Никога не е лесно да признаеш, че си допуснал грешка, или да помолиш за помощ, за да я поправиш.

Но според главния изпълнителен директор и съосновател на Nvidia – Дженсън Хуанг, точно тези две действия са спасили технологичния гигант от фалит.

Понастоящем Nvidia се оценява на над 2,2 трилиона долара, отчасти благодарение на бума на изкуствения интелект в технологичната индустрия и голямото търсене на компютърни чипове.

Но през 1996 г. компанията е на три години, подложена е на съкращения и е на път да прекрати дейността си, тъй като договорът с основния ѝ партньор – компанията за видеоигри Sega, се разпада, разказва историята CNBC.

Стратегията на Хуанг за запазване на Nvidia на повърхността включва рядко срещано смирение за един главен изпълнителен директор.

Това признава самият той пред завършващите студенти в речта си през май 2023 г. в Националния университет на Тайван.

"В Nvidia аз преживях провали. Все по-големи и по-големи – всички унизителни и смущаващи", откровен е милиардерът.

Като част от договора със Sega, Nvidia има ангажимент да произвежда чипове за визуализиране на 3D графики на игрови конзоли, обяснява Хуанг. Договорът представлява голяма сделка и на практика "финансираше компанията", допълва той.

Nvidia възприема експериментален подход към тази цел, като решава да създаде евтини чипове, които се различават от останалите софтуерни стандарти в индустрията.

"След една година разработване осъзнахме, че нашата стратегия е грешна. Тя беше технически слаба", допълва Хуанг.

Лошото е, че през този период Microsoft пуска своя софтуерен интерфейс DirectX, който става стандарт за конзолите. А още по-лошото е, че дори не е съвместим с чиповете на Nvidia.

"Ако бяхме завършили игровата конзола на Sega, щяхме да създадем по-лоша технология, да бъдем несъвместими с Windows и да сме твърде назад, за да наваксаме", казва Хуанг.

"Но щяхме да останем без пари, ако не изпълним договора. Така или иначе, щяхме да излезем от бизнеса. Беше ми неудобно да поставя този въпрос пред нашите съдружници.

Главният изпълнителен директор на Sega, за негова чест и мое учудване, се съгласи с това. Проявеното разбиране и неговата щедрост ни дадоха шест месеца живот", спомня си трудния период Хуанг.

Sega погасява договора с Nvidia и използва чипове PowerVR на Imagine Technologies за конзолите Dreamcast. Хуанг използва парите от договора със Sega, за да се насочи към нов чип RIVA 128, съвместим с DirectX.

Той поддържа по-високи графични резолюции от тези на конкурентите и Nvidia продава над един милион броя за четири месеца през 1997 г. Това е първият хитов продукт на компанията, който обръща съдбата ѝ.

Не е лесно да признаеш грешката си и смирено да помолиш клиента за разбиране, казва Хуанг. Той обаче е категоричен, че преглъщането на гордостта е било най-правилното нещо, което е трябвало да направи за своята компания.

"Трябваше да признаем грешката си и със смирение да поискаме помощ – спасете Nvidia", казва в заключение Хуанг.