Японската централна банка (BOJ) повиши лихвените проценти за първи път от 2007 г. насам, слагайки край на единствения в света режим на отрицателни лихвени проценти. Причината за това - първите признаци за стабилно нарастване на заплатите през тази година.

Въпреки това Японската централна банка предупреди, че не смята да пристъпва към агресивно повишаване на лихвените проценти, заявявайки, че "предвижда, че засега ще се запазят благоприятните финансови условия" предвид крехкия растеж на четвъртата по големина икономика в света.

Според изявление в края на двудневното заседание, цитирано от CNBC, BOJ повишава краткосрочните си лихвени проценти от -0,1% на около 0% до 0,1%. Режимът на отрицателни лихвени проценти в Япония е в сила от 2016 г. насам.

BOJ също така отмени радикалната си политика за контрол на кривата на доходността на японските държавни облигации, която централната банка прилагаше, за да таргетира дългосрочните лихвени проценти, като купуваше и продаваше облигации според нуждите. Централната банка обаче акцентира, че ще продължи да купува държавни облигации на „приблизително същата стойност, както преди“ - понастоящем около 6 трлн. йени месечно.

При бързо нарастване на дългосрочните лихвени проценти тя ще прибегне до "бързи реакции" под формата на увеличени покупки на държавни ценни книжа с фиксиран лихвен процент, наред с други мерки.

Намалявайки радикалните си покупки на активи и количествените улеснения, BOJ заявява, че ще спре да купува борсово търгувани фондове и японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти (J-REITS). Тя също така пое ангажимента бавно да намали покупките си на търговски ценни книжа и корпоративни облигации, като целта е да прекрати тази практика след около година. Тези промени бележат историческа смяна на курса и представляват най-рязкото отдръпване от една от най-агресивните мерки за облекчаване на паричната политика в света, която имаше за цел да изведе японската икономика от дефлационната спирала.

След новината японската йена отслабна до 149,92 спрямо долара, а Nikkei се колебаеше между печалби и загуби. Доходността на 10-годишните и 30-годишните правителствени облигации (JGB) се понижи.

Финансовите пазари се преориентираха през изминалата седмица, тъй като местните японски новини и предварителните резултати от преговорите за заплатите подхраниха спекулациите, че BOJ може да нормализира лихвените проценти един месец по-рано, преди заседанието си през април.

Инфлационната цел е на хоризонта

Все пак BOJ почти не се оттегли от ултрахлабавата си позиция по паричната политика, въпреки че "базисната инфлация" - която изключва цените на храните и енергията - надхвърля целта от 2% повече от година, тъй като представителите на банката смятат, че нарастването на цените е до голяма степен продиктувано от външни фактори. Управителят на BOJ Казуо Уеда многократно е заявявал, че резултатът от тазгодишните преговори за заплатите ще бъде от ключово значение за устойчивото нарастване на цените. Японската централна банка очаква по-високите заплати да доведат до благоприятна спирала, при която вътрешното търсене ще подхранва инфлацията.

"Цените на услугите продължиха да се увеличават умерено, отчасти поради наблюдаваното досега умерено нарастване на заплатите", се казва в изявлението на BOJ. "Тъй като тези неотдавнашни данни и неофициалната информация постепенно показаха, че благоприятният цикъл между заплатите и цените е станал по-стабилен, BOJ прецени, че целта за стабилност на цените ще бъде постигната по устойчив начин към края на прогнозния период на доклада за перспективите от януари 2024 г.".

Продължаващите преговори за заплатите между Japan Inc и нейните синдикални работници досега са довели до среднопретеглен скок на базовото възнаграждение с 3,7%, съобщи в петък в първата си предварителна актуализация най-голямата японска федерация на синдикатите Rengo. Това е повече от миналогодишното увеличение, което беше най-силното от три десетилетия насам.