Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ проверява внимателно вътрешната комуникация на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман като част от разследване дали инвеститорите на компанията са били подведени, съобщава The Wall Street Journal.

Регулаторът, чието разследване не е докладвано досега, е потърсил сведения от настоящи и бивши служители и директори на OpenAI и е изпратил призовка до OpenAI през декември, според източници на медията.

Това следва решението на борда на OpenAI от ноември да уволни Алтман като главен изпълнителен директор и да го изгони от борда. Тогава членовете на борда казаха, че Алтман не е бил „постоянно откровен в комуникациите си“, но не дадоха подробности.

Алтман се завърна като главен изпълнителен директор по-малко от две седмици по-късно.

Служители на SEC, базирани в Ню Йорк, са поискали някои висши служители на OpenAI да запазят вътрешни документи.

SEC прилага закони, които забраняват подвеждане на инвеститорите, независимо дали набиращите средства търсят капитал на публични или частни пазари. SEC често приключва разследвания, без да повдига официални обвинения в неправомерни действия.

Някои от източниците на WSJ, запознати с разследването, го описват като предвидим отговор на твърдението от ноември на бившия борд на OpenAI. Един от тях казва, че SEC не е посочила никакво конкретно изявление или съобщение от Алтман, което да е сметнато за подвеждащо.

Информацията за разследването на SEC идва в момент, в който служители на OpenAI насочват инвеститори като част от наскоро затвореното търгово предложение, което оценява AI гиганта зад вирусния чатбот ChatGPT на повече от 80 милиарда долара.

OpenAI наскоро лансира и Sora - AI видео генератор, който създава хиперреалистични сцени и анимирани светове.

OpenAI се управлява от организация с нестопанска цел. Инвеститорите в неговата част с печалба включват служители, рискови капиталисти и гигантът Microsoft, който наля 13 милиарда долара в компанията в замяна на това, което по същество представлява 49% дял в нейното подразделение с печалба.

Проучването на SEC е част от нарастващия списък от правителствени и правни предизвикателства, пред които е изправена OpenAI, отразявайки интензивния глобален контрол върху бизнес практиките и въздействието на компанията върху света. То също така показва как компанията все още се справя с последиците от неуспешното сваляне на Алтман миналата година, отбелязва WSJ.

По време на сътресенията ръководителите на OpenAI са започнали да получават въпроси от регулаторни и правоприлагащи органи като Прокуратурата на САЩ в Манхатън относно обвиненията на борда за липсата на откровеност на Алтман, съобщи The Wall Street Journal през ноември.

Криминалното разследване продължава, посочват източниците на WSJ. Не се уточнява какъв е фокусът му.

Правителствени служители в САЩ и Европа също започнаха разследвания, свързани с конкуренцията, заради връзката между OpenAI и Microsoft.

Като част от завръщането на Алтман, OpenAI назначи двама нови членове в борда, които възложиха преглед на събитията около уволнението на Алтман на адвокатската кантора WilmerHale. Очаква се той да приключи след няколко седмици и кантората да изготви доклад за събитията.

Източниците на WSJ казват, че адвокатите на WilmerHale са задавали въпроси, свързани със случилото се през ноември и ролята на борда, както и с поведението и управленския стил на Алтман през годините.