че приходите от центрове за данни от Китай са намалели значително след ограниченията на износа.

В сравнение с Nvidia, AMD имаш по-малки позиции на китайския пазар на чипове с изкуствен интелект преди търговските ограничения. Но компанията започна да се насочва по-агресивно към него, като пусна нова продуктова линия MI300, която се разглежда като предизвикателство към GPU продуктите на Nvidia. Не е ясно за кои китайски клиенти AMD е разработила чиповете.

Някои водещи китайски технологични гиганти като Tencent са се запасили с достатъчно усъвършенствани чипове от Nvidia, за да тренират възможностите на своите чатботове с изкуствен интелект за поне още няколко поколения. Междувременно санкционираната от САЩ Huawei разработва свои собствени чипове и инструменти за производството им, заедно с други местни компании, в опит да запълни празнината, създадена от американските ограничения.

Въпреки ограничените продажби в Китай, акциите на Nvidia и AMD се покачиха благодарение на манията за изкуствен интелект. Nvidia е повишила пазарната си капитализация с повече от 250% през последната година, докато AMD - с над 150%.