През 2021 г. Nvidia произвежда около 5 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 FLOPs (броят операции с плаваща запетая, които компютърът може да извърши за една секунда) на графични процесори, което е еквивалентно на процесите в около 5 милиона човешки мозъка.

Ако Сам Алтман иска да постигне мечтата си за общ изкуствен интелект (AGI)в рамките на живота си, този брой ще трябва да се удвоява или утроява всяка година в обозримо бъдеще.

Тази мечта ще изисква повече пари, отколкото някога са били изразходвани за което и да е бизнес начинание в историята, увеличение на скоростта на производство на енергия, глобална верига за доставки, която може да изпомпва графични процесори и преработване на почти всички човешки институции.

Но не се притеснявайте, Сам Алтман вече се занимава с това, пише BusinessInsider.

През по-голямата част от изминалото десетилетие той използва позицията си в центъра на властта в Силициевата долина, за да изгради мрежа от стотици стартъпи, предназначени да се подготвят за идването на AGI.

От ядрения синтез и плана за 7 трилиона долара за преобръщане на световното производство на чипове до универсална криптовалута и компания, целяща биологичното предотвратяване на остаряването – Алтман е на върха на огромна империя от технооптимисти.

Той се присъединява към редиците на главни изпълнителни директори като Илон Мъск, които са надхвърлили простото управление на бизнес и продават светоглед, според който частните компании и доброжелателните милиардери държат ключа към решаването на проблемите на човечеството.

За Мъск това е достигането на хора до Марс. За Алтман това е постигането на AGI.

Тези мащабни планове за глобална трансформация далеч надхвърлят ролята му като главен изпълнителен директор на OpenAI, компанията разработчик на ChatGPT, която се занимава с генеративен изкуствен интелект.

Финансирането идва от личното му състояние, което не включва дял в OpenAI и преминава през собствените му фондове за рисков капитал или тези, които управлява заедно с братята си Макс и Джак, включително Hydrazine Capital и Altman Capital.

Дори инвестициите, направени от фонда за стартъпи на OpenAI, очевидно са изцяло собственост на самия Сам.

"Тази технология може да ни помогне да издигнем човечеството до нови висоти", пише Алтман в блога си през 2023 г. и по всичко личи, че вярва в това.

Изглежда също така вярва, че е негов дълг да положи основите на предстоящата революция.

Енергия

Първият стълб на голямата теория на бъдещето на Алтман се основава на енергията.

Въпреки че моделите на изкуствения интелект понякога изглеждат абстрактни, те работят с чипове и в крайна сметка са ограничени от законите на физиката.

Алтман знае, че мечтата му за AGI ще изисква нови източници на евтина и изобилна енергия.

"Все още не оценяваме енергийните нужди на тази технология", заяви той по време на Икономическия форум в Давос през януари, говорейки за необходимостта от енергиен пробив в една индустрия, която вече е на път да консумира толкова енергия, колкото голям град.

Миналия месец акционери и ръководители на стартиращата компания Oklo, която произвежда мащабируем реактор за делене, се събраха в конферентен център в Ню Йорк за първия си инвеститорски ден.

Водещ на събитието беше председателят на компанията и инвеститор Сам Алтман, който се появи чрез видеовръзка, прожектирана на огромен екран в киносалон.

"Нещото, за което прекарвам повечето си време в размисъл, е как ще създадем достатъчно изчислителни системи за изкуствен интелект, което всъщност се свежда до чипове и енергия", заяви той.

Именно това мислене го вдъхновява да изпразни банковата си сметка през 2021 г., за да подкрепи стартъпа за ядрен синтез Helion, компания, целяща да осигури енергийното бъдеще на света.

"Със Сам си паснахме веднага по отношение на мащаба на въздействието, което се опитваме да постигнем", казва главният изпълнителен директор Дейвид Киртли.

Той се запознава с Алтман през 2014 г., когато е новоизлюпен милионер и новоназначен ръководител на легендарния инкубатор за стартъпи Y Combinator.

Алтман е в началото на своята мания по енергията и по-конкретно как да създаде достатъчно количество от нея, за да подхрани плана си за един нов свят. Появява в централата на Helion в Редмънд, Вашингтон с учебници по ядрена физика.

"Той беше направил огромно количество инженерни и физични изследвания в областта на термоядрения синтез", спомня си Киртли.

Изразявайки своята визия за свят без изкопаеми горива, наставлява Helion да се движи по-бързо, да бъде по-амбициозен, да прилага принципите на Y Combinator в област, която отдавна е затънала в недъзите на публичния сектор.

Не правете научен проект, а дайте продукт в ръцете на хората.

"Това означава не да демонстрирате една електроцентрала, а действително да произвеждате генератор за термоядрен синтез, гигафабрика за масово производство на термоядрен синтез", казва Сам Алтман.

Силиций и забавена смърт

Вторият стълб на голямата единна теория на Сам Алтман е планът за превръщането на силиция в ресурс като въздуха и водата.

Според The Wall Street Journal той се е срещал с богатите на петрол държавни инвестиционни фондове в подкрепа на план на стойност 7 трилиона долара за радикално разширяване на световната индустрия за полупроводници и чипове. Малко се знае за проекта, освен неговата главозамайваща цена.

Но империята на Алтман се простира отвъд енергията и суровините, необходими за изграждането на AGI. През 2022 г. инвестира 180 млн. долара в Retro Biosciences, компания, която използва "клетъчно препрограмиране" за забавяне на смъртта.

"Повечето рискови инвеститори мислят за 5-7годишен хоризонт за получаване на ликвидност", казва главният изпълнителен директор на Retro Джо Бетс Лакроа.

"Сам вижда по-дълъг времеви хоризонт", допълва той.

Отбелязва, че интересът на Алтман към удължаването на живота е част от стремежа му към AGI, който според него ще има силата да доведе до безпрецедентно изобилие и да създаде потенциал за по-дълъг и здравословен живот.

"Той иска да участва възможно най-активно в подпомагането на развитието на AGI в благоприятна посока", допълва Лакроа.

Мислене в голям мащаб

През годините Сам Алтман е инвестирал в стотици утопични идеи, сред които естествено улавяне на въглероден диоксид, лабораторно отгледано месо, самоуправляващи се автомобили, операционна система за романтични партньорства, роботи за добив на кобалт, роботи за евтин ръчен труд, "интелигентни роботи за нов златен век" и безспорно най-очарователната, компания, която плаща сметките за вода на възрастни хора с ниски доходи.

Той пренася предприемаческия си дух и значителен финансов ресурс във Вашингтон, където редовно присъства на Капитолийския хълм, опитвайки се да помогне за определянето на дневния ред за регулиране на изкуствения интелект.

"Той се интересува само от големите неща, като тези, които имат способността да променят из основи обществото", казва Тейде Ойеринде, основател и главен изпълнителен директор на Campus, виртуален колеж, подкрепен от Алтман.

Преди да се съгласи да инвестира в Campus, той и изпълнителният директор се срещат всеки ден в продължение на седмица, за да водят обширни разговори за бъдещето на образованието.

Сам Алтман споделя истории за обществения колеж, в който е посещавал курсове, докато е бил в гимназията, и обсъжда как изкуственият интелект ще повиши минималното ниво на знания, което се изискват от един работник, за да бъде полезен и как колежите ще трябва да се научат да увеличават мащаба си, за да се справят.

"Той някак си вижда света като през 2050 г. и мисля, че работи оттам", каза собственикът на компанията.

Не всички в Силициевата долина обаче споделят убеждението на Сам Алтман за тотална трансформация.

Главният изпълнителен директор на Databricks Али Ходси казва, че е скептичен към плановете му за нов свят в размер на няколко трилиона долара.

"Вижте, ако вашият мироглед е, че имате AGI и той е по принцип свръхчовешки, да, тогава може би трябва да обърнете цялата планета с главата надолу. Но не мисля, че се случва точно това", скептичен е той.