Индия иска да стане част от петте най-големи производители на полупроводници в света в рамките на следващите пет години, стана ясно от изказване на Ашвини Вайшнав, министър на електрониката и информационните технологии, железниците и комуникациите.

Индустрията за производство на чипове "е много сложен пазар, а глобалните вериги за създаване на стойност и глобалните вериги за доставки са изключително сложни в настоящия контекст", казва Вайшнав пред CNBC. "Смятаме, че през следващите пет години ще влезем сред петте най-големи държави в областта на полупроводниците."

Към декември Тайван държи около 46% от световния капацитет на леярните за полупроводници, следван от Китай (26%), Южна Корея (12%), САЩ (6%) и Япония (2%), според данни на компанията за пазарни проучвания TrendForce.

Индия смята да се възползва от това, че все повече компании се стремят да намалят зависимостта си от Китай, тъй като напрежението между Вашингтон и Пекин не показва признаци на скорошно охлаждане. Страната вижда себе си като "надежден партньор по веригата за създаване на стойност" за производителите на електронни устройства, промишлената и отбранителната електроника.

"На практика всеки доставчик на електроника, който се нуждае от проектиране и производство на полупроводници, ще може да разчита на нас", акцентира Вайшнав. "Някои хора го наричат "friendshoring". Аз го наричам "trust shoring", защото има глобално доверие в Индия".

В четвъртък американският гигант в областта на чиповете Qualcomm откри нов център за проектиране в Ченай. Центърът ще се фокусира върху проектирането на безжични технологии и ще създаде 1 600 работни места в страната.

"Започнахме да инвестираме в Индия, преди тя да стане популярна. Вече повече от десетилетие изграждаме присъствието си там", коментира главният изпълнителен директор на производителя на чипове. "Голяма част от нашите чипове се проектират в Индия, така че това присъствие в страната създава възможности и за редица индийски компании."

Миналата седмица министър-председателят Нарендра Моди откри три завода за полупроводници. Един от тях е съвместно предприятие между Tata Electronics и тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Председателят на PSMC Франк Хуанг посочи пред Economic Times, че целта е до 2026 г. да се създаде първият полупроводников чип, изцяло изграден в Индия.

"Произведените в Индия чипове ще помогнат за създаването на силно и значително присъствие на страната в глобалните вериги за създаване на стойност. Това ще превърне Индия в световен център за полупроводници", категоричен е министърът на електрониката, ИТ и предприемачеството Раджев Чандрасекхар.

Въпреки че някои инвеститори смятат, че страната има още много да наваксва, за да се превърне във водещ хъб за производство на полупроводници, Вайшнав, който прогнозира, че в рамките на следващите седем години световният сектор на полупроводниците ще достигне стойност от един трилион долара, смята, че благодарение на големия брой таланти и фокуса върху увеличаването на производствените възможности Индия може да играе водеща роля.

"Този вид растеж ще изисква близо един милион инженери в областта на полупроводниците повече. Къде е резервът от таланти? Къде е тази екосистема, която може да се справи с изисквания от такъв мащаб? Тя е в Индия", казва той. "Това е абсолютно подходящият момент да засилим присъствието си в полупроводниковата индустрия, след като много бързо спечелихме нейното доверието”.

Доставчикът на Apple Foxconn, известен също като Hon Hai Precision Industry, обяви през ноември, че планира да инвестира повече от 1,5 млрд. долара в Индия, за да задоволи "оперативните си нужди".

"В световен мащаб всички компании гледат на Индия като на естествена дестинация за следващото инвестиционно решение", твърди Вайшнав, потвърждавайки неотдавнашните новини, че правителството разглежда предложения за изграждане на мощности за полупроводниковата сфера на обща стойност 21 млрд. долара.