В сряда Broadcom приключи придобиването си за 69 милиарда долара на компанията за облачни изчисления VMware, след като получи регулаторно одобрение на последния голям пазар – Китай, и сложи край на продължилата месеци сага, пише Reuters.

Сделката, една от най-големите в световен мащаб, когато беше обявена през май 2022 г., е поредното усилие на изпълнителния директор Хок Тан да стимулира софтуерния бизнес на производителя на чипове. Тя обаче беше изправена пред строг регулаторен контрол в целия свят, което принуди двете компании да отлагат три пъти крайната дата.

Регулаторното одобрение на Китай идва във вторник, като преди това продължаващото напрежение между Пекин и Вашингтон около по-строгите мерки за контрол върху износа на чипове поражда страхове сред някои инвеститори относно способността на компанията да приключи придобиването преди крайния срок на 26 ноември.

След сделката Microsoft-Activision: Какво се случва в гейминг индустрията?Големите технологични компании заделят сериозни парични средства за повече сделки в сферата


„Подобреният тон след срещата между президента на Китай Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън по-рано този месец помогна за успокояване на съмненията“, казва Дани Хюсън, ръководител на финансовия анализ в AJ Bell, след като става ясно, че компаниите планират да затворят сделката на 22 ноември.

Европейската комисия одобри придобиването, след като Broadcom предложи средства за защита в ползва на един от основните си конкуренти Marvell Technology. В същото време Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) даде зелена светлина след задълбочено разследване.

По условие, големи технологични сливания от машаба на приключилата сделка също за 69 млрд. долара, в която Microsoft придоби издателя на Call of Duty Activision Blizzard, са изправени пред засилен регулаторен натиск от страна на Федералната търговска комисия на САЩ, както и от всички регулатори на водещите пазари.