2023-та е година, в която богатите купувачи в САЩ сключваха огромни сделки, въпреки че високите лихвени проценти по ипотечните кредити затрудниха жилищния пазар като цяло.

Миналата годината са реализирани най-малко пет сделки за над 100 милиона долара, което е спад от седемте за 2022 г., според данни на компанията за оценка на недвижими имоти Miller Samuel и The Wall Street Journal.

Имотните сделки за 50 милиона долара или повече през 2023 г. в САЩ са най-малко 33, което е спад от 44 през 2022 г., но все пак повече от 24 през 2019 г., според Miller Samuel.

Ето и петте най-големи имотни сделки в САЩ за 2023 г.

1. Малибу, Калифорния

В САЩ има по-малко от 20 имения, проектирани от японския архитект Тадао Андо, а Бионсе и Джей Зи вече притежават едно от тях. (Рапърът и дизайнер Кание Уест също притежава едно, което сега се опитва да продаде.)

При първоначално обявената цена от $295 милиона, през 2023 г. двойката купува за $190 млн. проектираното от Андо имение в Малибу, Калифорния, затвърждавайки култовия статус на архитекта сред знаменитостите.

Mansion Global: Най-скъпата къща в България изглежда като в Бевърли ХилсСпоред Sotheby's International Realty застроената площ от 2 000 кв.м. се намира върху парцел от 14 500 кв.м.

Къщата от армиран архитектурен бетон е 4000 кв. м и е разположена на над 32 хил. кв. м площ. Проектирана е от Андо за колекционерите на изкуство Мария и Бил Бел, които плащат около 14,5 милиона долара за земята през 2003 г. Те прекарват 12 години в изграждането на това, което Мария Бел описва като „скулптура, колкото и сграда“.

Покупката на Бионсе и Джей Зи е рекордна за имотните продажбите в Калифорния, засенчвайки придобиването през 2021 г. на за съседен комплекс на стойност 177 милиона долара от инвеститора Марк Андреесен и съпругата му Лаура Арилага-Андреесен.

Да живееш до Джеф Безос: Защо съседите на милиардера не го харесватХънтс Пойнт е луксозна зона с по-малко от 400 души насление, на изток от Сиатъл

2. Палм Бийч, Флорида

През април търговецът на луксозни автомобили Майкъл Кантанучи и съпругата му Кимбърли Кантанучи сключват извънпазарна сделка за купуване на крайбрежен имот в Палм Бийч за около 170 милиона долара, поставяйки рекорд за малкия град във Флорида. Продавачи са Робърт Стилър, основател на Green Mountain Coffee Roasters, и съпругата му Кристин Стилър.

С размер около 2000 кв. м домът в средиземноморски стил, който е построен през 2006 г., се простира на общо 6400 кв. м. площ.

Сделката надминава предишния рекорд за Палм Бийч, поставен през март 2023 г., когато милиардерът Уилям Лаудър плаща 155 милиона долара за имението на Ръш Лимбо.

Гражданин от Източна Европа купи пентхаус в Дубай за рекордните $136 млн.Това е третият най-скъп пентхаус в света и разполага с 360-градусов басейн и гледка към Бурж Халифа - най-високата сграда в света

3. Палм Бийч, Флорида

За около месец крайбрежното имение на покойния радиоводещ Ръш Лимбо в Палм Бийч, който смени собственика си за $155 млн., беше най-скъпият дом, продаван някога в богатия град във Флорида.

Купувачът е милиардерът Уилям Лаудър, изпълнителен председател на Estée Lauder.


Източник: Rush Limbaugh Estate

Разпростиращ се на около 11 000 кв. м, имотът има директен достъп до плажа. Включва няколко къщи, като основната е с площ от около 2230 кв. м., построена в стила на Западна Индия.

Лимбо купува имота за $3,9 млн. през 1998 г. Той до голяма степен го декорира сам, като в една от къщите има огромен салон, напомнящ на Версай. След смъртта на Лимбо през 2021 г. неговата вдовица Катрин Лимбо тихомълком пуска имота на пазара, обявявайки цена от $150 млн. до $175 млн.

Тих лукс: Зад стените на новия „антихотел“ на Chopard в ПарижТова поставя началото на нов етап в развитието на хотелиерството във френската столица

4. Гринуич, Кънектикът

През август 2023 г. Copper Beech Farm е продаден за $138,83 млн., като надхвърля продажната цена от $120 млн., реализирана през 2014 г., и поставя нов рекорд.

Купувачът е неизвестен, а продавач е дружество с ограничена отговорност, свързано с Bridgewater Associates, хедж фонд, основан от Рей Далио.

Основната резиденция е имение в стил френски ренесанс с площ от около 13 500 кв. м. с осем спални.


Източник: Sotheby’s International Realty

Имението, първоначално известно като Kincraig, датира от 1890-те, като наскоро е реставрирано. Има два частни плажа, тенис корт и 23-метров отопляем открит плувен басейн.

5. Саутхемптън, Ню Йорк

Разположено на 32 000 кв. м, имението в Хемптънс е продадено за $112,5 млн. през ноември, след като е обявено за $175 млн. през 2021 г.

Продавач е Марсия Риклис, филантроп и дъщеря на финансиста Мешулам Риклис, основател на Rapid-American Corp. Купувачът е неизвестен.

Известно като Mylestone, имението се намира на участък от Meadow Lane, заобиколен от океана и Shinnecock Bay.

Модерната главна резиденция в стил Тюдор се простира на около 1400 кв.м. и разполага с 11 спални, зала за игри, фитнес, басейн, баскетболно игрище, тенис корт. Преди да я обяви за продажба, Риклис дава къщата под наем през лятото срещу $2,5 млн.