Смятаната за „най-важната в света“ и базирана в Тайван компания за производство за чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company съобщи, че всички служители са в безопасност и тези, които са били евакуирани, са започнали да се връщат на работа в някои от фабриките след като островът беше разтърсен от мощно земетресение.

Трусът с магнитуд 7,4 по Рихтер е регистриран в окръг Хуалиен и е най-силният на острова от 1999 г. насам, според Геоложката служба на САЩ.

Земетресението срути сгради и предизвика предупреждения за цунами от Япония и Филипините, но по-късно те бяха отменени. Властите съобщиха за най-малко четирима загинали.

Цитиран от CNBC говорител на TSMC казва, че производствените обекти са били в нормално състояние при първоначалната проверка, но компанията е решила да спре работата им след труса. Тя ще бъде възобновена напълно след допълнителни инспекции, като TSMC все още оценява въздействието на земетресението, допълва той.

По-рано производителят на чипове заяви, че е евакуирал част от персонала от някои фабрики в съответствие с протоколите за безопасност на компанията.

Акциите на TSMC паднаха с 1%, а широкият тайвански индекс се понижи с 0,9%. TSMC е най-голямата компания в него с пазарна капитализация от 639,65 милиарда долара.

Taiwan Stock Exchange Corporation съобщи в изявление, че е проверила своите компютри и мрежови системи след земетресението и е потвърдила, че всички работят нормално.

TSMC е известна със строгата си работната култура. Макар че инженерите на компанията в Тайван получават изключително добро заплащане, работата е трудна, с дълги часове и редовни смени през уикенда. Ако на острова се случи земетресение – често срещано явление – от служителите се очаква да се върнат на работните си места незабавно след труса, независимо от часа на деня, писа по-рано този месец CNN.

Кристи Хсу, директор на Центъра за изследване на Тайван казва, че производството на чипове, както и тестването и опаковането, е много трудоемка индустрия и затова хората трябва да работят извънредно. „Освен това винаги трябва да сте готови да бъдете повикани, независимо дали е по време на китайската Нова година или Коледа", казва Хсу.

"Тази култура на работа я има в Тайван и някои други източноазиатски страни като Япония от поколения. Когато говорим за подобна работна етика в САЩ и Германия, тя ще бъде приета като проблематична", казва Лора Хо, старши вицепрезидент по човешките ресурси на компанията.

Хо казва, че с разширяването на TSMC в световен мащаб тя се учи как трябва да управлява по различен начин и ефективно екипите от различните части на света. "Наистина трябва да се приспособим към местните практики и да станем социално приемливи. Докато тайванските служители може да са свикнали с извънредния труд и дежурствата, тези извън страната не са.“