Американските акции ще имат „ограничен ръст“ оттук нататък, като се има предвид макроикономическият фон – и инвеститорите трябва да търсят по-добри възможности другаде, според Goldman Sachs Asset Management (GSAM).

Икономиката на САЩ остава изненадващо устойчива на фона на агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв през последните две години, противопоставяйки се на очакванията за рецесия през 2023 г.

Въпреки че основната прогноза на GSAM е Фед да създаде меко кацане и икономиката на САЩ да избегне рецесия, Джеймс Ашли, ръководител на международната пазарна стратегия, казва пред CNBC, че ако рецесията дойде, това ще се случи тази година.

„Фед започна да повишава лихвените проценти едва през март 2022 г., така че разговорът за риск от рецесия през 2023 г. беше преждевременен“, отбелязва Ашли. Той допълва, че паричната политика обикновено се отразява със закъснение от около две години, така че ако изобщо има рецесия, то е логично тя да бъде през 2024 г.

Фед задържа лихвените проценти стабилни в целевия диапазон от 5,25-5,5% на срещата си през март, а пазарите очакват първите 25 базисни пункта спад през юни.

Ашли отбелязва, че централната банка има капацитета да започне да отпуска рестриктивната си парична политика в светлината на спадащата инфлация, но тъй като пазарът вече е оценил голяма част от очакваното разхлабване, GSAM вярва, че скорошната еуфория на биковете може да се изчерпи.

„Склонни сме да мислим, че акциите на САЩ в момента са справедливо оценени, но имат ограничен потенциал за движение нагоре при тези оценки. По-добрите възможности може да са на други пазари – както развити, така и нововъзникващи“, посочва експертът.

Индия

Що се отнася до нововъзникващите пазари, отделът за управление на активи на гиганта от Уолстрийт вижда Индия като „история на стратегически дългосрочен растеж“, казва Ашли.

„Ако редица икономики започват да се забавят както поради трайни, така и поради циклични причини, в случая с Индия виждаме началото на много значителен подем“, казва той, отбелязвайки, че индийската икономика „може да расте с двуцифрен номинален БВП в обозримо бъдеще.“

Като се има предвид ралито, което вече се наблюдава на индийските пазари напоследък, Ашли посочва, че не може да се твърди, че акциите в страната в момента са „евтини“, но настоява, че все още има възможност за значителен ръст въз основа на прогнозите за икономическия растеж.

Япония

За разлика от повечето централни банки в големите икономики, които тепърва решават кога да започнат да намаляват лихвите, Японската централна банка миналата седмица ги повиши за първи път от 17 години, като най-накрая приключи своя експеримент с отрицателни лихви и нетрадиционни инструменти за облекчаване, които бяха насочени към презареждане на четвъртата по големина икономика в света.

Японските акции се представиха силно през 2023 г. и продължават доброто си представяне през тази година, като Ашли твърди, че тази значителна промяна в паричната политика означава, че те имат повече място за растеж.

„Япония е единствената голяма икономика, в която инфлацията не е проблем, тя е решение. Това е решение на 30-годишен проблем“, казва Ашли, добавяйки, че целта на централната банка сега е „не да задуши инфлационния натиск“, а „да го приеме“.

„Това означава от гледна точка на капитала, че компаниите внезапно имат по-голяма ценова мощ. Така че, когато разглеждаме развитите пазари, според нас Япония е най-привлекателната както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, заключва експертът на GSAM.