Технологичният гигант и третата най-ценна компания в САЩ Nvidia представи най-новия си чип за изкуствен интелект, за който твърди, че може да изпълнява задачите 30 пъти по-бързо от предшественика си.

Производителят има 80% пазарен дял в сектора и планира да затвърди господстващото си положение. Акциите на компанията са се покачили с 240% през последната година, а пазарната й стойност достигна 2 млрд. долара миналия месец.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг подробно описа нов набор от софтуерни инструменти на годишната конференция за разработчици. Новото поколение графични процесори с изкуствен интелект е наречено Blackwell. Първият чип от серията е GB200, като доставките му ще започнат по-късно тази година.

При откриването на конференцията Хуанг шеговито каза: "Надявам се, че осъзнавате, че това не е концерт." Но Боб О'Донъл от Technalysis Research, който е присъствал на събитието, заяви пред BBC, че "ентусиазмът се усещаше във въздуха". "От доста време не съм виждал подобно нещо в технологичната индустрия. Някои хора правеха аналогии с ранните дни на презентациите на Стив Джобс.", добави той.

Nvidia примамва клиентите си с по-мощни чипове, за да стимулира нови поръчки. Компаниите и производителите на софтуер например все още се борят да се сдобият със сегашното поколение Hopper H100, отбелязва CNBC. Говорейки за него, Хуанг отбеляза, че “този модел е фантастичен, но се нуждаем от по-големи графични процесори".

Ръководителите на Nvidia твърдят, че компанията се превръща все по-малко в доставчик на чипове и все повече в платформа като Microsoft или Apple, върху която другите могат да създават софтуер.

"Blackwell не е чип, а име на платформа", каза Хуанг. "Търговският продукт, който може да се продава, е графичният процесор, а софтуерът е всичко, което помага на хората да използват чиповете по различни начини", заяви вицепрезидентът на Nvidia Манувир Дас. "Разбира се, ние все още правим това. Но това, което наистина се промени, е, че сега наистина имаме бизнес с търговски софтуер."

Nvidia заяви, че основните клиенти, сред които Amazon, Google, Microsoft и OpenAI, се очаква да използват новия водещ процесор в облачни изчислителни услуги и за собствените си AI технологии. Презентацията на компанията обяви, че китайските производители на електромобили BYD и Xpeng също ще използват новите чипове.

Хуанг очерта и нова серия чипове за създаване на хуманоидни роботи, като покани няколко от прототипните машини да се присъединят към него на сцената.

Основана през 1993 г., Nvidia първоначално е известна с производството на компютърни чипове, които обработват графики за компютърни игри. Много преди революцията в областта на изкуствения интелект тя започна да добавя функции към своите процесори, които подпомагат машинното обучение - инвестиция, която ѝ помогнаха да спечели огромния пазарен дял.

Сега тя се разглежда от експертите като ключова компания, която трябва да се наблюдава, за да се види колко бързо технологиите, задвижвани от AI, се разпространяват в света на бизнеса, посочва BBC.