Акциите на Intel се сринаха с почти 12% в петък, след като компанията обяви мрачни прогнози за приходите си през първото тримесечие. Производителят на чипове се бори да се справи с несигурното търсене на традиционните пазари на компютри и се опитва да навакса в надпреварата на полето на изкуствения интелект.

Акциите на производителя на чипове се покачиха с 90% през 2023 г., но последното отстъпление е заличило около 25 млрд. долара от пазарната му стойност.

Анализаторите казват, че макар много предприятия в сектора на чиповете да са били бичи настроени напоследък, Intel се превръща в изключение заради опасенията, че компанията е закъсняла с натрупването на конкурентни предимства в областта на AI в центровете за данни.

Intel предизвиква Nvidia и Qualcomm при AI чиповете за автомобили Компанията придобива Silicon Mobility, френски стартъп, който разработва технологията


Продажбите на пазара на чипове за обработка за персонални компютри и лаптопи, който е хлябът на Intel, се забавят сериозно, казва Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, пред Reuters и добавя:

"Съществува опасност Intel да изостане, тъй като чиповете на компании като Nvidia и Advanced Micro Devices играят все по-важна роля в гладната за данни индустрия на изкуствения интелект".

Приходите на компанията за текущото тримесечие се очаква да се разминат с пазарните оценки с повече от 2 млрд. долара. Прогнозата за коригирана печалба от 13 цента на акция също няма да отговори на очакванията.

Intel все още не е конкурентен на пазара на чипове, предназначени за разработка на изкуствен интелект, но централните процесори (CPU) на компанията често се използват заедно с AI чиповете на Nvidia. Една трета от сървърните CPU на Intel вече се продават като част от AI системи.

Новите звезди на политическата сцена: Производителите на чиповеПовишеното внимание от страна на политиците създава възможности и предизвикателства за полупроводниковата индустрия


"Въпреки че Intel надмина прогнозите (за приходите за 4-тото тримесечие), разочарованието на инвеститорите от ръста на полето на графичните процесори за центрове за данни може да се отдаде главно на по-бавното от очакваното доставяне и увеличаване на продуктовата гама", казва Лукас Кех, анализатор по полупроводниците в Third Bridge.

Мрачната прогноза на един от най-големите доставчици на чипове за персонални компютри по пазарен дял отслаби надеждите за възстановяване на пазара, което доведе до понижение на акциите и на други производители на чипове в предборсовата сесия. Тези на Nvidia (NVDA.O), Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm и Micron Technology (MU.O) се понижиха с между 1% и 2,5%.