В края на миналата година Япония неочаквано е изпаднала в рецесия, отстъпвайки на Германия позицията на третата по големина икономика в света и пораждайки съмнения кога централната банка на страната ще прекрати провежданата от десетилетие свръххлабава парична политика.

Някои анализатори предупреждават за ново свиване през настоящото тримесечие, тъй като слабото търсене в Китай, вялото потребление и спирането на производството в подразделение на Toyota Motor Corp. показват, че пътят към икономическото възстановяване и формирането на политиката е труден.

"Това, което е особено поразително, е вялото потребление и капиталовите разходи, които са основни стълбове на вътрешното търсене", казва Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute, пред Reuters. "Засега икономиката няма да може да набере инерция, без да има ключови двигатели на растежа."

Защо евентуалното преизбиране на Тръмп изправя на нокти ЯпонияТокио се притеснява както от договорки между САЩ и Китай, така и от изостряне на напрежението между тях


Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се понижи с 0,4% на годишна база през периода октомври-декември след спада от 3,3% през предходното тримесечие, показават правителствените данни в четвъртък, опровергавайки пазарните прогнози за ръст от 1,4%.

Две последователни тримесечия на свиване обикновено се считат за техническа рецесия.

Макар че много анализатори все още очакват Японската централна банка (BOJ) постепенно да прекрати масивните си парични стимули през тази година, слабите данни могат да поставят под съмнение прогнозата ѝ, че повишаването на заплатите ще подкрепи потреблението и ще задържи инфлацията трайно около целевата ѝ стойност от 2%.

"Два последователни спада на БВП и три последователни спада на вътрешното търсене са лоши новини, дори ако ревизиите могат да променят крайните цифри в периферията", казва и Стефан Ангрик, старши икономист в Moody's Analytics. "Това прави по-трудно за централната банка да обоснове повишаване на лихвените проценти, да не говорим за поредица от повишения".

Bank of Japan остана единствената централна банка с отрицателни лихвиЦентралната банка на Япония очаквано запази ултраразхлабената си парична политика


Министърът на икономиката Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от постигане на стабилен ръст на заплатите, за да се подкрепи потреблението, което той определи като "лишено от инерция" поради повишаването на цените.

"Нашето разбиране е, че при ръководенето на паричната политика BOJ разглежда цялостно различни данни, включително потреблението, и рисковете за икономиката", заяви той на пресконференция след публикуването на данните, попитан за въздействието върху политиката на централната банка.

След данните йената остана стабилна и последно се задържа на ниво 150,22 за долар, близо до тримесечното дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Доходността на японските държавни облигации се понижи след данните, тъй като някои търговци отхвърлиха залозите за ранна промяна в политиката на централния трезор. Доходността на 10-годишните облигации се понижи с 4 базисни точки до 0,715%. Средният индекс Nikkei се повиши до 34-годишен връх, като данните допълнително подкрепиха неотдавнашните уверения на японската централна банка, че разходите по заемите ще останат ниски дори след прекратяването на отрицателните лихвени проценти.

Борсовите индекси в Япония и Индия постигнаха исторически върховеGoldman Sachs и Morgan Stanley трябва да публикуват печалби след пазарната ваканция на Уолстрийт


"Слабото вътрешно търсене затруднява BOJ да се насочи към затягане на паричната политика", казва Наоми Мугурума, главен стратег по облигациите в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Препятствията пред прекратяването на отрицателните лихвени проценти през март сега стават по-големи."

Слабо потребление, слаби капиталови разходи

Частното потребление, което съставлява повече от половината от икономическата активност, се понижава с 0,2% при пазарни прогнози за ръст от 0,1%, тъй като нарастващите разходи за живот и топлото време обезкуражават домакинствата да вечерят навън и да купуват зимни дрехи. Капиталовите разходи, друг основен двигател на растежа в частния сектор, спаднаха с 0,1% при прогнози за ръст от 0,3%. Както потреблението, така и капиталовите разходи се свиват за трето поредно тримесечие.

Големите компании очакват да увеличат капиталовите си разходи с внушителните 13,5% през годината, приключваща през март, показва тримесечно проучване. Анализаторите обаче посочват забавяне на реалните инвестиции поради нарастващите разходи за суровини и недостига на работна ръка.

Последните данни за индустриалните поръчки, които се считат за водещ индикатор за капиталовите разходи, показаха свиване през ноември и поставиха под съмнение позицията на BOJ, че силните инвестиции ще подкрепят икономиката.

Германските инвестиции в Китай достигат рекордно високи стойности през 2023Германските компании продължават да инвестират сериозно там въпреки призивите на правителството


BOJ подготвя почвата за отказ от отрицателните лихвени проценти до април и за преразглеждане на други части от ултрахлабавата си парична рамка, но вероятно ще се забави със затягането на фона на продължаващите рискове, твърдят източници на информационната агенция.

Прекратяването на стимулиращата политика би се случило в момент, когато Федералният резерв на САЩ прави пауза след агресивното повишаване на лихвените проценти и се очаква да намали разходите по заемите през тази година. Сходните са очакванията и за други водещи региони като ЕС и Великобритания.

През януари Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж, тъй като перспективите пред САЩ и Китай се подобриха, но предупреди за рискове, включително геополитическо напрежение в Близкия изток.

Макар че представителите на BOJ не са дали сведения кога биха могли да прекратят отрицателните лихвени проценти, много пазарни участници очакват това да стане през март или април. Анкета на Reuters, проведена през януари, показва, че април е основният избор сред икономистите. Някои анализатори обаче твърдят, че свитият пазар на труда и стабилните планове за корпоративни разходи в Япония поддържат жив шанса за по-ранен край на свръххлабавите лихви.

"BOJ твърди, че частното потребление "продължава да нараства умерено", и подозираме, че ще продължи да поддържа оптимистичен тон на предстоящото си заседание през март", смята Марсел Тилиант, ръководител на Азиатско-тихоокеанския отдел в Capital Economics, като се придържа към прогнозата, че банката ще прекрати политиката на отрицателни лихвени проценти през април.