Много технологични лидери изразяват загриженост, че разработването на изкуствен интелект (AI) е съсредоточено в ръцете на твърде малко компании, което може да им даде прекомерен контрол върху бързо развиващата се технология, пише в свой анализ CNBC.

Експлозията на интереса към изкуствения интелект беше предизвикана от ChatGPT на OpenAI в края на миналата година благодарение на новия начин, по който чатботът може да отговаря на запитвания на потребителите. Неговата популярност допринесе за началото на това, което мнозина в технологичната индустрия наричат надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект, тъй като технологичните гиганти, включително Microsoft и Google, се втурнаха да разработват и пускат на пазара свои собствени модели, за да спечелят конкурентни позиции в сферата. Те изискват огромни количества изчислителна мощност, тъй като се обучават върху много големи бази данни.

"В момента има само няколко компании, които разполагат с ресурсите, необходими за създаването на тези напреднали модели на AI и тяхното внедряване в голям мащаб. И трябва да признаем, че това им дава прекомерна власт над нашия живот и институции", смята Мередит Уитакър, президент на приложението за криптирани съобщения Signal. "Наистина трябва да сме загрижени за това, че отново шепа корпорации, водени от печалбата и възвръщаемостта за акционерите, вземат такива социално значими решения."

Google инвестира в пореден обещаващ AI стартъпCharacter.AI дава възможност на хората да разговарят с виртуални версии на известни личности


Преди това Уитакър е прекарала 13 години в Google, но напуска през 2017 г., когато разбира, че компанията работи по противоречив договор с Министерството на отбраната, известен като Project Maven. Според нея е изключително притеснително, че изкуственият интелект на Google потенциално може да бъде използван за водене на война с безпилотни самолети.

"AI, както го разбираме днес, в основата си е технология, която е производна на централизираната корпоративна власт и контрол", посочва Уитакър. "Тя е изградена на базата на концентрираните ресурси, които са се натрупали в шепа големи технологични корпорации, базирани предимно в САЩ и Китай, чрез бизнес модела на таргетираната реклама, който им е дал мощна изчислителна инфраструктура и огромни количества данни, големи пазари, от които да извличат тези данни, и способността да ги обработват и структурират по начини, полезни за създаването на нови технологии."

И Уитакър не е единствената, която мисли така.

Франк Маккорт е бивш собственик на бейзболния отбор "Лос Анджелис Доджърс", а сега ръководител на Project Liberty - организация, която иска да мотивира технологичните лидери и политиците "да изградят по-отговорен подход към развитието на технологиите".

Маккорт също смята, че изкуственият интелект може да даде твърде голяма власт на технологичните гиганти, тъй като има "основно пет компании, които разполагат с всички данни".

Ювал Ноа Харари: „AI може да предизвика катастрофална финансова криза“Подобна криза може косвено да доведе до нови конфликти и войни


"Големите езикови модели изискват огромни количества данни. Ако не направим промени тук, играта ще приключи. Само тези платформи ще надделеят и ще бъдат облагодетелствани", казва Маккорт. "Разбира се, много хора ще създават малки неща на тези големи платформи. Но печелившите ще бъдат технологичните гиганти, които контролират тези данни".

Уитакър и Маккорт са сред тези, които смятат, че потребителите са загубили контрол над данните си онлайн и че те се използват от технологичните гиганти, за да захранват печалбите им.

"Големите технологични гиганти и социалните медии нанасят дълбоки щети на нашето общество", се казва в манифеста на Project Liberty на Маккорт, според който изкуственият интелект може да влоши положението. "Нека не се заблуждаваме, генеративният AI е измислено име за по-сериозно използване на нашите данни".

"Генеративният изкуствен интелект, изграден с големи езикови модели, по същество е подобрена или по-мощна версия на технологията, с която разполагаме в момента, но с модерно име. Това е централизирана, автократична технология за наблюдение. А аз съм против това. И смятам, че тя нанася много вреди на света в момента", категоричен е Маккорт.

Христо Борисов, Payhawk: Изкуственият интелект ще става все по-креативен„Не е далеч времето, в което много от нещата, които един финансов директор или отдел има нужда да разбере в реално време, ще бъдат предоставяни от един чатбот“


Изобретателят на уеб, Тим Бърнърс Лий, също изразява загриженост относно концентрацията на власт сред технологичните гиганти, а Джими Уелс, основателят на Уикипедия, е особено загрижен за състоянието на социалните медии към днешна дата. Що се отнася до изкуствения интелект обаче, той смята, че макар технологичните гиганти да са водещи, има място за по-широки ползи.

В интервю за CNBC миналата седмица Уелс посочва изтекъл през тази година меморандум на Google, в който изследовател от американския технологичен гигант казват, че компанията „няма крепостен ров“ в индустрията на AI, визирайки заплахата от моделите с отворен код – системи за изкуствен интелект, които не са собственост на една организация и могат да бъдат разработвани и допълвани от всеки. Те потенциално могат да доведат до създаването на конкурентни приложения, без за това да са необходими огромни ресурси.