През ноември 2023 г. на среща със служителите на Nvidia, главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг е попитан дали компанията ще последва примера на Apple и Disney да преустанови рекламата в X поради нарастващи антисемитизъм и реч на омраза в платформата.

Отговорът на Хуанг е твърд, но дипломатичен, според източници, присъствали на събитието.

Технологичният лидер обяснява, че Nvidia не рекламира в X от много дълго време и няма планове да го прави. Той обаче подчертава, че компанията никога не би направила публични изявления срещу друг бизнес.

В коментара на Хуанг не присъстват никакви подробности за все по-близкото сътрудничество на Nvidia с империята на Илон Мъск, разказва историята CNBC.

Nvidia се радва на нарастващо търсене на своите графични процесори (GPU) и свързаните с тях хардуер и услуги – технологичен бум, благодарение на който пазарната капитализация на компанията надхвърли 2 трилиона долара.

Продуктите ѝ, включително новите ускорителни чипове, осигуряват изчислителна мощ за генеративни натоварвания с изкуствен интелект, роботика, изследвания и проекти за центрове за данни.

Приходите през последното тримесечие скачат с невероятните 265% до 22,1 млрд. долара, а през миналата година Nvidia надминава Intel по общи продажби.

От друга страна, амбицията на Илон Мъск е да разработи сложни продукти с изкуствен интелект, което изисква да употребява много от технологиите на Nvidia.

Ето защо топлите отношения между двамата лидери бяха демонстрирани тази седмица на годишната конференция GTC на Nvidia в Сан Хосе, Калифорния.

Getty Images/ Март, 2015 г. Илон Мъск поздравява Дженсън Хуанг на сцената на Конференцията за графични технологии в Сан Хосе, Калифорния

Събитието, което привлече около 16 000 участници, включително знаменитости като Аштън Къчър и Кендрик Ламар, имаше две сесии с участието на лидерите на xAI – стартъпа, който Мъск официално обяви през юли 2023 г.

По време на форума Кристиан Сегеди, съосновател и учен-изследовател в xAI, който преди това е работил в Google, проведе чат разговор с Боян Тунгуз, изследовател на данни в Nvidia.

Друг съосновател и инженер-изследовател от xAI, Игор Бабушкин, ветеран от OpenAI и Google, направи преглед на това как стартъпът на Мъск използва графичните процесори на Nvidia, за да помогне за "ускоряване на обучението и изводите на техния модел Grok", като се позова на чатбота с изкуствен интелект на стартъпа.

В прессъобщението на Nvidia от понеделник, в което се обявява пускането на чиповете Blackwell AI, Мъск е цитиран да казва: "В момента няма нищо по-добро от хардуера на NVIDIA за AI".

Мъск, който помогна като основен инвеститор за създаването на OpenAI преди публичната раздяла с главния изпълнителен директор Сам Алтман, стартира xAI, за да разработва модели и софтуерни продукти за AI.

Междувременно неговият производител на електромобили Tesla прекарва години в работа по софтуер за AI, за да превърне автомобилите си в автономни превозни средства. В момента той разработва Tesla Bot или Optimus – хуманоиден робот.

Въпреки че по-голямата част от приходите на Tesla идват от автомобилния ѝ бизнес, Мъск често насърчава акционерите да мислят по различен начин.

През януари той заяви в публикация в X: "Tesla е компания за изкуствен интелект/роботика, която за мнозина изглежда като автомобилна компания".

Tesla за първи път обсъди плановете си за изграждане на "суперкомпютър Dojo" на презентация на Деня на изкуствения интелект през август 2021 г. Целта на Dojo е да обработва и обучава модели на AI с огромни количества видео и данни, заснети от автомобилите на Tesla.

Nvidia е в основата на усилията за развитие в областта на изкуствения интелект.

През август миналата година бившият инженер по изкуствен интелект на Tesla Тим Заман публикува в X, че клъстерът за изкуствен интелект, изграден с помощта на 10 000 чипа H100 на Nvidia, е готов да заработи.

През януари Мъск заяви в публикация в X, че докато изграждането на суперкомпютъра Dojo е струвало 500 млн. долара, "тази година Tesla ще похарчи повече от това за хардуер на Nvidia". И добави: "Залозите на масата за конкурентоспособност в областта на изкуствения интелект в този момент са поне няколко милиарда долара годишно".

По време на разговора за приходите на Tesla за четвъртото тримесечие през януари, анализатор поиска от ръководството на Tesla да даде актуална информация за Dojo и дали компанията разполага с "достатъчно количество графични процесори Nvidia, необходими за обучението на системата".

Мъск заяви, че Tesla "следва двойния път на Nvidia и Dojo", като очевидно намекна, че изгражда Dojo без технологията на Nvidia, но я използва другаде. Описа Dojo като "дългосрочен шанс, който си струва, защото печалбата е потенциално висока. Но не е нещо с голяма вероятност да се случи."

Getty Images

Основателят на Oracle Лари Елисън (на снимката), близък приятел на Мъск, бивш член на борда на Tesla и инвеститор в X, заяви през декември по време на разговора за приходите на компанията си, че xAI е осигурила графични процесори Nvidia чрез Oracle за създаването на първата версия на Grok, но Oracle не е в състояние да изпълни исканията на Мъск.

"Те искат много повече графични процесори, отколкото им дадохме", откровен беше Елисън. "Дадохме им доста, но те искаха повече и сме в процес на получаване на още."

Въпреки че Мъск и Хуанг имат дългогодишно познанство, в настоящия момент те правят бизнес заедно повече от всякога, макар че отношенията им не винаги са били приятелски.

През юни миналата година Мъск стигна дотам, че нарече Nvidia монополист в отговор на публикация в X, която обвини компанията за чипове, че "повишава цената" на своите графични процесори, което тя може да направи поради недостига на доставки. Мъск написа, че се разработват конкурентни чипове и че "Nvidia няма да има монопол върху широкомащабното обучение завинаги".

Забележката не успява да провокира Хуанг.

Няколко месеца по-късно, на срещата на върха DealBook на New York Times, той отдаде дължимото на Мъск и OpenAI с решението за първият суперкомпютър на Nvidia с изкуствен интелект – системата DGX, още през 2012 г.

Хуанг заяви, че на Nvidia са били необходими около пет години, за да усъвършенства и достави суперкомпютъра, който лично е предал на Мъск за използване от OpenAI.

"Илон го видя и каза: "Искам един такъв за OpenAI", разказа Хуанг на сцената. "В този ден предадох първия в света суперкомпютър с изкуствен интелект на OpenAI."

Говорител на Nvidia отказа да коментира какво се случва между компанията за чипове и бизнес империята на Мъск сега. Tesla и xAI също не са отговорили на запитванията за коментар от CNBC.