Икономистът Артър Лафер предупреждава, че светът е изправен пред дългова криза, която ще продължи през следващите 10 години и няма да завърши добре, след като през септември миналата година световните заеми достигнаха рекордни нива.

Както страните с високи доходи, така и развиващите се пазари отбелязаха значително нарастване на дълговете си, които са се увеличили със 100 трилиона долара в сравнение с преди десетилетие, подхранвани отчасти от средата на високи лихвени проценти.

"Предвиждам, че следващите 10 години ще бъдат десетилетието на дълга. Дългът в световен мащаб се приближава към своя връх. Това няма да завърши добре", казва Лафер, президент на консултантската компания за инвестиции Laffer Tengler Investments, пред CNBC.

Като дял от световния брутен вътрешен продукт дългът е нараснал до 336%. За сравнение, през 2012 г. средното съотношение на дълга към БВП за развитите икономики е 110%, а за нововъзникващите - 35%. През четвъртото тримесечие на 2022 г. то е било 334%, според последния доклад на Institute of International Finance.

Глас от Давос: Световният дълг се превръща в „огромен фискален проблемПрез третото тримесечие на 2023 г. той се е покачил до рекордните 307,4 трлн. долара
Предстои ли глобална дългова криза?

За да посрещнат плащанията по дълга, се смята, че около 100 държави ще трябва да намалят разходите си за критична социална инфраструктура, включително здравеопазване, образование и социална защита.

“Страните, които успеят да подобрят фискалното си положение, биха могли да се възползват от привличането на работна ръка, капитали и инвестиции от чужбина, докато тези, които не успеят, биха могли да загубят таланти, приходи и не само”, казва Лафер. "Някои от по-големите държави, които не решат проблемите си с дълга, ще умрат от бавна фискална смърт. Някои развиващи се икономики е съвсем вероятно да фалират".

Зрели пазари като САЩ, Великобритания, Япония и Франция са отговорни за над 80% от нарастването на дълга през първата половина на миналата година. Докато при нововъзникващите пазари най-ясно изразено е увеличението в Китай, Индия и Бразилия.

Икономистът предупреждава, че изплащането на дълга ще става все по-голям проблем, тъй като населението в развитите страни продължава да застарява, а работната сила става все по-дефицитна.

Една валута, 20 държави: Как еврото промени Европа за 25 годиниТози месец Европейският съюз отбелязва 25 години от въвеждането на единната европейска валута
"Има два основни начина за решаване на този проблем: повишаване на данъците или по-бърз растеж на икономиката, отколкото темпа на натрупване на дълга", казва той.

Коментарите на Лафер идват по повод решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвите непроменени през януари и да попари надеждите за намаляване на лихвите през март.

Основен акцент и в Давос

Темата за глобалния дълг беше основна и по време на Световния икономически форум в Давос. В рамките на събитието главният изпълнителен директор на Института за международни финанси (IIF), асоциация на световната индустрия за финансови услуги, предупреди, че политиците трябва бързо да се справят с рекордните нива на световния дълг, като определи назряващата криза като "огромен фискален проблем".

Главният изпълнителен директор на Международния валутен фонд Тим Адамс също акцентира върху темата.

Държавният дълг на САЩ удари нов исторически връх - 34 трлн. долараЗа 10 години плащанията на лихви ще са по-големи, отколкото тези за развойна дейност и образование, взети заедно
"Имаме проблем с дълга в световен мащаб. Имаме най-високите нива на дълг в невоенен период в съвременната история, и то на корпоративно, битово, суверенно и субсуверенно ниво", предупреди Адамс. "Имаме огромен фискален проблем навсякъде, включително и в САЩ, където дефицитът е 7% от БВП. Нуждаем се от трезва мисъл и трябва да се съсредоточим върху това как да подредим фискалната си къща".

Основната търговска група на световната банкова индустрия предупреди, че през третото тримесечие на 2023 г. глобалният дълг се е покачил до рекордните 307,4 трлн. долара, като значително увеличение е регистрирано както в държавите с високи доходи, така и в развиващите се пазари.