Миналия петък главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е изправен пред най-лудия уикенд в кариерата си: научава броени минути преди целия технологичен свят, че бордът на OpenAI току-що е уволнил Сам Алтман, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа.

Известен като почитател на крикета, Надела не може да обърне голямо внимание на играта на родната си Индия срещу Австралия на Световното първенство по крикет.

Той се озовава в друга игра с повече действие и много повече залог, пише The Wall Street Journal.

На фона на усилията на компанията зад ChatGPT да получи оценка от 90 милиарда долара, решението на борда заплаши да унищожи изключително много стойност за изключително кратко време.

Въпреки факта, че гигантът Microsoft е инвестирал милиарди за 49% дял в OpenAI, най-големият инвеститор на стартъпа няма място в борда.

Когато той отстранява Алтман, сваленият от поста веднага се обръща към Сатя Надела.

Часове след преврата миналия петък двамата са разговаряли по телефона, обсъждайки как да възстановят Алтман в OpenAI. Ако той не беше върнат обратно на върха на стартъпа, бившият главен изпълнителен директор на най-бляскавата компания за изкуствен интелект щеше да стане служител на Microsoft.

Сълзи, извинения и заплахи за напускане: Неясното бъдеще на OpenAIНад 700 служители, включително член на борда, настояват за връщането на отстранения главен изпълнителен директор Сам Алтман

До края на хаотичния уикенд Алтман се съгласи да оглави ново звено за изкуствен интелект в технологичния гигант, за да може да продължи да работи с Надела и да се възползва от достъпа на Microsoft до изчислителната мощност.

Скоро стана ясно, че стотици изследователи от OpenAI са готови да се присъединят към Алтман в корпорацията, подготвяща се да им даде всичко необходимо, за да продължат работата си.

Идеалният сценарий за Microsoft обаче е бил Алтман да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор, според източник на WSJ, запознат с мисленето на Надела.

Отваряйки вратите на Microsoft за екипа на OpenAI, Надела увеличи стойността на Алтман, за да си върне позицията, докато бордът на OpenAI беше изправен пред крах.

Той получи това, което искаше, когато пет напрегнати дни на преговори завършиха с възстановяването на Алтман. В публикацията си в X, в която потвърди завръщането си, Алтман спомена подкрепата на един човек: Сатя Надела.

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него

Как Microsoft успя да си изиграе картите правилно, докато бъдещето на ценния му актив - най-горещия стартъп в Силициевата долина - висеше на косъм?

Отговорът има много общо със стила на управление и лидерство на Сатя Надела и доверието му в Кевин Скот, главен технологичен директор на корпорацията и мозък на нейната AI стратегия.

Двамата изиграват важна роля за възстановяването на Алтман на върха на OpenAI, защитавайки инвестицията на Microsoft от 13 милиарда долара и спасявайки компанията от унизителен неуспех.

Нетрадиционното споразумение между Microsoft и OpenAI е донякъде неудобно, но майсторският ход на Надела е да изгради устойчива връзка с Алтман, която поддържа в продължение на пет години, превръщайки се в основен партньор за един трескав предприемач. OpenAI дължи продължаващото си съществуване на Microsoft, чиято цена на акциите достигна рекордно високо ниво тази седмица.

Технологичните гиганти харчат милиарди за AI стартъпи. И си ги връщатMicrosoft, Amazon и Google инвестират в компании като OpenAI и Anthropic, които пък им плащат за скъпите облачни услуги, необходими за работата на техните продукти

От малки амбиции до върха на Великолепната седморка

56-годишният Надела е роден и израснал в Хайдерабад, Индия, където най-голямата му амбиция като посредствен ученик е била да посещава малък колеж, да играе крикет и да работи в банка.

След като се проваля на приемния си изпит за най-престижните университети в Индия, той специализира електроинженерство в Технологичния институт Манипал.

Завладян е от компютрите и софтуера, откакто пише първите си редове код като тийнейджър, според мемоарите му от 2017 г. Hit Refresh.

Нандела не планира да напуска Индия и всъщност, когато кандидатства в американски висши училища, се надява да го отхвърлят. Все пак записва магистърска степен по компютърни науки в Университета на Уисконсин-Милуоки.

Студът е там е толкова брутален, че Надела спира цигарите, защото не може да стои навън, разказва още WSJ.

Въпреки непоносимите зими, той обиква новия си дом в САЩ, който намира за толкова приветлив, че става американски гражданин. „Не мисля, че моята история би била възможна никъде другаде“, пише той в мемоарите си.

Надела се мести в Калифорния, когато е нает от Sun Microsystems през 1990 г. и прекарва там две години, преди да получи обаждане от Редмънд, Вашингтон, което ще промени живота му, отвеждайки го в Microsoft.

Сатя Надела: Емпатията не е меко умение, а най-трудното за придобиванеСъпричастността позволява на лидерите да се свързват по-добре не само със своите служители, но и с клиентите, смята изпълнителният директор на Microsoft

„Емпатията, човече!“

По време на процеса на интервю, изпълнен с инженерни тестове и сценарии за кодиране, Сатя Надела е объркан от един прост въпрос: Какво правиш, ако видиш плачещо бебе на улицата?

Отговорът му изглежда очевиден: обаждаш се на 911.

„Трябва да проявиш съпричастност, човече“, казва му интервюиращият. „Ако бебе лежи на улицата и плаче, вдигни го.“

Надела си спомня този урок, когато става служител на Microsoft. Един от първите хора, които среща, е Стив Балмър. Въпреки хапливия си нрав, той поздравява бъдещия си наследник изключително радушно с „дай пет“.

В ранните си години в компанията Надела влачи компютри из страната, посещавайки клиенти през седмицата, а през уикендите лети до Чикагския университет.

Докато се изкачва по корпоративната стълбица, той ръководи няколко части от разрастващата се компания на Microsoft, сред които нейния облачен бизнес Azure и търсачката Bing.

Azure сега е двигателят на растежа на цялата компания: акциите на Microsoft се покачват и падат въз основа на нейното представяне. По време на мандата на Надела S&P 500 е генерирал възвръщаемост от 215%, а Microsoft - над 1100%, отбелязва WSJ.

Колкото до Bing, през миналата фискална година търсачката направи приходи от реклама в размер на 12 милиарда долара.

Microsoft и Google трасират завръщането на технологичните гиганти През тази година технологичните компании предприеха масови уволнения след трудната 2022

Различният наследник

Когато става третият главен изпълнителен директор в историята на Microsoft през февруари 2014 г., Надела има значително различен образ от двамата ръководители преди него - Бил Гейтс с неговия вулканичен нрав и Стив Балмър, наричан Павароти на публичните крясъци.

Надела прави бизнес на по-ниско ниво на децибели, отбелязва WSJ.

Той получава позицията, след като пише 10 страници по време на ваканцията за Деня на благодарността в отговор на въпросите на борда относно визията, която има за Microsoft.

Надела обяснява, че основният му приоритет ще бъде коригирането на вътрешната култура на компанията. Той казва той на ръководителите, че сами по себе си големите доставки на продукти не са повод за празнуване. Microsoft трябва да измери успеха въз основа на това дали хората наистина ги харесват, смята Надела.

„Трябваше да изградим по-дълбока съпричастност към нашите клиенти и техните неартикулирани и незадоволени потребности“, пише той в книгата си.

Семейният му живот му помага да развие собствената си по-дълбока емпатия. Първото от трите му деца, Зейн, е родено с тежка церебрална парализа и изисква специализирани грижи. Зейн почина на 26-годишна възраст. „Да бъда баща на син със специални нужди беше повратната точка в живота ми, която оформи това, което съм днес“, написа Надела в публикация в LinkedIn през 2017 г.

Той нарича Зейн „радостта на нашето семейство, чиято сила и топлина едновременно ме вдъхновяват и мотивират да продължа да разширявам границите на това, което технологията може да направи.“

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

Лидер, който признава собствените си граници

Сега, след като оглавява Microsoft от близо десетилетие, служителите на компанията знаят какво точно могат да очакват от Надела.

Той е лидер, който признава собствените си граници и делегира на хора, на които има доверие.

Като мениджър той може да бъде мил, но и да отрязва, когато трябва.

Бивши ръководители в Microsoft казват пред WSJ, че Надела е склонен да заплашва с уволнение преките си подчинени, ако не се развиват и подобряват по очаквания начин. Той рядко псува, но на една среща с висшите мениджъри на Microsoft им казал, че не им е работата да хленчат.

Защитава твърдите си позиции към хората, като работи неуморно.

Той също така не се страхува да намали загубите и да убие проекти, които не работят и ще се окажат загуба на време. „Сатя има тази уникална способност да опрости задачата до най-важния проблем – без да отчуждава никого в стаята“, казва бивш висш мениджър на Microsoft пред WSJ.

5 въпроса, които всеки успешен лидер задава на екипа сиВ бизнеса съществува прост и директен, но богат на смисъл набор от комуникации, които сигнализират дали една стратегия е готова за изпълнение или не


Поведението на Надела не е единствената разлика между него и изпълнителните директори преди него.

Докато Гейтс е технологичен гений, а Балмър има брилянтен ум за бизнес модели, Надела е инженер, но времето му като главен изпълнителен директор е белязано от огромни сделки.

Той плати 26 милиарда долара за LinkedIn, а след това 75 милиарда долара за Activision Blizzard. Също така изгражда партньорства повече от своите предшественици. Докато Балмър е бил склонен да грабне iPhone от ръцете на служител, имитирайки, че го тъпче с крак, Надела потуши съперничеството с Apple и представи iPad версия на Microsoft Office пакета.

По-късно той сключи сделки с Amazon, крехък мир с Google и даде да се разбере, че Microsoft е отворена за бизнес със стартиращи компании – включително такава, наречена OpenAI.

Microsoft инвестира 10 млрд. долара в OpenAIOpenAI пусна публично своя суперчатбот в края на ноември, но се затруднява сериозно с финансовата страна на неговата поддръжка

Братството между Надела и Алтман започва със среща в летен лагер за милиардери: те се сблъскват на стълбище на конференцията на Allen & Co. през 2018 г. в Сън Вали, Айдахо.

Надела е заинтригуван от Алтман. Алтман е впечатлен от Надела и е убеден, че Microsoft е единствената компания с капитал, изчислителна мощ и ясно разбиране на изкуствения интелект, за да работи с неговия стартъп.

Дори след като инвестира 13 милиарда долара, Microsoft няма място в борда или видимост в управлението на OpenAI, тъй като се притеснява, че твърде голямото влияние ще разтревожи все по-агресивните регулатори.

Това оставя Microsoft изложена на рисковете, които носи странната управленска структура на OpenAI.

Компанията на Алтман е създадена като организация с нестопанска цел с борд, чиято основна отговорност не е максимизиране на стойността за акционерите, а разработване на безопасен AI, „който е от полза за цялото човечество“.

Как Сам Алтман засенчи ефективния алтруизъм, разделящ Силициевата долинаУволнението на Сам Алтман показа влиянието на „религията“ ефективен алтруизъм и нейното виждане, че развитието на AI трябва да се забави. Завръщането му маркира нейните граници

Освен че няма място в борда, Microsoft е уязвима и от Алтман – например при сценарий, в който той напуска, за да основе друга компания, вземайки служители със себе си. Или при друг, който изглеждаше далечен, докато изведнъж не се превърна в реалност: бордът на OpenAI да го уволни, без да поиска информация от най-големия си инвеститор.

Проблемите на Microsoft не са решени и сега, когато Алтман се върна в OpenAI. Лари Съмърс получи място в обновения борд, но Microsoft не. Остава неясно каква официална роля желае Надела, за да бъде уверен, че кризата от миналия петък няма да се случи отново.

Въпреки това технологичният свят оцени начина, по който Надела се справи с бъркотията на OpenAI, като Стив Балмър, бившият главен изпълнителен директор на корпорацията, заяви: „Като акционер на Microsoft и като дългогодишен фен на Сатя, бях благодарен и не бях изненадан.“

Бил Гейтс към дипломираните: Не сте мързеливци, ако се отпуснете малко5-те съвета, които милиардерът би искал да му дадат на дипломирането, които никога не е имал

Болките на растежа

Microsoft започва да налива инвестиции в OpenAI през 2019 г., стартирайки с 3 милиарда долара. В края на 2022 г. стартъпът пусна ChatGPT, най-популярният продукт в историята на технологиите, който Надела използва за превод на поезия. В началото на 2023 г. той направи залог от още 10 милиарда долара, който ще помогне на Microsoft да спечели пазарна стойност от 1 трилион долара тази година.

AI е изключително скъп и се очаква разходите на Microsoft да скочат, докато компанията изгражда необходимата компютърна инфраструктура. И не е ясно кога и дали ще може да върне тези първоначални разходи в нови приходи.

Има известно доказателство, че хората и компаниите са готови да плащат висока цена за AI помощници като Copilot на GitHub. AI инструментите за по-големи софтуерни продукти като Microsoft 365 все още са в началото и струват на бизнеса $30 на човек всеки месец. Много от настоящите и новите клиенти на Microsoft ще трябва да платят тези решения, за да се изплати този залог, посочва WSJ.

Надела също така залага на независимостта на OpenAI, водеща до иновации, които са от полза както за Microsoft, така и за човечеството. Но несигурността от изминалата седмица показа рисковете за една от най-ценните компании в света, която възлага бъдещето на стартираща компания извън нейния контрол.

„Няма да се преструвам, че това е перфектна връзка“, каза Алтман миналия месец. Той обаче описа Надела като приятел, а не като враг, допълвайки, че с него имат „супер съгласуваност“ по най-важните въпроси, свързани с AI.

По-рано този месец, когато се появиха заедно на първата конференция за разработчици на OpenAI, Надела излезе на сцената, въведен топло от Алтман.

„Какво мисли Microsoft за партньорството?“, попита той.

„Обичаме ви момчета!“, отговори Надела.

Никой от двамата не може да предвиди как събитията от следващите две седмици ще ги сближат още повече.

Що се отнася до онзи мач по крикет, съвпаднал с вълненията около OpenAI, компанията на Надела в крайна сметка отбелязва по-успешен ден от индийския отбор, който загуби на свой терен.

От тениса до бизнеса: Защо спортистките стават добри мениджъри Скорошно проучване на Ernst & Young сочи, че 94% от жените на високи управленски позиции са били атлети

За да разберем залога на Microsoft за бъдещето, е полезно да разберем миналото на Сатя Надела

Докато родителите му окачват плакати на Карл Маркс и хиндуистката богиня на богатството и просперитета в спалнята му, единственият човек, който Надела иска да вижда на стените си, е любимият му играч по крикет - М. Л. Джайсимха, разказва WSJ.

Той е толкова обсебен от крикета в гимназията, че когато баща му започва работа в чужбина, Надела остава вкъщи, за да продължи да играе. Дори слага спорта в автобиографията си, когато кандидатства за работа в Microsoft.

Времето, прекарано на терена, оформя лидерския му манталитет.

Има един запомнящ се мач срещу отбор, който бил толкова плашещ, че в началото Надела и съотборниците му не можели да направят нищо, освен да гледат със страхопочитание.

Тогава треньорът им креснал: „Изправете се и се състезавайте!“

Надела все още чува този глас в главата си. „Това ми показа, че винаги трябва да уважаваш конкурента си, но не и да се страхуваш от него“, пише той.

„Стани и се състезавай.“