Често ни казват, че ключът към успеха е да поставиш летвата високо. В крайна сметка, ако стреляте към луната и пропуснете, поне ще кацнете при звездите. Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг обаче съветва представителите на Gen Z да намалят очакванията си.

„Хората с много високи очаквания имат много ниска устойчивост. За съжаление, устойчивостта има значение за успеха“, казва Хуанг по време на скорошно интервю за Stanford Graduate School of Business. „Едно от големите ми предимства е, че имам много ниски очаквания“, добавя той.

Станфордският университет е един от най-елитните в САЩ - той се нарежда на трето място в страната според QS World University Rankings, а малкото студенти, избрани да учат там, плащат такса за обучение в размер на $62 484, в сравнение със средните $26 027 годишни разходи, пише Fortune.

„Не знам как мога да ви науча на устойчивост, освен че се надявам трудностите да не ви подминат“, казва още Хуанг.

Неговият съвет към новото поколение американски елит се опира на реален опит: животът му сега е съвсем различен от детството му, което, по собственото му признание, е било пълно в несгоди.

Технологичният гений, чието нетно състояние от 80 милиарда долара го прави един от най-богатите хора в света, е роден в Тайван през 1963 г. Той прекарва по-голямата част от ранния си живот в Тайланд, преди да се премести в САЩ на 9 години. Това става след като баща му, който работи за производител на климатици, преминава обучение в страната и се насочва към „американската мечта“.

„Имах късмета, че израснах с моите родители, които от една страна ни осигуриха условия за успех, но също така имахме и много несгоди и страдание“, казва Хуанг. Той дава пример с преживяванията си в гимназията: всеки ден трябвало да пресича опасен пешеходен мост с липсващи дъски над река, за да стигне до своето държавно училище в Кентъки, където след това е безмилостно измъчван.

„Начинът, по който наричаха китайците тогава, беше „Ch-nks“, казва Хуанг в по-ранно интервю за New Yorker, добавяйки, че хулигани дори са се опитали да го хвърлят от моста.

В интервюто за Станфорд той приписва успеха и работната си етика на първата си работа в Denny’s, където е бил „най-добрият мияч на чинии“, преди да бъде повишен в помощник, давайки най-доброто от себе си и на тази позиция.

„Както и да е, в крайна сметка станах главен изпълнителен директор. И все още работя върху това да бъда добър изпълнителен директор.“

По стечение на обстоятелствата именно в Denny’s той измисля идеята за компания, специализирана в компютърни чипове, върху сандвич Super Bird с приятелите си Крис Малаховски и Къртис Прим. По-късно триото основава Nvidia, а останалото е история.

Към онези, които са достатъчно щастливи, че никога не са били връхлитани от трудности, докато растат, Хуанг няма никакви съвети как да приветстват повече от тях в живота си сега. Той обаче има няколко урока за това колко са важни трудните времена.

„На всички вас, студенти от Станфорд, желая ви достатъчно доза болка и страдание. Величието идва от характера, а характерът не се формира от умни хора – той се формира от хора, които са страдали“, казва съоснователят на Nvidia.

„До ден днешен използвам израза „болка и страдание“ в нашата компания с голямо удоволствие“, посочва той и добавя, че това е важно, ако искате да „подобрите характера на вашата компания, а не да я оставите да почива на лаврите си.“