Технологичните предприемачи от Силициевата долина засипват с похвали главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заради отношението му към компанията на Сам Алтман OpenAI.

Твърди се, че отстраняването му от компанията миналия ноември е накарало Надела да осъзнае, че Microsoft не може да разчита единствено на OpenAI или да бъде възприемана като прекалено зависима от разработчика на ChatGPT.

По време на драмата с отстраняването на Алтман, Надела обяви, че го наема в Microsoft заедно с президента на компанията Грег Брокман, но след това Алтман беше възстановен на поста главен изпълнителен директор, припомня BusinessInsider.

След бурните събития, Надела заяви:

"Ако OpenAI изчезне утре, не искам никой наш клиент да се притеснява, защото имаме всички права да продължим иновацията."

Той добави, че Microsoft е "самодостатъчна" в предложенията си за AI и разполага с таланти, изчисления и данни.

Забележките на главния изпълнителен директор на Microsoft бяха споменати и в съдебния иск на Илон Мъск срещу OpenAI, подаден по-рано този месец.

Коментарите на Надела обаче придобиха ново значение тази седмица, след като Microsoft назначи съоснователя на Inflection AI Мустафа Сюлейман за ръководител на усилията си в областта на изкуствения интелект.

Тара Уотър, главен дигитален директор в адвокатската кантора Ashurst, коментира пред Business Insider, че назначението е "още един умен ход" от страна на Надела и Microsoft: "Те инвестират много в екосистемата на AI и ще е вълнуващо да видим как ще им се отплатят тези големи залози."

Microsoft не отговори веднага на запитването за коментар по темата.

Припомняме, че само преди ден Мустафа Сюлейман, съосновател на стартъпа Inflection се присъедини към Microsoft като ръководител на операциите ѝ в областта на изкуствения интелект. Карън Симонян, другият съосновател на Inflection, също става част от екипа на технологичния гигант.

По този начин Microsoft си осигури един от най-желаните екипи от експерти по AI в ключов момент от развитието на новата технология, отбелязва Fortune.

Inflection, който си осигури финансиране от 1,3 млрд. долара само за миналата година, се нареди сред най-известните стартъпи в новата реколта компании за изкуствен интелект.

Като част от сделката с Microsoft, стартъпът се отказва от потребителската версия на своя чатбот Pi, пусната преди по-малко от година.

Според Forbes Microsoft не придобива дялово участие в Inflection AI и не сменя интелектуална собственост. Сделката е на стойност 4 млрд. долара.

Според Bloomberg, Сатя Надела е информирал главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман едва в понеделник за интеграцията на Сюлейман и неговия екип, въпреки че разговорите очевидно са водени от месеци.

Макар че не е ясно какви са отношенията между Надела и Алтман в момента, този ход е сигнал, че Microsoft е решена да не залага всичките си козове за изкуствен интелект само на Алтман.

Има и други знаци: През февруари Microsoft направи инвестиция от 16 млн. долара в Mistral AI, френски конкурент на OpenAI.

Предприе и стъпки за разработване на свой по-евтин продукт за генеративен изкуствен интелект, който не разчита изцяло на технологията на OpenAI, съобщи The Information през януари.