Microsoft ще продава своето приложение за чат и видеоразговори Teams отделно от продукта си Office в световен мащаб, обявиха от американският технологичен гигант в понеделник. Новината идва шест месеца след като той раздели двата продукта на европейския пазар в опит да предотврати потенциална антитръстова глоба на ЕС.

Европейската комисия разследва обвързването на Office и Teams след жалба от 2020 г., заведена от Salesforce заради нейното приложение за съобщения в работно пространство Slack – пряк конкурент на Teams. Комуникационната платформа, която беше добавена безплатно към Office 365 през 2017 г., впоследствие замени друга такава - Skype for Business, и придоби широка популярност по време на пандемията, отчасти благодарение на възможностите за видеоконференции, които дава.

Конкурентите обаче са категорични, че обединяването на продуктите дава на Microsoft несправедливо предимство. Затова и компанията започна да продава Teams и Office отделно в ЕС и Швейцария на 31 август миналата година.

„За да осигурим яснота за нашите клиенти, ние разширяваме стъпките, които предприехме миналата година, свързани с отделянето на Teams от M365 и O365 в Европейското икономическо пространство и Швейцария, до всичките ни клиенти в световен мащаб“, посочва говорител на Microsoft пред Reuters. „Това също така отговаря на обратната връзка от Европейската комисия, като предоставя на мултинационалните компании повече гъвкавост, когато искат да стандартизират покупките си в различни географски райони.“

В публикацията в блога си Microsoft допълва, че представя нова гама от търговски пакети Microsoft 365 и Office 365, които не включват Teams в региони извън ЕИП (Европейското икономическо пространство) и Швейцария, както и ново самостоятелно предложение на Teams за корпоративни клиенти в тези региони. От 1 април настоящите потребители могат или да продължат сегашната си лицензионна сделка, или да я подновят, или да преминат към новите оферти.

Но този ход на Microsoft може да не е достатъчен, за да предотврати антитръстовите обвинения на ЕС, които вероятно ще бъдат изпратени на компанията през следващите месеци, тъй като конкурентите критикуват нивото на таксите и способността на техните услуги за съобщения да функционират с Office Web Applications.

Microsoft, която натрупа 2,2 милиарда евро в антитръстови глоби в ЕС през последното десетилетие по обвинения в обвързване на два или повече продукти, сега рискува глоба от цели 10% от глобалния си годишен оборот, ако бъде призната за виновна в антитръстови нарушения.