Nvidia планира център за изкуствен интелект на стойност 200 милиона долара в Индонезия в партньорство с местния телекомуникационен гигант Indosat Ooredoo Hutchison.

Проектът е част от амбициите на американската технологична компания към пазара в Югоизточна Азия.

Според министъра на комуникациите и информационните технологии на Индонезия, Буди Арие Сетиади, новият център ще бъде базиран в град Суракарта, провинция Централна Ява и ще подпомогне телекомуникационната инфраструктура, човешките ресурси и цифровите таланти.

Indosat не отговори на запитването за коментар, а Nvidia отказа да коментира темата пред CNBC.

Миналия месец Indosat обяви, че е готов да интегрира в инфраструктурата си архитектурата на чиповете от следващо поколение на Nvidia - Blackwell, с "цел да вкара Индонезия в нова ера на суверенен изкуствен интелект и технологичен напредък".

Indosat Ooredoo Hutchison е вторият по големина мобилен телеком в Индонезия след сливането през 2022 г. между катарската Ooredoo и хонконгската CK Hutchison, допълва CNBC.

Засиленото присъствие на Nvidia в Индонезия представлява по-широко навлизане в Югоизточна Азия, тъй като търсенето на данни процъфтява благодарение на нарастващата дигитална икономика.

През януари сингапурският телекомуникационен доставчик Singtel обяви партньорството си с Nvidia за внедряване на възможности за изкуствен интелект в центровете му за данни в Югоизточна Азия.

През март Singtel заяви, че инициативата ще осигури на бизнеса достъп до авангардната изчислителна мощ на Nvidia за изкуствен интелект, без да е необходимо клиентите да инвестират и управляват собствена скъпа инфраструктура на центрове за данни.

Югоизточна Азия се превърна в основен двигател на приходите на Nvidia. Документ на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ от миналата година показва, че около 15% или 2,7 млрд. долара от приходите на компанията за тримесечието до октомври, са дошли от Сингапур.

В класацията по продажби за това тримесечие Сингапур отстъпва на САЩ, които генерират 34,77% от приходите на Nvidia, на Тайван с 23,91% и на Китай и Хонконг с 22,24%. Приходите от малката национална държава са се увеличили с 404,1% спрямо 562 млн. долара за същия период миналата година, изпреварвайки общия ръст на приходите на Nvidia.

Според последния отчет за тримесечните приходи на технологичния гигант, центровете за данни съставляват по-голямата част от приходите ѝ, генерирайки 18,40 млрд. долара благодарение на глобалната еуфория по отношение на изкуствения интелект.