Настроението на срещата на световния елит в Давос, Швейцария, е полезен индикатор за инвеститорите – стига да правят обратното.

Когато елитът е депресиран, купувайте. Когато е положително настроен – продавайте, коментира пазарният анализатор на The Wall Street Journal Джеймс Макинтош по повод една от най-обсъжданите теми от лидерите на Световния икономически форум – изкуственият интелект.

Всичко, свързано с AI, процъфтява от миналата година след старта на ChatGPT. Инвеститорите, които обмислят да купуват сега, пропуснаха някои зашеметяващи печалби, тъй като акциите на свързаните с AI компании скочиха от януари до юни 2023 г. Някои от най-големите продължиха нагоре, макар и с много по-бавно темпо. Акциите на някои от по-малките AI играчи пък бяха ударени.

Технологичните акции повишиха Nasdaq с 1,3%PHLX Semiconductor Index се повиши с 3,4%, воден от компании като Qualcomm и Lam Research

За да оценим правилно позицията на AI компаниите на пазарите, трябва да вземем предвид както реалното представяне на технологията в рамките на бизнеса, така и това, което вече е включено в пазарните оценки, посочва Макинтош.

По отношение на първото компаниите са все по-развълнувани от перспективите за повишаване на производителността чрез AI.

Главният оперативен директор на BlackRock Робърт Голдщайн е един от лидерите, които смятат, че големите езикови модели – технологията зад ChatGPT – ще имат феноменално бърза възвръщаемост на инвестициите.

„Вярвам, че 2024 г., ще бъде година, в която ще започнете да получавате възвръщаемост на инвестициите по много осезаем начин от тези технологии“, прогнозира Голдщайн. Служителите на BlackRock ще получат AI „ко-пилоти“, които да им помагат да вършат работата си по-добре, вместо да заместват човешкия труд. Пример: Първите чернови на отчети могат да бъдат създадени за минути вместо за дни, преди да бъдат прегледани от хора.

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

Даниел Пинто, президент и главен оперативен директор на JPMorgan, очаква по-бавна възвращаемост - след две до три години.

„Технологиите вероятно са областта, която ще получи най-много ползи – 20%-30% повече продуктивност. Ще отнеме обаче много време и обучение, за да разберат програмистите как могат да го използват“, смята той.

Тази „бекстейдж“ употреба ще бъде усетена от служителите много по-рано в сравнение с въвеждането на насочени към потребителите приложения, които могат да помогнат за увеличаване на приходите, прогнозира Пинто. Неговото мнение споделя и Беджул Сомая, партньор в компанията за рисков капитал Lightspeed, който смята, че последното място, където влиянието на AI ще се почувства, е за клиентите на регулирани индустрии като финанси и здравеопазване.

5 начина, по които изкуственият интелект променя света ниОт образованието до политиката – AI навлиза експанзивно във всяка обществена сфера

Почти всяка компания най-малкото експериментира с AI. Това обяснява вълнението на борсите около доставчиците на AI услуги за бизнеса (например, Microsoft, партньор на OpenAI) и около хардуера, използван за AI (чийто най-популярен представител е Nvidia).

Вълнението около AI вече има ли цена?

В началото на юни Макинтош твърдеше, че се е развил минибалон заради безразборното купуване на всякакви акции, свързани с AI.

Оттогава насам обаче инвеститорите са по-селективни. Nvidia продължи напредъка си, макар и с по-бавно темпо, тъй като печалбите ѝ изпревариха бичите прогнози на Уолстрийт. Акциите на по-малките AI компании обаче, които се възползваха от бума през първата половина на 2023 г., се сринаха.

Марк Зъкърбърг обещава да направи пробив в изкуствения интелектПланът е за AI, който отговаря или надминава човешкия интелект в почти всички области

Сред големите губещи през втората половина на годината са SoundHound AI, спад с 60% от юни, C3.ai, спад с една трета, и компанията за роботика Symbotic, която достигна своя връх месец по-късно, преди да спадне с около 35% от края на юли.

Това е добра новина за инвеститорите, които мислят да влязат сега, тъй като предполага по-малко пенливо ценообразуване, смята Макинтош.

Nvidia вече не е скъпа в сравнение с приходите си. Печалбите на производителя на чипове нараснаха много бързо и се очаква да скочат отново тази година.

От друга страна Microsoft все още не е получила увеличението на приходите от AI, което инвеститорите очакват.

AI ще „сервира“ сделки на рисковите капиталисти и още 10 прогнози за 2024AI тенденциите за 2024 г. включват по-внимателен поглед към бизнес моделите, нарастване на генерираното от изкуствен интелект съдържание, възход на LLM с отворен код, казват представители на фондове за рисков капитал

В крайна сметка обаче инвеститорите не могат просто да залагат на изкуствения интелект като цяло, защото има твърде малко котирани акции на AI, за да позволят правилна диверсификация, като в същото време има вероятност да видим големи печеливши и губещи, казва още Макинтош.

Според него минибалонът от първата половина на годината е частично спаднал; оценките не са крайни, но очакванията все още са високи.

Тези, които искат да залагат срещу „Консенсуса от Давос“, трябва да избягват AI акциите, пише Макинтош. Другите могат да избират индивидуални победители и губещи.

Всички останали трябва да се надяват, че AI наистина повишава производителността, подпомагайки печалбите на големите компании, които го възприемат и така разширяват икономиката.