Много азиатски държави търсят начини да се възползват от търговското напрежение между САЩ и Китай и стремежът към диверсификация на бизнес операциите, което то стимулира. Малайзия не прави изключение – страната се очертава като нова гореща точка за изграждане на фабрики за полупроводници.

„Малайзия има добре изградена инфраструктура с около пет десетилетия опит в „задната част“ на производствения процес на полупроводници, особено в сглобяването, тестването и опаковането“, коментира Кендрик Чан, ръководител на проекта за цифрови международни отношения в LSE IDEAS, външнополитически мозъчен тръст на London School of Economics and Political Science.

Именно полупроводниците – критични компоненти, които задвижват всичко – от смартфони до автомобили – са в центъра на технологичната война между САЩ и Китай.

През декември 2021 г. американският гигант в производството на чипове Intel обяви, че ще инвестира повече от 7 милиарда долара за изграждане на фабрика за опаковане и тестване в Малайзия, като производството се очаква да започне през 2024 г.

„Нашето решение да инвестираме в Малайзия се корени в нейния разнообразен набор от таланти, добре изградена инфраструктура и стабилна верига за доставки“, посочва Аик Киан Чонг, управляващ директор на Intel Malaysia, пред CNBC.

Първото задгранично производствено съоръжение на Intel беше база за сглобяване в Пенанг, стартирано през 1972 г. с инвестиция от 1,6 милиона долара. Сега компанията добавя пълно тестово съоръжение, както и център за разработка и дизайн в Малайзия.

Друг американски гигант в чипове в индустрията - GlobalFoundries, през септември откри център в Пенанг, за да „подкрепи глобалните производствени операции“ заедно със своите заводи в Сингапур, САЩ и Европа.

„Далновидните политики и силната подкрепа от регионалното правителство заедно с партньори като InvestPenang изградиха силна екосистема, за да процъфтява индустрията“, казва и Тан Ю Конг, старши вицепрезидент и генерален мениджър на GlobalFoundries Singapore.

Най-добрият производител на чипове в Германия Infineon през юли 2022 г. също разкри, че ще изгради трети модул за производство на пластини в Кулим, докато Neways, ключов доставчик на холандския производител на оборудване за чипове ASML, каза миналия месец, че строи ново производствено съоръжение в Кланг.

„Предимството на Малайзия винаги е било нейната квалифицирана работна ръка в опаковането, сглобяването и тестването, както и по-ниските сравнителни оперативни разходи, което прави износа по-конкурентоспособен в световен мащаб“, казва Инглан Тан, управляващ партньор в Insignia Ventures Partners. По думите му това прави страната „привлекателно място за чуждестранни играчи“.

Малайзия държи 13% от световния пазар на услуги за опаковане, сглобяване и тестване на чипове, изчислява малайзийският орган за инвестиционно развитие в доклад от 18 февруари. Износът на полупроводникови устройства и интегрални схеми се е увеличил с 0,03% до 387,45 милиарда малайзийски рингита (81,4 милиарда долара) през 2023 г. на фона на слабото глобално търсене.

Президентът на Malaysia Semiconductor Industry Association Датук Сери Уонг Сю акцентира, че много китайски компании също са диверсифицирали част от производството си в Малайзия.

Зафрул Азиз, министър на инвестициите, търговията и индустрията на Малайзия, казва пред CNBC през януари, че Малайзия има за цел да се съсредоточи върху „предния край“ на процеса на производство на чипове, вместо само към „задния край“. Въпросните процеси включват производство на пластини и фотолитография, докато т.нар. „задни процеси“ - опаковането и сглобяването.

В опит да развие полупроводниковата екосистема на страната и да привлече инвестиции, през януари Малайзия създаде национална стратегическа работна група за полупроводници.

Напрежението между САЩ и Китай

По подобен начин страни като Индия и Япония ухажват чуждестранни компании да установят операции на тяхна територия, тъй като се стремят да станат основни центрове за чипове заедно със САЩ, Тайван и Южна Корея.

През февруари Индия одобри изграждането на три завода за полупроводници с инвестиции от над 15 милиарда долара. През юни 2023 страната одобри също така инвестиция на американския гигант за чипове с памет Micron. През същия месец най-големият договорен производител на чипове в света TSMC отвори първата си фабрика в Япония, за да диверсифицира производството си далеч от Тайван на фона на напрежението между САЩ и Китай.

Вашингтон въведе широки ограничения през октомври 2022 г., насочени към спиране на достъпа на Китай до усъвършенствани технологии за чипове на фона на опасения, че Пекин може да ги използва за военни цели. Миналата година САЩ обявиха нови разпоредби, които не позволяват на американския дизайнер на чипове Nvidia да продава усъвършенствани AI чипове на Китай.

„Малайзия и Азия като цяло са готови да се възползват от технологичната война между САЩ и Китай, при която достъпът до усъвършенствани полупроводникови чипове се използва като инструмент за установяване на глобално технологично надмощие“, каза Мей-Ан Лим, директор на практиката за управление на данни в консултантската компания за публична политика Access Partnership.

Изтичане на таланти

Въпреки че Малайзия може да спечели от сблъсъка между САЩ и Китай, пред страната остава едно сериозно предизвикателство - изтичането на таланти. По-специализираните служители напускат страната в търсене на по-добри перспективи за работа и по-високи заплати.

Официално проучване, проведено през 2022 г., разкрива, че 3 от 4 малайзийски работници в Сингапур са квалифицирани или полуквалифицирани, което подчертава проблема.

„Дали това търсене, генерирано от диверсификацията на веригата за доставки, ще бъде посрещнато с достатъчно предлагане на квалифицирани таланти в страната, все още не е ясно“, посочва Тан от Insignia Ventures Partners.

Затова и през септември 2023 малайзийският премиер Ануар Ибрахим обяви, че правителството си поставя като приоритет обратното привличане на квалифицираните малайзийци, които работят в други страни в региона.