Nvidia се превърна в безспорен любимец на инвеститорите на фона на еуфорията около изкуствения интелект, но един от клиентите ѝ се представя още по-добре.

Производителят на сървъри Super Micro Computer стана предпочитан доставчик за компании и правителства, които искат да участват в AI бума. Растящият интерес към нейните продукти, захранени с AI чипове на Nvidia, се очаква да удвоят приходите на компанията тази година и да я поставят пред някои от най-големите ѝ конкуренти, пише The Wall Street Journal.

Акциите на Super Micro Computer са се увеличили повече от 12 пъти през последните 12 месеца. Днес компанията стана част от американския индекс S&P 500.

Обикновено наричана Supermicro, компанията е основана в Силициевата долина през 1993 г. - същата година, когато Дженсън Хуанг създава Nvidia. И подобно на нея, Supermicro също е ръководен през цялата си история от един човек - президента и главен изпълнителен директор Чарлз Лианг, който е роден в Тайван и се мести в САЩ след колежа.

Лианг казва в интервю за WSJ, че познава Хуанг от десетилетия. Но съдбата на компаниите се преплита едва сега, на фона на AI бума.

Nvidia прекарва първите си няколко десетилетия, фокусирайки се предимно върху производството на чипове, които подобряват компютърната графика за геймърите. Supermicro пък се състезава в по-малко бляскавия свят на сървъри за центрове за данни, придържайки се към растежа на облачните изчисления и дигиталната икономика.

Тогава се появява изкуственият интелект. Чиповете на Nvidia се превърнаха в работните коне на бума, правейки сложните изчисления, необходими за създаване на системи като ChatGPT на OpenAI. Производителите на сървъри, които могат да доставят тези чипове на клиентите най-бързо и в най-големи количества, имат предимство.

Лианг казва колко полезно е било това, че базата на компанията в Сан Хосе, Калифорния, е само на 15 минути с кола от централата на Nvidia в Санта Клара. „Нашите инженерни екипи са в състояние да работят заедно от ранна сутрин до полунощ“, споделя той.

Господство на Supermicro в бума на изкуствения интелект, според ръководители и анализатори в индустрията, произтича отчасти и от стратегията за създаване на електронни „строителни елементи“, които могат да бъдат сглобени в сървъри в почти безкраен брой конфигурации.

Тази гъвкавост е предимство в AI революцията, казват анализатори. Разработчиците на технологии за самоуправляващи се автомобили например искат различни сървърни настройки от компаниите, създаващи AI системи за генериране на езици като ChatGPT. Supermicro може да предостави персонализирана инфраструктура и за двете, посочва WSJ.

Конкурентите се опитват да достигнат скоростта на Supermicro при изграждането на персонализирани сървъри, казва пред изданието Ханс Мозесман, анализатор в Rosenblatt Securities.

Именно тесните връзки с Nvidia помагат на компанията да пуска продукти по-бързо от конкурентите Dell и Hewlett Packard Enterprise, посочва по темата и Reuters.

Някои анализатори смятат, че Supermicro може само за "няколко седмици" да произведе, сглоби, тества и достави сървърeн шкаф, ако има налични компоненти.

Анализаторите на Bank of America смятат, че делът на компанията на пазара на сървъри с изкуствен интелект ще нарасне до около 17% през 2026 г., в сравнение с 10% през 2023 г. Пазарната ѝ стойност сега възлиза на $60 млрд., в сравнение с около $5 млрд. преди стартирането на ChatGPT през ноември 2022 г.

Иновативно охлаждане

Според анализатори и експерти от бранша Supermicro се възползва от нарастващото търсене на технологии за течно охлаждане от страна на операторите на центрове за данни, които внедряват много по-горещи и енергоемки чипове с изкуствен интелект. Те казват, че топлината, произвеждана от процесорите, използвани в сървърите, се е увеличила повече от два пъти и ще се удвои отново през следващите 2-3 години.

Технологията на Supermicro, разработена от самата компания, включва поставяне на студена течност върху плоча, поставена върху чипа, и намалява консумацията на енергия с около 40% в сравнение с въздушното охлаждане.

“До 2030 г. течното охлаждане ще се превърне в доминиращ метод за охлаждане на сървъри”, казва Бен Смит, продуктов ръководител в доставчика на технологии Green Revolution Cooling, цитиран от Reuters.

Анализаторите все пак предупреждават, че за Supermicro може да се окаже трудно да запази предимството си при сървърите с изкуствен интелект, тъй като по-големите съперници пренасочват вниманието си към този пазар. И двата ѝ основни конкурента - Dell Technologies и Hewlett Packard Enterprise - имат повече служители и над два пъти по-големи приходи.

Лианг казва пред WSJ, че компанията е фокусирана върху това да остане пред конкурентите си във все по-ожесточената битка за пазарен дял в изчисленията с изкуствен интелект.

Очаква се пазарът на AI процесори да продължи да расте бързо, но анализаторът на Wedbush Мат Брайсън казва, че исторически нито една компания, продаваща сървъри, не е имала повече от 30% пазарен дял.

„Няма причина Dell да не може да прави точно това, което прави Supermicro“, коментира Брайсън.

Други анализатори обаче отбелязват, че на утвърдените конкуренти ще им е трудно да пуснат нови продукти на пазара толкова бързо и ще имат по-големи потоци от приходи от софтуер и услуги.

Supermicro се опитва да спечели допълнителен пазарен дял, като удвои AI продуктите си и продължи бързо да доставя своите сървъри. Компанията също така поддържа ниски цени, за да привлича нови клиенти. „За да вземем пазарен дял, ще се възползваме от възможностите, като бъдем по-конкурентоспособни по отношение на ценообразуването“, каза главният финансов директор Дейвид Уайганд по време на обявяването на приходите на компанията през януари.

На този фон брутният марж на печалбата на Supermicro възлиза на около 15% през последното тримесечие, спад от 17% през предходното. HPE, за сравнение, има брутни печалби от 36% за периода.