Дженсън Хуанг прекарва част от младежките си години в интернат в Кентъки. Като млад технологичен служител той си купува дом в Сан Хосе, Калифорния. След това, с нарастването на богатството му, той добавя по-големи жилища в района на залива и извън него.

Днес 61-годишният главен изпълнителен директор на Nvidia е един от най-богатите хора в света, притежаващ няколко къщи в Калифорния и Хавай, пише The Wall Street Journal.

Зашеметяващият възход на Nvidia изстреля богатството на Хуанг до 69 млрд. долара към 26 февруари, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Това е с 25,7 млрд. долара повече, отколкото в началото на годината, като оттогава акциите на компанията рязко поскъпнаха и пазарната ѝ капитализация надхвърли 2 трлн. долара в петък.

Сега централата на Nvidia е едно от най-търсените места за работа, посочва WSJ. Офисите ѝ, наподобяващи космически кораби, се простират на повече от 90 000 кв.м. и са проектирани с помощта на персонализиран софтуер, задвижван от чиповете за изкуствен интелект, които са направили компанията успешна.

Хуанг живее предимно на Западното крайбрежие в близост до централата в Санта Клара. Той и съпругата му Лори притежават жилища в Лос Алтос Хилс и Сан Франциско, както и на Хаваите. От края на 80-те години на миналия век той е похарчил около 55 млн. долара за недвижими имоти. Заслужава да се отбележи: Nvidia плаща за личната охрана на Дженсън, включително за тази на дома му. Охраната на жилището е струвала на компанията 565 305 долара през фискалната 2023 г., пише WSJ.

Пътят до Nvidia

Дженсън Хуанг е роден в Тайван и живее там и в Тайланд, докато родителите му не изпращат него и брат му в САЩ. Те го записват в баптисткия институт Oneida в Кентъки, мислейки, че това е частно училище, а всъщност се оказва религиозна реформаторска школа. "Децата бяха доста сурови", казва Хуанг в епизод на предаването All Tech Considered на NPR през 2012 г.

Тъй като по онова време в Oneida имало само гимназия, той всеки ден минавал по люлеещ се мост над река, за да посещава местното начално училище. Там съквартирантът му го запалва по вдигането на тежести. През лятото почиствал бани, а понякога ядял ябълки от дървото пред прозореца на стаята си в общежитието, споделя Хуанг по време на речта си при откриването на учебната година за учениците от Oneida през 2020 г. Преди няколко години семейство Хуанг дарява 2 млн. долара, за да помогне за изграждането на Jen-Hsun Huang Hall - ново общежитие с класни стаи.

Родителите на Хуанг в крайна сметка се преместват в Орегон, където той посещава гимназия. На 16-годишна възраст се записва в Държавния университет на Орегон, където изучава електроинженерство и се дипломира през 1984 г.

"Бях срамежливо дете", казва той в речта си пред Oneida. В Държавния университет Хуанг среща бъдещата си съпруга, която е негов партньор по задание в академичната лаборатория. След завършването си и двамата работят като дизайнери на микрочипове. Всъщност Лори е спечелила повече пари от него, преди да напусне работа, за да отгледа децата им, казва Дженсън пред New Yorker през 2022 г.

През 2022 г. семейство Хуанг даряват 50 млн. долара на университета, за да помогнат за изграждането на изследователски и образователен център, който ще бъде наречен Комплекс за съвместни иновации на Дженсън и Лори Хуанг. "Открихме любовта си към компютърните науки и инженерството там", казват те в изявление за дарението.

Имотите на Хуанг

След като се дипломират, Дженсън и Лори се преместват в Сан Хосе, където той купува къща с размери около 140 квадратни метра и три спални. През 1988 г. той я продава за 185 000 долара, като през същата година преминава към по-голямо жилище наблизо, което струва 338 000 долара, според данни, цитирани от WSJ. Новият имот е с площ 215 кв. м и четири спални.

Дженсън живее в Сан Хосе, докато работи в началото в Advanced Micro Devices и LSI Logic. През 1992 г. той получава магистърска степен по електроинженерство от Станфордския университет, а година по-късно става съосновател на Nvidia.

"Създаването ѝ се оказа милион пъти по-трудно, отколкото очаквах", казва той. През 1999 г. Nvidia става публична компания, а през 2002 г. семейството продава къщата си за 500 000 долара.

Сан Хосе все още е средище на жилища за технологичната индустрия. След сериозния спад по време на пандемията пазарът на недвижими имоти в града се е активизирал и през януари 2024 г. средната продажна цена е била 1,3 млн. долара. Това е с 12,1% повече в сравнение с януари 2023 г., по данни на брокерската компания Redfin. Средно жилищата в района получават седем оферти и се продават за около 25 дни, сочат данните на брокерите.

Санта Клара

След Сан Хосе семейството се премества в Лос Алтос Хилс, заможен град в окръг Санта Клара. През 2003 г. те плащат 6,9 млн. долара за новопостроена къща с площ над 650 кв. м и шест спални.

Разположен на около 25 километра западно от централата на Nvidia, Лос Алтос Хилс някога е бил земеделска община и градът се старае да поддържа селска атмосфера. Наредбата му за зониране изисква минимален размер на парцела от около един акър или повече за ново жилищно строителство, а двуетажните къщи не са разрешени на хълмове и хребети.

През последните години Лос Алтос Хилс се превърна в дом на луксозни имоти в Силициевата долина. През 2011 г. инвеститорът Юрий Милнер купува имение в стил шато там за 100 млн. долара.

Купувачите са привлечени от големите парцели и усещането за селски район, близостта до технологични компании и отличните държавни училища. "Това е приятно място за бягство от шума и суетата на Силициевата долина", казва представител на Redfin пред WSJ.

Хавайски дом

През 2004 г. семейството купува обширна къща в южната част на остров Мауи. Тя е разположена в рамките на затворената общност Wailea. Завършен около 2008 г., съвременният имот е с площ от близо 750 кв. м. и има седем спални.

Местният агент по недвижими имоти Джош Джерман от Hawai'i Life казва пред WSJ, че къщата е една от най-големите в Wailea – курорт с няколко голф игрища, хотели и магазини. Джерман каза, че това е един от двата луксозни курортни района в Южен Мауи, заедно с Макена, където имотите обикновено са с по-голяма площ и имат селски характер.

През август 2023 г. Мауи преживява смъртоносни горски пожари, които причиняват сериозни щети в Лахайна, в западната част на острова. Семейство Хуанг "направиха значителни дарения за местните усилия за оказване на помощ", заяви тогава говорител на Nvidia.

Имение на Gold Coast

Семейството са свързани и с имение на Gold Coast в Сан Франциско, което е продадено за 38 млн. долара през 2017 г., показват публични данни.

Модерната къща се намира в квартал Pacific Heights и се простира на около 1000 кв. м с извита линия на покрива и гледка към Golden Gate Bridge.

Изграждането на варовиковата къща е отнело почти четири години, съобщи по-рано пред WSJ предприемачът Бил Кембъл от Marble Management. Завършена през 2017 г., тя е обявена през същата година за 40 млн. долара. По това време имотът е конфигуриран със седем спални, две винарски зали, външна кухня, асансьор и фитнес зала.

Къщите на Gold Coast в Сан Франциско обикновено достигат най-високите цени в града, казва агентът по недвижими имоти Макс Армър от Compass. "Няма нищо по-хубаво, по-изящно и по-скъпо от Gold Coast", казва той.