Най-големите финансови мениджъри са в усилено търсене на предприемачи с висок потенциал в разработването на технологии с изкуствен интелект извън САЩ.

След като глобалната еуфория около AI доведе до трикратен скок на Nvidia и повиши с 50% американския борсов индекс, обхващащ производителите на полупроводници само за по-малко от година, инвеститорите се насочват към развиващите се пазари за по-добра стойност и по-големи възможности, пише Fortune.

Отделът за управление на активи на Goldman Sachs Group Inc. търси дялове в производителите на компоненти за веригата на доставки на AI, като например охладителни системи и захранващи устройства.

JPMorgan Asset Management предпочита традиционни производители на електроника, които се превръщат в лидери в областта, докато инвестиционните мениджъри в Morgan Stanley залагат на играчи, при които AI променя бизнес моделите в нетехнологични сектори.

"Виждаме AI като двигател на растежа на развиващите се пазари", обяснява Джитания Кандхари, заместник главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Investment Management. "Въпреки че преди сме инвестирали в бенефициенти на AI като полупроводници, занапред ще е ключово да търсим компании в различни индустрии, които внедряват тази технология, за да повишат печалбите си."

Акциите с AI вече са водещи за възстановяването на 1,9 трилиона долара на развиващите се пазари тази година. Тайванските и южнокорейските компании за чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и SK Hynix Inc. представляват 90% от печалбите, по данни на Bloomberg.

Въпреки това рали, повечето акции с изкуствен интелект на развиващите се пазари все още предлагат много по-добра стойност от американските си конкуренти. Докато Nvidia се търгува на цена, която е 35 пъти по-висока от прогнозираните ѝ печалби, азиатските гиганти в областта на изкуствения интелект обикновено се оценяват между 12 и 19 пъти.

Развиващите се пазари предлагат и по-бърз растеж.

Анализаторите очакват 61% увеличение на печалбите на технологичните компании от тях в сравнение с 20%, което предвиждат за САЩ, според Bloomberg. Засега звездите на шоуто са онези компании, които са били технологични лидери преди ралито на изкуствения интелект, като TSMC и Hon Hai Precision Industry Co.

MediaTek Inc., също производител на чипове, е във фонда на JPMorgan, който инвестира в тайвански акции и е постигнал по-добри резултати от 96% от над 1400 подобни фонда. Трите акции са и сред десетте най-големи притежания на ETF iShare MSCI EM Ex-China, който удвои стойността си през последните пет месеца.

"Технологичните компании, които в миналото са били доставчици на гигантите, днес може да се превърнат в самите големи играчи", смята Анудж Арора, ръководител на отдела за акции на развиващите се пазари и Азиатско-тихоокеанския регион в JPMorgan Asset Management.

"Ранното адаптиране на технологията означава, че тези компании са далеч пред конкурентите си в използването на по-новите еволюции.", допълва той.

Заради бурната еуфория, все повече инвеститори наливат инвестиции.

Например корейската Hanmi Semiconductor Co. бележи ръст със 120% тази година, което е най-добрият резултат сред членовете на индекса MSCI Emerging Markets. През последните седмици делът на чуждестранни собственици в нея също се увеличава, по данни на Bloomberg.

Във Виетнам доставчикът на IT услуги FPT Corp. скочи с почти 20% тази година, което издигна фонда Ashmore EM Frontier Equity Fund на първо място по резултати сред активно управляваните фондове за развиващи се пазари в САЩ.

При борсово търгуваните фондове, фокусирани върху AI, повече от половината от всички приходи тази година са в ETF iShares MSCI EM ex-China, чиито топ 10 холдинга включват компании, които инвестират в AI.

Саудитска Арабия се превръща в гореща точка за китайски компании за изкуствен интелект, например партньорството на Alibaba Group Holding Ltd. със Saudi Telecom Co.

Индийската Reliance Industries Ltd., петролният гигант, управляван от милиардера Мукеш Амбани, разработи модел в стил chatGPT с възможности за работа с 22 индийски езика. Компанията също е част от дигиталната трансформация в страната с население от 1,4 млрд. души.

И все пак, търговията не е лишена от рискове.

Развиващите се пазари са тясно свързани със САЩ, което означава, че разпродажбата на AI може да се отрази в целия свят. В противен случай, ако ръстът на фондовите пазари се разшири, тогава други сектори могат да наваксат изоставането.

Инвеститорите обаче намират подходящи алтернативи на американските технологични акции, смята Кандхари от Morgan Stanley. "На развиващите се пазари те виждат в изкуствения интелект недооценен двигател за бъдещето. Там има богата реколта, която само чака да бъде събрана."